Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@kujawiaczka
wklej w wyszukiwarkę tekst
"Niewskazaniem jest udzielenie odpowiedzi negatywnej, na przykład że nie wskaże tej osoby w czyjej dyspozycji w określonym czasie był pojazd, jak też zaniechanie udzielenia odpowiedzi. Znamię to jest zatem spełnione w razie bezczynności, tj. nieudzielenia w ogóle odpowiedzi właściwemu organowi. Takie zachowanie może mieć miejsce, gdy osoba, do której organ zwrócił się pisemnie, w ogóle na nie odpowiedziała."
a zobaczysz kto użył tej wypowiedzi i w jakim kontekscie, a sadząc po datach autorem jest RPO a raczej ktoś z biura RPO

Nie wiem dlaczego robicie problem ze wskazaniem kto mógł użytkować pojazd gdy na zdjęciu nie widać kierującego. Skoro moim autem jeżdżę ja i mój mąż ale oboje nie pamiętamy kto wtedy go użytkował czy nawet kierował to sprawa i tak upadnie w sądzie.

wachmistrz napisał:
Podaj nazwę sądu chociaż, przeciez na wokandzie przed rozprawą nie tylko Twoje inicjały widniały, ale sygnatura także i nikt nie robił z tego tajemnicy, no chyba że rozprawa toczyła się z wyłączeniem jawności to jak najbardziej masz rację utajniając wszystko, ale co z tym ujawnionym fragmentem, czy aby nie popadłeś w konflikt z prawem ? :lol:

Martwię się o swoje dane osobowe i tyle. Chyba mam do tego prawo. A poza tym dokumenty mam w biurze, wiec i tak w tej chwili nie podam sygnatury, ale wyrok zapadł w sądzie w Kaliszu. Musi to na razie wystarczyć.

aniuja napisał:
witam. Dostałam mandat z fotoradaru. Jednakże moim samochodem jeździ bardzo dużo ludzi i nie jestem w stanie stwierdzić kto 2 miesiace wczesniej kierowal nim. Gdzie i czy w ogole moge poprosic o zdjecie z fotoradaru? :)
Cofnij się kilka postów a trochę ci się "rozjaśni"

Zwróciłam się do Was z prośbą o poradę 5.11 tj str.63 tego forum ,co radzicie zrobić.Niestety, nikt się nie wypowiedział. Wczoraj tj 9.11 wniosłam sprzeciw od nakazowego (czas 7 dni ). Może ktoś przeszedł już tę "drogę" i podpowie
co może się wydarzyć dalej?

Mam malutkie doświadczenie w podobnym przypadku i na Twoim miejscu zrobiłbym tak.
1. Czy sąd który przesłał Ci nakazowy znajduje się w miejscu Twojego zamieszkania? Jeżeli nie, a jak sądzę odpowiedź do SM pisana była w Twoim miejscu zamieszkania, to sprawa powinna zostać przekazana do sądu właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania. Można by to wskazać jako jedną z linii obrony. Gdzieś był poruszany taki temat. Musisz przeszukać forum.
2. Jeżeli odpowiedziałaś na ich pismo, to według posiadanego przeze mnie wyroku, nie doszło w ogóle do popełnienia wykroczenia. Zerknij na mój post z tego wątku na str 68 nr 672. Straż Miejska też chciała przesłuchać mnie u Siebie. Wystąpiłem wtedy z prośbą o przesłuchanie mnie w miejscu zamieszkania i na to przystali. Jednocześnie wysłałem im pismo, że nie wiem komu powierzyłem pojazd i to samo zeznałem w SM w moim miejscu zamieszkania.

Napisz jeszcze nr konkretnego artykułu z jakiego został skierowany wniosek o ukaranie Cię.

Fibi, SG wniosek o ukaranie za niewskazanie powinna skierować do twojego sądu ( art 4 kw) a nie do sądu w rejonie którego ktoś popełnił wykroczenie z art 92a kw. Niestety ale w Polsce jest to nagminnie łamane i wykorzystywane przez SG do swoistego straszenia właścicieli pojazdów odległością i kosztami.
Ja przeszłam tę drogę i na pierwszej rozprawie sąd wysłuchał moich wyjaśnień , że kierowałam ja lub mój mąż, na drugiej rozprawie przesłuchano jako świadka mojego męża i sąd uniewinnił mnie. Sędzia odmówił udzielenia odpowiedzi na mój wniosek dotyczący tego, że sąd w którym miałam rozprawę za niewskazanie nie jest właściwym do rozpatrywania tego wniosku.
Ja dostałam zdjęcie od razu i twarz kierującego była bardzo niewyraźna.

Ostatnia edycja:
Mandatk dostałam od GITD, czy jest jakiś wzór jak mam anpisać pismo do nich by przysłali zdjęcie? Czy mam wpisac tam jakies paragrafy? Kompletnie się na tym nie znam. Czy pismo będzie aktualne, jeśli data nadania mandatu to 28.10.2013 a został napisany 21.10.2013 ?

aniuja napisał:
Mandatk dostałam od GITD, czy jest jakiś wzór jak mam anpisać pismo do nich by przysłali zdjęcie? Czy mam wpisac tam jakies paragrafy? Kompletnie się na tym nie znam. Czy pismo będzie aktualne, jeśli data nadania mandatu to 28.10.2013 a został napisany 21.10.2013 ?

Mandat ? Jeżeli dostałaś mandat, to możesz jedynie odmówić przyjęcia. Napisz coś takiego:
Zgodnie z przysługującym mi prawem, nie mogę przyjąć mandatu na podstawie takich zarzutów. Przyjęcie mandatu równało by się z przyznaniem, iż to ja prowadziłam, a ja nie jestem tego w stanie stwierdzić. Wskazanie osoby trzeciej, może narazić mnie na zarzut próby umyślnego wprowadzenia w błąd, co zagrożone jest dużo wyższą karą.
Jednocześnie informuję, że jako osoba fizyczna nie mam obowiązku, ani nikt mi nie płaci za ustalanie sprawców wykroczeń, a dodatkowo żyję w kraju, gdzie do takich czynności powołano odpowiednie służby takie jak GITD. Ponieważ zostałam obwiniona przez GITD, choć nie próbowano mi dostarczyć jakichkolwiek dowodów wskazujących, iż sprawcą wykroczenia jestem ja, odmawiam dalszego składania jakichkolwiek wyjaśnień, i oczekuję od odpowiednich służb przedstawienia wystarczających dowodów przeciwko mnie.

Pewnie będziesz musiała stawić się przed Sądem, ale dlaczego przyznawać się do czegoś co do czego nie ma się pewności że się zrobiło?

aniuja napisał:
Dostałaś mandat ? czy informację że Twoje auto wychwycił fotoradar i masz wskazać kto kierował w tym czasie?

Może to Ci pomoże

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
fibi05 napisał:
Zwróciłam się do Was z prośbą o poradę 5.11 tj str.63 tego forum ,co radzicie zrobić.Niestety, nikt się nie wypowiedział. Wczoraj tj 9.11 wniosłam sprzeciw od nakazowego (czas 7 dni ). Może ktoś przeszedł już tę "drogę" i podpowie
co może się wydarzyć dalej?
Odbędzie się rozprawa w trybie zwyczajnym, na którą zostaniesz wezwana i co gorsza musisz się stawić. Moim zdaniem szanse na wygnanie zerowe. Dojdą Ci dodatkowe koszty.
Piotr330 napisał:
1. Czy sąd który przesłał Ci nakazowy znajduje się w miejscu Twojego zamieszkania? Jeżeli nie, a jak sądzę odpowiedź do SM pisana była w Twoim miejscu zamieszkania, to sprawa powinna zostać przekazana do sądu właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania. Można by to wskazać jako jedną z linii obrony.
Nic podobnego, Sąd właściwy dla twojego miejsca zamieszkania, co najwyżej może przesłuchać Cię, ale wyrok i tak zapadnie tam gdzie wszczęto postępowanie. Zapytanie do Ciebie wyszło z miejscowości gdzie popełniono wykroczenie i to tam wszczęto postępowanie.

Art. 11. KPOW w związku z
Art. 31. KPK
§ 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
§ 2. Jeżeli przestępstwo popełniono na polskim statku wodnym lub powietrznym, a § 1 nie może mieć zastosowania, właściwy jest sąd macierzystego portu statku.
§ 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.
Piotr330 napisał:
2. Jeżeli odpowiedziałaś na ich pismo, to według posiadanego przeze mnie wyroku, nie doszło w ogóle do popełnienia wykroczenia.
Podaj sygn. wyroku bo coś ściemniasz. Ja może podam fragmenty wyroku, poczytaj.
Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12

Przesłanki popełnienia czynu z art. 96 § 3 k.w.

