kforum napisał:
Kujawiaczka, przeczytaj art 183 kpk i pokaż mi, gdzie tam jest napisane , że jako świadek mam prawo odmówić udzielenia odpowiedzi na pytanie, które może mnie narazić na odpowiedzialność za wykroczenie.
kujawiaczkaa napisał:
ale jeżeli świadek "zorientuje się", że pytania mogą narazić go na odpowiedzialność
karną za wykroczenia - to może?
według mnie może, według sądów różnie
Tu dochodzimy do (o ile dobrze pamiętam, bo nie mam czasu teraz przeszukiwać forum, więc mogę się mylić), wyroku SN przytoczonego kiedyś przez ś.p. Latencję, dotyczącego interpretacji zapisu w KPoW o odpowiednim stosowaniu przepisów KPW w postępowaniu w sprawie o wykroczenie. Z sentencji wyroku (znów - o ile pamiętam) wynikało, że świadek w sprawie o wykroczenie ma prawo nie udzielać odpowiedzi na pytania, które mogłyby go lub osobę mu najbliższą narazić na odpowiedzialność za wykroczenie lub wykroczenie skarbowe.
Dla mnie wyrok ten był wyjątkowo kuriozalny, gdyż SN stwierdził powyższym, iż świadkowi w sprawie o wykroczenie przysługuje szersza ochrona niż świadkowi w sprawie karnej.
WL612 napisał:
Jakbyś nie zauważył SN podzielił w wydanym wyroku stanowisko RPO, który uznał, że w takiej sytuacji świadek nie podlega odpowiedzialności karnej z art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Oczywiście możesz nadal uważać, że jest inaczej. Chciałbym jednak poznać Twoje kontrargumenty wobec uzasadnienia przedstawionego przez SN.
Ależ, ja nie uważam, że jest inaczej. SN wydał taki wyrok w konkretnej sprawie.
Przypomnijmy, o czym dyskutujemy:
rafostry napisał:
Ripper - Czy ktoś, kto popełni przestępstwo, ale zaznając jeszcze jako świadek, może być pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań? Szczególnie jeśli te zaznania mogą go obciążyć? Bo mnie wydaje się, że nie - ale nie jestem prawnikiem, wiec jeśli się mylę, to proszę, poprawcie mnie.
Ripper napisał:
Oczywiście, że może. Świadek może odmówić odpowiedzi na pytanie, jeżeli odpowiedź może go narazić na odpowiedzialność za przestępstwo.
Nawet w przytoczonym przez Ciebie wyroku, pomimo, iż dotyczy on sytuacji diametralnie różnej od tej, o którą zapytuje @rafostry, świadek został właśnie pociągnięty do odpowiedzialności - dopiero kasacja pozwoliła na jego uniewinnienie.
W sprawie karnej, świadek, który składa fałszywe zeznania, gdyż jest w istocie sprawcą przestępstwa, które jest przedmiotem postępowania z pewnością nie realizuje w ten sposób swojego prawa do obrony.