Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli zna adres to niech poda. Może być wezwana na świadka ale jeśli siedziba straży jest daleko od jej miejsca zamieszkania i dojazd sprawiałby duży kłopot, to może powołać się na art. 12a ustawy o strażach gminnych/miejskich i poprosić o zlecenie tego przesłuchania pobliskiej straży czy policji.

Straże nie są takie głupie... Nigdy nie wzywają na określony dzień. Standardowa formułka to: Wzywa się Pana/Panią do osobistego stawiennictwa w siedzibie straży w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego wezwania - stawiennictwo możliwe od poniedziałku do piątku w dni robocze w godzinach ... I z tego co wiem, straże potrafią zwrócić koszty dojazdu, ale żeby zwróciły koszty noclegu, to o takim przypadku jeszcze nie słyszałem.

Ostatnia edycja:
Dobra ale po co ma jechać, skoro nie dotyczy jej sprawa i po co ma wyjaśniać, wtedy oni wysyłają pismo do Francji i każą wskazać kto jest, mija termin i ja idę do sądu, a jeśli siostrzeniec nie wskaże to jego wzywają i co płacą za dojazd?

Tedi - nie wiemy co zrobi straż a jedynie co prawdopodobnie może zrobić. Na przyszłość niech mama nie odbiera poleconych skoro nie są do niej adresowane.
Poza tym mamy nie wezwą bo przesyłka była adresowana na kogoś innego. Problemy się zaczną bo dla organu, czyli straży przesyłka odebrana czyli korespondencja doręczona. Niech mama szybko napisze wyjaśnienia , że syn we Francji i tyle. Mamie nic nie zrobią a synek pewnie posiedzi we Francji a sprawa po roku przedawni się.

Ostatnia edycja:
jasiu79 napisał:
Wracając do postu czy konsultowałem, tak konsultowałem. Źródło rozporządzenia
Dz.U.2013.565 - Akt prawny - www.lex.pl

Wynika z niego jasno że dotyczy GITD i odmowa jest ewidentnym niedopełnieniem obowiązków

To znaczy ,że osobie fizyczne też po złożeniu wniosku muszą udostępnić foto ?

Bo Ty otrzymałeś odpowiedź ,że osobom fizycznym (właścicielom sfotografowanych aut) nie muszą na podstawie tego rozporządzenia udostępniać fotek.

Co dalej robisz w tym temacie?

Ostatnia edycja:
kforum napisał:
Osobom fizycznym tez mają obowiązek udostępniać.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Dlaczego o tym nie informują w pouczeniu?
Co powinni zrobi wszyscy , którzy dostaną taką odpowiedź jak Jasiu79?
Gdzie można poskarżyć się na GITD (oprócz tego forum oczywiście:))

Co jeśli ew. na zdjęciu twarz kierowcy jest rozpoznawalna, a rejestracja nieczytelna np. zasłaniający liczbę/y przez liść?
P.s
(czekan nadal na odpowiedź z GITD)

Przeczytaj dokładnie art. 7 ust 1 rozporządzenia Nowaka , który brzmi:
"§7.1.Obrazy i dane udostępnia się na wniosek."

Masz tam napisane , że "udostępnia się". Nie ma tam zwrotu np "ma prawo udostępnić" czy "może udostępnić". Skoro napisane jest "udostępnia się" to piszesz wniosek, rozsądnie go motywujesz i muszą ci udostępnić.
Do Załamanego - to jak mają cię znaleźć skoro rejestracja zasłonięta ?

szymekkrusz napisał:
To znaczy ,że osobie fizyczne też po złożeniu wniosku muszą udostępnić foto ?

Bo Ty otrzymałeś odpowiedź ,że osobom fizycznym (właścicielom sfotografowanych aut) nie muszą na podstawie tego rozporządzenia udostępniać fotek.

Co dalej robisz w tym temacie?

Wyśle wniosek jeszcze raz, jak odpowiedzą że jednak nie napiszę do prokuratury

kforum napisał:
Przeczytaj dokładnie art. 7 ust 1 rozporządzenia Nowaka , który brzmi:
"§7.1.Obrazy i dane udostępnia się na wniosek."

Masz tam napisane , że "udostępnia się". Nie ma tam zwrotu np "ma prawo udostępnić" czy "może udostępnić". Skoro napisane jest "udostępnia się" to piszesz wniosek, rozsądnie go motywujesz i muszą ci udostępnić.
Do Załamanego - to jak mają cię znaleźć skoro rejestracja zasłonięta ?

A czytałeś co odpowiedzieli Jasiowi79 na jego wniosek?
http://images62.fotosik.pl/214/45de5b0f41518a3d.jpg

Ostatnia edycja:
Jasio79 im o kontroli ruchu drogowego, a oni mu o informatyzacji - pomroczność jasna w ITD, albo gorzała za gorąca

To co dostał Jasiu79 to już jest kabaret a nie prawo.:D
Chociaż tu ITD pisze, że właściciel pojazdu dajmy na to pan X powierzył auto panu Y . Moim zdaniem pan Y powinien we wniosku napisać, że w tym czasie oprócz niego z pojazdu korzystał jeszcze dajmy na to pan Z i pani A. Aby ustalić, kto kierował pojazdem i popełnił wykroczenie wnioskuje o udostępnienie zdjęcia. ITD nie może w tak uzasadnionym wniosku odmówić udostępnienia zdjęcia. Złamie prawo.

Ostatnia edycja:
WL612 napisał:
Ja piszę, że świadek może być pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań. Ty twierdzisz, że nie może, po czym poniżej przytaczasz wyrok, z którego jasno wynika, że może. Ciekawy sposób na argumentowanie swojej racji :D

Jakbyś nie zauważył SN podzielił w wydanym wyroku stanowisko RPO, który uznał, że w takiej sytuacji świadek nie podlega odpowiedzialności karnej z art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Oczywiście możesz nadal uważać, że jest inaczej. Chciałbym jednak poznać Twoje kontrargumenty wobec uzasadnienia przedstawionego przez SN.

Ripper napisał:
Ja piszę, że świadek może być pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań.

ale jeżeli świadek "zorientuje się", że pytania mogą narazić go na odpowiedzialność
karną za wykroczenia - to może?

według mnie może, według sądów różnie

Kujawiaczka, przeczytaj art 183 kpk i pokaż mi, gdzie tam jest napisane , że jako świadek mam prawo odmówić udzielenia odpowiedzi na pytanie, które może mnie narazić na odpowiedzialność za wykroczenie. :D

kforum napisał:
Kujawiaczka, przeczytaj art 183 kpk i pokaż mi, gdzie tam jest napisane , że jako świadek mam prawo odmówić udzielenia odpowiedzi na pytanie, które może mnie narazić na odpowiedzialność za wykroczenie. :D
kujawiaczkaa napisał:
ale jeżeli świadek "zorientuje się", że pytania mogą narazić go na odpowiedzialność
karną za wykroczenia - to może?
według mnie może, według sądów różnie
Tu dochodzimy do (o ile dobrze pamiętam, bo nie mam czasu teraz przeszukiwać forum, więc mogę się mylić), wyroku SN przytoczonego kiedyś przez ś.p. Latencję, dotyczącego interpretacji zapisu w KPoW o odpowiednim stosowaniu przepisów KPW w postępowaniu w sprawie o wykroczenie. Z sentencji wyroku (znów - o ile pamiętam) wynikało, że świadek w sprawie o wykroczenie ma prawo nie udzielać odpowiedzi na pytania, które mogłyby go lub osobę mu najbliższą narazić na odpowiedzialność za wykroczenie lub wykroczenie skarbowe.
Dla mnie wyrok ten był wyjątkowo kuriozalny, gdyż SN stwierdził powyższym, iż świadkowi w sprawie o wykroczenie przysługuje szersza ochrona niż świadkowi w sprawie karnej.

WL612 napisał:
Jakbyś nie zauważył SN podzielił w wydanym wyroku stanowisko RPO, który uznał, że w takiej sytuacji świadek nie podlega odpowiedzialności karnej z art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Oczywiście możesz nadal uważać, że jest inaczej. Chciałbym jednak poznać Twoje kontrargumenty wobec uzasadnienia przedstawionego przez SN.
Ależ, ja nie uważam, że jest inaczej. SN wydał taki wyrok w konkretnej sprawie.
Przypomnijmy, o czym dyskutujemy:
rafostry napisał:
Ripper - Czy ktoś, kto popełni przestępstwo, ale zaznając jeszcze jako świadek, może być pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań? Szczególnie jeśli te zaznania mogą go obciążyć? Bo mnie wydaje się, że nie - ale nie jestem prawnikiem, wiec jeśli się mylę, to proszę, poprawcie mnie.
Ripper napisał:
Oczywiście, że może. Świadek może odmówić odpowiedzi na pytanie, jeżeli odpowiedź może go narazić na odpowiedzialność za przestępstwo.
Nawet w przytoczonym przez Ciebie wyroku, pomimo, iż dotyczy on sytuacji diametralnie różnej od tej, o którą zapytuje @rafostry, świadek został właśnie pociągnięty do odpowiedzialności - dopiero kasacja pozwoliła na jego uniewinnienie.
W sprawie karnej, świadek, który składa fałszywe zeznania, gdyż jest w istocie sprawcą przestępstwa, które jest przedmiotem postępowania z pewnością nie realizuje w ten sposób swojego prawa do obrony.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót