S
sixteen179
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 037
Racja bikieros.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie musi. Sędzia też człowiek i ma swoją cierpliwość.maxos napisał:Odebrałem, podałem syna, on nie odebrał. Co dalej? Mandatu nie wystawią bo sprawcy nie mają. Wezwanie do sądu? Nie odbierze lub się do Warszawy tłukł nie będzie.
Gdyby tylko stosowali kruczki to pół biedy, ale oni działają bezprawnie i to jest problem.bikieros napisał:Jak dotąd to omijają prawo SM i GITD stosując swoje kruczki prawne i bazując na niewiedzy rzekomych sprawców wykroczeń drogowych i nie tylko drogowych.
maxos napisał:Po pierwsze:
Dlaczego piszecie 500 za niewskazanie "kierującego"? Ja dostałem list z GITD i było 250 bez punktów za niewskazanie.
Latencja napisał:Nie musi. Sędzia też człowiek i ma swoją cierpliwość.
Sędzia wyda w końcu zarządzenie przymusowego doprowadzenia na rozprawę. Syn będzie poszukiwany. Będzie mógł być zatrzymany na czas konieczny do wykonania zarządzenia (art. 52 kpw) bez ograniczeń wynikających z art. 46 i 47 kpw.
Ale co podałeś? Że kierował? Czy ze powierzyłeś mu samochód?maxos napisał:Odebrałem, podałem syna
Możesz podać podstawę prawną tej odważnej tezy?sixteen179 napisał:Obwiniony jest zawiadamiany przez sąd o terminie rozprawy a nie wzywany więc nie musi się na nią stawiać.
Sąd wydaje wyrok nakazowy zazwyczaj z karą grzywny. Jak syn nie odbierze nakazu, ten uprawomocni się. Syn dowie się ile ma do zapłaty, gdy dostanie wezwanie do uiszczenia grzywny. Jak i tego nie odbierze, to komornik sądowy przystąpi do działania (dojdą koszty jego fatygi). Jak i jemu nie uda się wyegzekwować tej grzywny, sąd listownie wezwie do stawiennictwa w sądzie celem odpowiedzi czy syn wyraża zgodę na zamianę grzywny na pracę społecznie użyteczną. Jeżeli i to wezwanie oleje, sąd zamieni grzywnę na areszt do dni 30. Wtedy po syna zjawi się policja.maxos napisał:Ale z tego co czytam i słucham, większość spraw odbywa się zaocznie. Czy w takiej sytuacji konieczna jest jednak rozprawa z udziałem oskarżonego?
Jakie to ma znaczenie dla konsekwencji niestawiennictwa na wezwanie ITD? Żadne. Istotne jest czy ITD wzywało świadka czy osobę podejrzaną o popełnienie wykroczenia. Nieodebrawszy listu syn pozbawił się możliwości odpowiedzi na to pytanie.bikieros napisał:Ale co podałeś? Że kierował? Czy ze powierzyłeś mu samochód?
bikieros napisał:Ale co podałeś? Że kierował? Czy że powierzyłeś mu samochód?
W przeciwieństwie do innych na tym forum przyznaję, że czytasz pisma od ITD ze zrozumieniem.maxos napisał:Że powierzyłem, tam nie było takiego pytania czy kierował. Skąd mam wiedzieć, zdjęcia nie przysyłają, mógł koledze pożyczyć.
Wcześniej twierdziłeś coś zupełnie innego:sixteen179 napisał:Jeśli sąd uzna , że obecność obwinionego na rozprawie jest obowiązkowa to oczywiście musi się stawić.
sixteen179 napisał:Obwiniony jest zawiadamiany przez sąd o terminie rozprawy a nie wzywany więc nie musi się na nią stawiać.
W którym miejscy napisałam, że sąd ma obowiązek wezwać obwinionego na rozprawę pod rygorem jego doprowadzenia?sixteen179 napisał:W sprawach takich jak np z art 92a kw sąd nie ma obligatoryjnego obowiązku wzywania obwinionego na rozprawę. Nie wprowadzaj ty zamętu.