Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Raczej niekoniecznie. jasiu79 chyba pisał na adres, na który trzeba wysłać wypełnione oświadczenie (jeśli się mylę jasiu, to mnie popraw). I dostał odpowiedź, że nie jest uprawniony do wnioskowania, a nie, że adresat wniosku jest nie taki, jak trzeba. Ja pisałem na skrytkę i od 2 miesięcy nie mam odpowiedzi.

Jakoś nie jestem przekonany do sytuacji, w której pisząc pismo do organu adresuję je "na skrytkę" (jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałem, a trochę pism w życiu napisałem).

A spotkałeś się z sytuacją, że organ jako adres zwrotny podaje skrytkę? Ja nie. Więc skoro organ nie podaje innego adresu, wysłałem na skrytkę. Dostałem potwierdzenie z imienną pieczątką i podpisem urzędnika, który odebrał pismo, więc w czym problem?

Ostatnia edycja:
@Donar, bez urazy, ale problem jest może w tym, że nie otrzymałeś odpowiedzi... :) Właśnie, GITD to chyba jedyna instytucja państwowa, która jako adres zwrotny podaje skrytkę. Ja na szczęście z GITD nie miałem jeszcze do czynienia (ze strażami owszem), ale gdybym miał napisać taki wniosek to wystąpiłbym bezpośrednio do Generalnego Inspektora Transportu Drogowego. Jeżeli nie otrzymałbym odpowiedzi w wymaganym terminie to zapewne są przepisy (np. kpa), żeby skarżyć się na bezczynność do organu wyższej instancji (Ministra Transportu). Później fakt nieudzielenia odpowiedzi, czy nie udostępnienia zdjęcia podnosisz w sądzie i to działa na twoją korzyść. Zawiadomienie do Prokuratury (jak radzili na forum co poniektórzy) myślę, że nic nie da w takim przypadku. Dobrze jest to rozwiązane w przypadku wystąpienia do organu o udostępnienie informacji publicznej. Jeżeli organ nie udzieli odpowiedzi lub udzieli odpowiedz wymijającą albo niepełną to skarżysz organ do sądu administracyjnego. Takie rozwiązanie jest najlepsze.

Ostatnia edycja:
Ale jasiu79 jednak odpowiedź dostał, a podejrzewam, że wpomniałby na forum o tak istotnej rzeczy, jaką jest wysłanie wniosku na inny adres niż widnieje na piśmie z GITD. U mnie to chyba zwykłe zlekceważenie sprawy. I dobrze, bo ja wcale tej odpowiedzi nie pragnę :) Myślę trochę podobnie jak Ty. Jeśli dostanę wyrok, to wtedy będę próbował podnosić kwestię braku reakcji na mój wniosek.

Nic ja wysylam to na dwa adresy, pozniej czekam i wysylam zazalenie na GITD na bezczynnosc do organu wyzszego. Jesli tam nic to skladam zazalenie do sadu administracyjnego na bezczynnosc GITD.
Nie mam zamiaru popuscic tym pospolitym zeby nie powiedziec brzydko zlodziejaszkom, co innego policja ale ITD klepie wszystko na kase, kupuja nowe nieoznakowane auta, ktore tylko chodzi o to tylko zeby jak najwiecej kierowcow zlapaly poza tym nie ma z nich zadnego pozytku:mad:

donar napisał:
Ale jasiu79 jednak odpowiedź dostał, a podejrzewam, że wpomniałby na forum o tak istotnej rzeczy, jaką jest wysłanie wniosku na inny adres niż widnieje na piśmie z GITD. U mnie to chyba zwykłe zlekceważenie sprawy. I dobrze, bo ja wcale tej odpowiedzi nie pragnę :) Myślę trochę podobnie jak Ty. Jeśli dostanę wyrok, to wtedy będę próbował podnosić kwestię braku reakcji na mój wniosek.

Pismo wysłałem na adres Ul Przyczółkowa 109A Warszawa. Nie ma znaczenia czy wyślesz na skrytkę czy na adres.

donar napisał:
Raczej niekoniecznie. jasiu79 chyba pisał na adres, na który trzeba wysłać wypełnione oświadczenie (jeśli się mylę jasiu, to mnie popraw). I dostał odpowiedź, że nie jest uprawniony do wnioskowania, a nie, że adresat wniosku jest nie taki, jak trzeba. Ja pisałem na skrytkę i od 2 miesięcy nie mam odpowiedzi.

