Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Morze mi ktoś powiedzieć jak to sie ma z tymi fotoradarami w nocy Przejezdzałam przez Biały Bór w nocy o3 nad ranem z prędkością 51km dozwolona prędkość to 40km,przekroczyłam 11km i dostsłam mandat i 2 punkty karne,To co się orientuje to w nocy można jechać 10 km więcej tak jest w przepisach.

NIe do konca masz tu racje , jesli jestes w obszarze zabudowanym w którym nie ma ograniczenia predkosci znakiem b-33 to faktycznie jest podniesienie predkosci od 23-5 W przypadku ograniczenia znakiem b-33 ograniczenie dotyczy (w zalezności od umiejscowienia) a) w przypadku zamocowania pod znakiem obszaru zabudowanego - ograniczenie predkości w całej miejscowości
b) znak b-33 umejscowiony na osobnym słupku - do najbliższego skrzyżowania, następnie dalej obowiązuję ograniczenie związane z obszarem zabudowanym w zaleznosci od pory dnia

A tak łapotologicznie
Jak masz znak obszar zabudowany a pod nim znak 30, to na całym obszarze miejscowości masz 30.
Jak masz osobny znak 30 na słupku od jakiegoś momentu drogi to obowiązuje zakaz ograniczenia do 30 od znaku do najbliższego skrzyzowania lub do odwołania znaku, czyli nie ważne jaka pora dnia na tym odcinku od znaku jest 30 nawet w nocy w godzinach od 23-5 i wtedy nie ma mowy o podnoesieniu o 10

Zdjęcie z fotoradaru

Witam, jeśli w złej kategorii proszę o przeniesienie.
Proszę o pomoc, tydzień temu dostałam mandat, przekroczono prędkość o 30km/h. Zdjęcia nie dostałam, formularz muszę wypełnić na osobę, która prowadziła auto. Moim samochodem jeździ bardzo dużo osób i po prostu nie jestem w stanie stwierdzić kto prowadził auto 2 miesiące wcześniej.
Czy mogę poprosić o przysłanie mi zdjęcia z fotoradaru? W Internecie czytałam, że nie mają obowiązku wysłać zdjęcia co według mnie jest karygodne. Jak i gdzie i czy w ogóle mogę prosić o zdjęcie z fotoradaru?

Od kogo dostałaś makulaturę ? GITD czy straż gminna ? Jeśli makulatura od GITD to może do nich złożyć wniosek o udostępnienie zdjęcia. Jeśli makulatura od SG to to ich dobra wola czy wyślą czy nie.
Jeśli nie udostępnią zdjęcia to wyślij im takie wyjaśnienia z tym że żeby nie narazić się na odpowiedzialność z art. 93&3 kw podaj dane adresowe osób, które w tamtym czasie mogły korzystać z twojego pojazdu.

Nie sugerowałbym wysyłanie danych adresowych innych osób. Może to być w sprzeczności z ustawą o ochronie danych osobowych. Odpisz im zgodnie z prawdą, że nie wiesz kto mógł wtedy prowadzić, bo nie pamiętasz i nie prowadzisz ewidencji. Jeżeli chcą pomocy od Ciebie, to niech prześlą fotkę i tyle. To do nich należy ustalanie sprawców wykroczeń a nie do Ciebie.

No początek można tak Piotrze. Oczywiście wysłanie danych adresowych ewentualnych użytkowników naszego pojazdu nie ma nic wspólnego z ustawą o ochronie danych osobowych.

Nie chcę się sprzeczać, lecz jeżeli zdarzenie miało miejsce 2 miesiące temu w określonym miejscu i czasie, to na jakiej podstawie ktoś udostępnia dane osobowe osób, które w tym czasie znajdowały się całkiem gdzieś indziej. To może narazić kogoś wskazanego na niekorzystne dla niego konsekwencje. Może dojść do ujawnienia faktów wcale nie sprzecznych z prawem, ale dla właściciela danych poufnych.
Poza tym ITD czy też SM nie pyta przecież komu w ostatnich 2 miesiącach użyczaliśmy pojazd, tylko pyta o konkretne miejsce i czas. Wskazując kilka osób prawdopodobnie narażamy się na zarzut umyślnego wprowadzania w błąd. Ja bym jednak nikogo nie wskazywał do momentu przedstawienia mi fotografii. To nie do mnie należy ustalanie sprawców wykroczeń. Jeżeli jakaś służba się tego podjęła, to niech to robi, lecz mnie do tego proszę nie angażować. Wróżką przecież nie jesteśmy.

Ale nie wiesz komu powierzasz swój pojazd ? Aż tak słabą masz pamięć ? :D

Nie wiem komu powierzyłem w określonym miejscu i czasie, bo w ciągu 2 miesięcy po zdarzeniu i 6 miesięcy przed zdarzeniem moim samochodem jeździło kilka osób. Pożyczyłem auto bratu, siostrze, używał mój syn, szwagier wiózł z moją żoną teściową do lekarza itp. Kto jest w stanie to wszystko spamiętać i drugie istotne, czy mam prawo wymienić te wszystkie osoby nie narażając się na jakiś paragraf ?

Nawet powinieneś aby SG nie skierowała wniosku o ukaranie ciebie właśnie za niewskazanie .

Witam,
Dostałem ostatnio zdjęcie od SM z fotoradaru na DK6 w miejscowości Rymań. Na zdjęciu jest przybliżenie na twarz kierowcy, lecz jest ono tak niewyraźne, że nie jestem w stanie skierować kto prowadził, ponieważ w samochodzie było 3 kierowców i na tacie co jakiś czas zmienialiśmy się. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakiś wzór pisma, żeby napisać do SM z prośbą o wyraźniejsze zdjęcie w celu zidentyfikowania kierowcy. Dodam, że dostałem świadectwo legalizacji fotoradaru, oraz pouczenie.

Drugą sprawą jaką chciał bym się dowiedzieć, to czy SM może wystawiać mandaty z fotoradarów stacjonarnych, ponieważ zdjęcie wskazuje, że zostało wykonane z takiego właśnie radaru.

Kilka postów temu opisywałem swoją konkretną sytuację, gdzie nikogo nie byłem w stanie wskazać i tego nie zrobiłem. Mam uzasadnienie sądu na piśmie. Zacytuję tylko wybrane fragmenty postanowienia.
"
Sąd postanawia
umorzyć postępowanie

Uzasadnienie

Art. 96 par 3 k.w. stanowi, iż karze podlega ten, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
...
Niewskazanie polega na odmowie udzielenia informacji ...

Niewskazaniem jest udzielenie odpowiedzi negatywnej, na przykład że nie wskaże tej osoby w czyjej dyspozycji w określonym czasie był pojazd, jak też zaniechanie udzielenia odpowiedzi. Znamię to jest zatem spełnione w razie bezczynności, tj. nieudzielenia w ogóle odpowiedzi właściwemu organowi. Takie zachowanie może mieć miejsce, gdy osoba, do której organ zwrócił się pisemnie, w ogóle na nie odpowiedziała.
....
Jak wynika z załączonych akt postępowania wyjaśniającego (Imię Nazwisko) stawił się w siedzibie Straży Miejskiej .... i złożył wyjaśnienia w których podał, iż nie jest w stanie określić kto w tym dniu użytkował pojazd.
....
Biorąc powyższe pod uwagę... nie zawiera znamion wykroczenia z art 96 par 3 k.w.
"

Jak widać nie trzeba nikogo wskazywać, by Sąd nas nie obwinił. Nawet nie musiałem iść do sądu. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że inny Sędzia będzie miał inne zdanie, ale wtedy zostaną naruszone podstawowe prawa obywatela do obrony, lub Państwo na siłę zrobi z nas wróżki. Ale wtedy tylko wyprowadzka z takiego kraju ratuje.

Wyrok jest jak najbardziej prawdziwy (wiem, brzmi trochę jak zapewnienie SM albo ITD, że działają zgodnie z prawem).

Nie chcę ujawnić sygnatury akt, gdyż dotyczy to konkretnie mojej osoby i mogło by to doprowadzić do ujawnienia moich danych osobowych, a ja chcę zachować te informacje dla siebie (dlatego też zwracam uwagę w tym wątku, iż wskazywanie czyichś danych osobowych, może naruszać inne prawa).
Droga została przetarta. Wystarczy zadbać, by jej nie zasypać.

kforum napisał:
Nawet powinieneś aby SG nie skierowała wniosku o ukaranie ciebie właśnie za niewskazanie .

a co w przypadku, gdy pojazdem kierował ktoś z rodziny?
Czy musimy wskazywać kto jechał pojazdem.?
Hmm. Przecież nie mamy obowiązku wskazywania dowodów swojej winy, ani dowodzenia niewinności.

1)Mamy możliwość odmowy składania zeznań?? (ponieważ pojazdem kierowała osoba najbliższa...).

Piotr330 napisał:
Nie chcę ujawnić sygnatury akt, gdyż dotyczy to konkretnie mojej osoby i mogło by to doprowadzić do ujawnienia moich danych osobowych, a ja chcę zachować te informacje dla siebie (dlatego też zwracam uwagę w tym wątku, iż wskazywanie czyichś danych osobowych, może naruszać inne prawa).
Droga została przetarta. Wystarczy zadbać, by jej nie zasypać.
Podaj nazwę sądu chociaż, przeciez na wokandzie przed rozprawą nie tylko Twoje inicjały widniały, ale sygnatura także i nikt nie robił z tego tajemnicy, no chyba że rozprawa toczyła się z wyłączeniem jawności to jak najbardziej masz rację utajniając wszystko, ale co z tym ujawnionym fragmentem, czy aby nie popadłeś w konflikt z prawem ? :lol:

VI W 2131/12 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście we Wrocławiu z 2013-03-19
VI W 3391/12 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście we Wrocławiu z 2013-04-23
Dziwne ta sama argumentacja jak u Ciebie a wyroki skazujące (prowadzisz dywersje na forum, taka V kolumnę, fajnie)

Piotr330 napisał:
Nie chcę ujawnić sygnatury akt, gdyż dotyczy to konkretnie mojej osoby i mogło by to doprowadzić do ujawnienia moich danych osobowych,

nie no litości, niby w jaki sposób?
co ja sobie zajrzę w akta i odczytam Twój adres zamieszkania etc,

możesz śmiało podać sygnaturę akt

wachmistrz, gdzie w 3391/12 masz tą samą argumentację? tam pani radca prawny sama się zakręciła, bo najpierw nie wskazała, później
twierdziła że wskazała, ale nie mogła tego udowodnić i głównie za to kręcenie - jak to nazwał sąd - nieudolne, została uznana winnym

a w 2131/12 chodziło o olanie odpowiedzi do SM, a odpowiedź po 5 miesiącach się zdaniem sądu nie liczy. Sąd podkreślił że termin
7 dniowy nie jest terminem zawitym, a jego przekroczenie jest dopuszczalne o kilka, kilkanaście dni.

_______________________________________________________________________________________________

Takie zachowanie może mieć miejsce, gdy osoba, do której organ zwrócił się pisemnie, w ogóle na nie odpowiedziała.
....
Jak wynika z załączonych akt postępowania wyjaśniającego (Imię Nazwisko) stawił się w siedzibie Straży Miejskiej .... i złożył wyjaśnienia w których podał, iż nie jest w stanie określić kto w tym dniu użytkował pojazd.
....

czyli nie uchylił się od obowiązku, a raczej od terminowości jego wykonania. Więc moim zdaniem przytoczone wyżej dwa wyroki
nie są tożsame z opisaną przez Piotra330 sytuacją.

Dlatego chciałabym zobaczaczyć syg. akt sprawy o której mówi Piotr.

witam. Dostałam mandat z fotoradaru. Jednakże moim samochodem jeździ bardzo dużo ludzi i nie jestem w stanie stwierdzić kto 2 miesiace wczesniej kierowal nim. Gdzie i czy w ogole moge poprosic o zdjecie z fotoradaru? :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót