Kilka postów temu opisywałem swoją konkretną sytuację, gdzie nikogo nie byłem w stanie wskazać i tego nie zrobiłem. Mam uzasadnienie sądu na piśmie. Zacytuję tylko wybrane fragmenty postanowienia.
"
Sąd postanawia
umorzyć postępowanie
Uzasadnienie
Art. 96 par 3 k.w. stanowi, iż karze podlega ten, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
...
Niewskazanie polega na odmowie udzielenia informacji ...
Niewskazaniem jest udzielenie odpowiedzi negatywnej, na przykład że nie wskaże tej osoby w czyjej dyspozycji w określonym czasie był pojazd, jak też zaniechanie udzielenia odpowiedzi. Znamię to jest zatem spełnione w razie bezczynności, tj. nieudzielenia w ogóle odpowiedzi właściwemu organowi. Takie zachowanie może mieć miejsce, gdy osoba, do której organ zwrócił się pisemnie, w ogóle na nie odpowiedziała.
....
Jak wynika z załączonych akt postępowania wyjaśniającego (Imię Nazwisko) stawił się w siedzibie Straży Miejskiej .... i złożył wyjaśnienia w których podał, iż nie jest w stanie określić kto w tym dniu użytkował pojazd.
....
Biorąc powyższe pod uwagę... nie zawiera znamion wykroczenia z art 96 par 3 k.w.
"
Jak widać nie trzeba nikogo wskazywać, by Sąd nas nie obwinił. Nawet nie musiałem iść do sądu. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że inny Sędzia będzie miał inne zdanie, ale wtedy zostaną naruszone podstawowe prawa obywatela do obrony, lub Państwo na siłę zrobi z nas wróżki. Ale wtedy tylko wyprowadzka z takiego kraju ratuje.