Z tego co pamiętam to Jasiu pisał na Przyczółkową 109a a skrytka jest w Raszynie.
Ja też pisałem na Przyczółkową .
Miesiąc minął a odpowiedzi "niet"

kforum napisał:
Ja odpisałabym im, że na podstawie art. 129b ust. 4 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym nie mają uprawnień do używania fotoradarów stacjonarnych i zdjęcie zostało pozyskanie w sposób nieuprawniony.
Dalej niech oni się martwią. :D

Ostanio tak im (SG w Gościnie) odpisałem. załaczyłem nawet link do stanowiska PG. Przysłali pismo, w którym informują że:
- fotoradar został ustawiony zgodnie z roporządzneiem Min.Infr. z dn. 17.01.2011 oraz Rozporz.Min. Infr. z 22.06.2011 oraz że:
- lokalizacja fotoradaru zostala zatwierdzona przez GITD oraz posiada zgodę GDDKiA

Jednocześnie informują, że zgodnie z art. 129g ust.1 i art. 129b ust.3 pkt.3 ustawy z dn. 20.06.1997 pord ustawodawca delegował uprawnienia do używania urządzeń rejestrujących (również stacjonarnych) Straży Miejskiej.

I ostatnie: Odpowiedzi na stanowisko Prokuratury Generalnej udzielił Departament Nadzoru MSW w piśmie znak DN-NKSPP-0750-94/23013/AK

No i żądają, żebym jednak wskazał użytkownika pojazdu.

uszek7 napisał:
Jasiu79 a co im odpisales na pismo od nich?

Odpisałem że błędnie interpretują rozporządzenie i nie ma nigdzie sformułowania że "dane są udostępniane wyłącznie podmiotom publicznym..."
oraz wskazałem źródło rozporządzenia.

jac3nty napisał:
GITD kupuje nie tylko nieoznakowane samochody, helikopter też chcą kupić...
Helikoptery w służbie GITD, czyli fotoradarowy atak z powietrza

Natknąłem się również na informację, że w GITD rozważano nawet pomysł zakupienia DRONA. Na mózg im chyba padło...

Niech kupią rakiete i wyślą Połecia na księżyc, ale w jedną stronę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
szymekkrusz napisał:
Z tego co pamiętam to Jasiu pisał na Przyczółkową 109a a skrytka jest w Raszynie.
Ja też pisałem na Przyczółkową .
Miesiąc minął a odpowiedzi "niet"

Prawdopodobnie szybciej odpowiadają na stare sprawy. Moja przedawnia się za kilka tygodni i dlatego dostaje szybką odpowiedź. W moim przypadku minął troche ponad miesiąc od pisma do odpowiedzi więc poczekaj jeszcze z 1,5 tygodnia.

@jasiu: nie jesteś na czacie. Do cytowania kilku postów stosujemy funkcję
multiquote_off.gif
lub cytowanie selektywne:
selective.gif

Michał78, to że zatwierdzone nie znaczy, że SM ma uprawnienia do korzystania z fotoradarów stacjonarnych. A w/g ustawy PoRD nie posiada.

Ja wysłałem 6.IX za potwierdzeniem odbioru, priorytetem i do tej pory nie dostałem ani odpowiedzi, ani też potwierdzenia, że pismo ode mnie otrzymali.
Wysłałem na skrzynkę.

Szczerze powiem, że nie spodziewałem się, że wysyłając na skrzynkę dostanę potwierdzenie, ale i tak wysłałem. Chyba bardziej dla świętego spokoju. :)

Może warto przejść się na pocztę? :tuptup:

załamany1 napisał:
Ja wysłałem 6.IX za potwierdzeniem odbioru, priorytetem i do tej pory nie dostałem ani odpowiedzi, ani też potwierdzenia, że pismo ode mnie otrzymali.
Wysłałem na skrzynkę.

Szczerze powiem, że nie spodziewałem się, że wysyłając na skrzynkę dostanę potwierdzenie, ale i tak wysłałem. Chyba bardziej dla świętego spokoju. :)

Może warto przejść się na pocztę? :tuptup:

Powinieneś sprawdzić na poczcie, co się dzieje. Ja też wysyłałem priorytetem za potwierdzeniem i też na skrytkę. I po jakiś 10 dniach dostałem potwierdzenie odbioru. Ale potwierdzenie idzie zwykłą pocztą, więc może Twoje gdzieś zaginęło. W każdym razie na poczcie powinni Ci to wyjaśnić (o ile masz potwierdzenie nadania).

Ostatnia edycja:
Co do wysyłania na skrytkę za zwrotnym potwierdzeniem odbioru: pani na poczcie wytłumaczyła mi, że w przypadku zwrotnego potwierdzenia odbioru adresat dostaje do skrytki tylko informację, że taka przesyłka wpłynęła. Całość załatwia potem z urzędnikiem na poczcie (odbiera list i podpisuje potwierdzenie odbioru), więc czy to skrytka, czy "normalny" adres, potwierdzenie odbioru funkcjonuje w obu przypadkach.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót