Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pewnie wniosek do sądu o niewskazanie, będą liczyć na tryb nakazowy i że
się nie odwołasz od wyroku

Wskazuję przecież a że zdjęcie od tyłu i nikogo nie widać ? :cool:

Ag_Maz napisał:
A czytałeś post 1 tego wątku?
forg napisał:
Każda porada choćby sugerująca jak ominąć prawo i co zrobić, by uniknąć zasadnego płacenia skutkować będzie dla "radzącego" ostrzeżeniem lub wyrzuceniem z forum

A czytałaś uchwałę SN z 20.9.2007, I KZP 26/07 ?

Osobie, która złożyła zeznania w charakterze świadka co do okoliczności czynu, który miała popełnić - przysługuje kontratyp działania w granicach uprawnień, gwarantowanych jej prawem do obrony (w tym także składania nieprawdziwych oświadczeń).

Powyższy pogląd SN ma w pełni zastosowanie w sprawach o wykroczenie.

Nawet jeżeli właściciel auta był pouczony o odpowiedzialności za złożenie fałszywych zeznań, przy założeniu, że to właśnie on kierował pojazdem, prawo do obrony stanowi pozaustawowy kontratyp wyłączający bezprawność złożenia zeznań niezgodnych z prawdą.

czy jeśli dojdzie do sprawy dostane powiadomienie co i jak kiedy itd? Czy jeśli po miesiącu im odeślę dane do ukarania sądowego odwalą się ode mnie?:confused:

Witam!

mam takie pytanie - dziś w terenie zabudowanym stacjonarny fotoradar pstryknął mi fotkę przy ok. 75 km/h. Już po fakcie przeglądałem film z kamerki samochodowej, żeby upewnić się, że nie było tam większego ograniczenia i na filmie zauważyłem, że tablica D-51 "Kontrola prędkości Fotoradar" jest ustawiona w odległości ok. 1800 metrów przed fotoradarem. W rozporządzeniu czytam, że na drodze o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h tablica powinna być ustawiona 50 do 100 m od urządzenia.
1. czy dobrze rozumiem rozporządzenie i faktycznie tablica powinna być w widełkach 50 - 100 metrów? Czy może być dalej od fotoradaru?
2. czy jeśli tablica jest nieprawidłowo ustawiona mandat uda się zakwestionować?
3. czy film z kamerki będzie wystarczającym dowodem nieprawidłowego oznakowania? Niestety na filmie jest zarejestrowana zła data, urządzenie kiedyś się zresetowało i nie ustawiłem daty i czasu.

DieWelt napisał:
Wskazuję przecież a że zdjęcie od tyłu i nikogo nie widać ? :cool:

a Ty sie chcesz dowiedzieć CO BĘDZIE, czy CO Po POWINNO BYĆ ??

bo POWINNO BYĆ tak, ze SM po przeprowadzeniu nieskutecznych czynności wyjaśniajacych, które nie doprowadziły do jednoznacznego ujawnienia sprawcy wykroczenia, umarza sprawę

a BEDZIE tak: SM skieruje do Sądu wniosek o ukaranie, zapewne za niewskazanie, Sąd to klepnie i dostaniesz grzywnę w trybie nakazowym

co z tym dalej zrobisz - to juz tylko Twoja sprawa

colets napisał:
czy jeśli dojdzie do sprawy dostane powiadomienie co i jak kiedy itd?

nie dostaniesz, bo rozprawa odbedzie sie bez Twojego udzialu i bez powieadamiania Ciebie jako obwinionego... dostaniesz tylko wyrok, najpewniej skazujący + 80 PLN kosztow

@ DieWelt

Jeżeli nie odbierzesz awizowanego poleconego SM nie będzie mogła skierować sprawy do sądu o niewskazanie. Albo inaczej, skierują, ale wtedy trzeba powołać się na odpowiednie orzeczenia SN...

best1000 napisał:
@ DieWelt

Jeżeli nie odbierzesz awizowanego poleconego SM nie będzie mogła skierować sprawy do sądu o niewskazanie.

w mylnym błedzie jesteś :D

bedzie mogła i skieruje... a Sąd skarze... czy złozy sprzeciw i sie wybroni, to zalezy tylko od jego inicjatywy - i chęci ;)

przede wszystkim - czy pojedzie na sprawę i odpowiednio przekona Sąd

@ mattyah

To może tak. Najpierw będą próbowali ponownie wysłać pismo albo nawet doręczyć osobiście, potem skierują sprawę do Sądu który zapewne w trybie nakazowym .....
a potem w normalnym trybie trzeba się powołać na odpowiedni wyrok SN. Szansa na wybronienie się jest duża bo SM nie ma w opisanej sytuacji uprawnień do skierowania wniosku do Sądu...

dokładnie przeciez to samo napisałem...

pytanie, czy bedzie mu sie chciało (i opłacało per saldo) jechac na rozprawę po sprzeciwie.... :/

Witam!
Chciałbym dowiedzieć się czy samochody stawiane przy drogach jako ukryte fotoradary działają również w chwili ich przewożenia?
Chodzi mi dokładnie o Citroena Berlingo z fotoradarem, dzisiaj taki przewożony był na lawecie innego samochodu. Czy wtedy też są uruchomione i dokonują pomiarów prędkości?

No jak dzisiaj słuchałem w radiowej trójce jakiegoś inspektora Połecia z GITD to szczęka mi opadłą. Gość krzyczał, że GITD ma prawo kierować wnioski do sądu za tzw niewskazanie tak głośno , że nawet PG Seremet nie mógł go przekrzyczeć . Seremet grzecznie uświadamiał go że nie mają takich uprawnień ale Połeć jako policjant oczywiście nie dał sobie tego wmówić bo jak to ? On GENERAŁ POLICJI ma się nie znać ? :D

DieWelt napisał:
Dostałem awizo, że na poczcie leży polecony od SM. Co się będzie działo jeśli nie odbiorę korespondencji ? Na 100% znowu fotoradarek. :beer:
Nic się nie wydarzy jak zdjęcie nieczytelne albo od tyłu to nie maja ruchu. Będa próbowali Ci to wcisnąć u mnie (w Warszawie) nawet dzielnicowy pełni rolę listonosza i dopiero jak Ci wciśnie to niestety ale musisz odpowiedzieć. Sam tak robie i przekonałem się że to najlepszy sposób. Jak odebrałeś to jesteś ugotowany pozbawiłeś się jedynego argumentu o niewskazanie nikt nie pytał nikt nie udzielał odpowiedzi. To co Ci piszą o tym że potraktują jako doręczony dotyczy tylko sądów a nie SM, policji itd odwagi nie odbieraj a potem unikaj dzielnicowego albo umyślnego strażnika miejskiego/gminnego. nawet zagłębie fotoradarowe okolice Białego Boru jest bezradne. Piszę to z własnego ponad 3 letniego doswiadczenia

Czy znak ostrzegający o kontroli prędkości na odcinku x metrów musi być ustawiony po obu stronach jezdni na drodze dwujezdniowej w terenie zabudowanym?

Na razie nic nie odbieram. I tak zdjęcie od tyłu więc nawet jak mi dzielnicowy doręczy to i tak sprawa wygrana w cuglach. Szkoda roboty niedouczonych strażników. :beer:

Co do znaku kontroli ... to niezależnie gdzie stoi znak jeśli popełnisz wykroczenie nic złe ustawienie znaku nie zmienia.

Czy Straż Miejska może skierować do sądu wniosek o ukarania jeżeli uzna, że osoba na zdjęciu to posiadacz pojazdu?

Napisałem im, że nie wiem kto kierował, jednocześnie wskazałem komu powierzyłem pojazd - mój szwagier z Niemiec. Na co oni odpisali, że porównali zdjęcia z dowodu osobistego ze zdjęciem z fotoradaru i są podejrzenia, że to na pewno ja kierowałem i chce ich wprowadzić w błąd. Dodam, że na podstawie takiego zdjęcia można wskazać 95% mężczyzn w Polsce.

Teraz dzwonił do mnie Strażnik z mojej gminy i chce się umówić na przesłuchanie i domyślam się, że chodzi o wyciągniecie danych o zarobkach aby skierować sprawę do sądu.

Oczywiście że SM może skierować sprawę do sądu. Tyle że w sędzia też będzie musiał mieć 100% pewności że na zdjęciu to ty a nie twój szwagier. Powinni więc mieć albo zdjęcie szwagra albo wezwać go na świadka. :cool:

DieWelt napisał:
Oczywiście że SM może skierować sprawę do sądu. Tyle że w sędzia też będzie musiał mieć 100% pewności że na zdjęciu to ty a nie twój szwagier. Powinni więc mieć albo zdjęcie szwagra albo wezwać go na świadka. :cool:

Dlaczego zdjęcie szwagra, przecież nie wiadomo kto w tym momencie jechał, mógł on przekazać kolejnej osobie, bo tego to już nie wiem co z samochodem dalej robił.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót