Sachalin
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 972
Niekoniecznie. Na jaki model wykorzystany w pomiarze powołuje się SM (podany w raporcie)?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
"W przypadku poniższym wiązka promieniowania odbija się od stałych obiektów znajdujących się przy drodze takich jak stojące samochody ciężarowe, autobusy, tramwaje, reklamy, duże tablice drogowskazowe, budynki i następnie ponownie odbija się od mierzonego pojazdu i wraca do radaru. (...) Efektem tego zjawiska jest wyświetlenie prędkości, która równa się podwójnej prędkości mierzonego pojazdu. (...) Operator urządzenia, w trakcie wykonywania pomiarów, powinien obserwować, czy przyrząd nie zachowywał się w sposób podany powyżej. W przypadku zauważenia takiego pomiaru wykonane zdjęcia nie nadają się do dalszej analizy i nie mogą być zakwalifikowane jako materiał dowodowy" źródło: "FOTORAPID CM instrukcja obsługi"damian211 napisał:FOTORAPID CM
Powinien, jeśli ma pewność.Fiodor napisał:Szef powinien wskazać mnie jako osobę kierującą czy użytkującą?
Zasadnicze. Ukarany może być tylko sprawca wykroczenia.Fiodor napisał:Jakie to ma znaczenie?
Można złożyć wyjaśnienia.Fiodor napisał:A może pojechać i na miejscu coś próbować?
Może się pan bronić niejako własnymi słowamiREYS napisał:Czy ma ktoś może wzór pisma
to słabo czytałeśREYS napisał:Pozatym czytałem tu (...) Czy ma ktoś może wzór pisma
makpan napisał:to słabo czytałeś, bo raptem 2 strony wcześniej jest wzór takiego pisma

maciej0227 napisał:no ale od kiedy musi byc widac sprawcę wykroczenia ?
Zdjęcie jest wykonane z użyciem lampy błyskowej. A skoro tak, dochodzi do prześwietlenia tablic. W takiej sytuacji obsługujący nakłada filtr pryzmatyczny, który pozwala na odczytanie numeru. Efekt "przesunięcia" nie ma żadnego związku z ewentualnym rozgrzaniem jezdni - tu się pan nie wybroni.maciej0227 napisał:dlaczego tablica jest niżej jakby odbita
Obecność dwóch pojazdów na jednej fotografii nie przesądza od błędnym pomiarze prędkości jednego z nich.Daniel0028 napisał:Czy mam jakieś realne szanse na nie zapłacenie mandatu, w przypadku, gdy na zdjęciu nie będzie widać kto prowadził, lub na zdjęciu będą dwa pojazdy?