Zdaniem Sądu Odwoławczego ustawodawca przewidział możliwość niewskazania wbrew obowiązkowi przez zobowiązanego osoby kierującej lub używającej dany pojazd w oznaczonym czasie jedynie pod warunkiem wykazania, że pojazd ten został użyty po pierwsze wbrew woli i wiedzy ww., po drugie przez nieznaną osobę, po trzecie ww. nie mógł temu zapobiec. Warunki te muszą zostać spełnione łącznie. We wszystkich innych wypadkach właściciel lub posiadacz pojazdu, od którego jest żądana powyższa informacja, a która jej nie udziela, popełnia czyn z art. 96 § 3 k.w.

Zachowanie sprawcze wykroczenia art. 96 § 3 k.w. może być popełnione poprzez działanie bądź zaniechanie. Przykładowo może ono polegać na odmowie wskazania osoby, której został powierzony pojazd, wskazaniu osoby bądź kręgu osób w sposób uniemożliwiający ustalenie konkretnego użytkownika pojazdu w oznaczonym czasie, udzielenie odpowiedzi wymijającej bądź zasłonięcie się niepamięcią. Zaniechanie udzielenia odpowiedzi w ocenie Sądu Odwoławczego również wyczerpuje znamię nieudzielenia odpowiedzi (podobnie - Ryszard A. Stefański: Wykroczenia drogowe, Lex 2011).EX Nr1294031

Jas55, a od kiedy to sądem właściwym w sprawie o niewskazanie jest sąd w rejonie którego wyszło zapytanie ? Wskaż przepis bo na razie napisałeś oczywiście bzdurę. Straże tak robią bo im tak pasuje a sądy klepią wszystko w tym kraju.:D Chyba że Jas55 nie potrafisz odróżnić wykroczenia z art. 92a kw od wykroczenia z 96&3 kw i zauważ, że cały czas próbuje sie ukarać sprytnymi sztuczkami właściciela pojazdu a właściciel pojazdu nie zawsze jest tym , który popełnił wykroczenie z 92a.
Jas55, opinia Stefańskiego odnośnie niewskazania oczywiście idiotyczna. Jeśli ja mając w ręku zdjęcie na którym nie widać kierującego a pojazdem jeżdżę i ja i mój mąż to w żadnym wypadku nie można mnie ukarać za niewskazanie !!!!!!!!!!! Nie wiem kim jest ten Stefański ale pewnie nieźle zapłacili mu za takie brednie.

Ostatnia edycja:
kforum napisał:
Jas55, a od kiedy to sądem właściwym w sprawie o niewskazanie jest sąd w rejonie którego wyszło zapytanie ? Wskaż przepis bo na razie napisałeś oczywiście bzdurę.
Regulują to przepisy, przytaczam je poniżej. Właściwym w sprawie o niewskazanie jest sąd w rejonie którego wszczęto postępowanie.
Żadną bzdurę przytoczyłem te przepisy ale widzę że Ty nie umiesz czytać więc podam jeszcze raz Art. 11. KPOW w związku z
Art. 31. KPK
§ 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
§ 2. Jeżeli przestępstwo popełniono na polskim statku wodnym lub powietrznym, a § 1 nie może mieć zastosowania, właściwy jest sąd macierzystego portu statku.
§ 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

Nie chodzi o opinię Stefańskiego lecz o Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12
Przesłanki popełnienia czynu z art. 96 § 3 k.w.

i ponownie proponuję żebyś czytała ze zrozumieniem, widzę że sprawia to niektórym kłopoty.

Ostatnia edycja:
jas55 napisał:
Te same przepisy obowiązują przy wykroczeniach?
Po drugie miejsce w którym "nie wskazano" jest tylko jedno i z reguły jest to miejsce zamieszkania właściciela samochodu. No chyba, że pisał pismo pędząc PKP.

soft_breeze napisał:
Te same przepisy obowiązują przy wykroczeniach?
Po drugie miejsce w którym "nie wskazano" jest tylko jedno i z reguły jest to miejsce zamieszkania właściciela samochodu. No chyba, że pisał pismo pędząc PKP.

Przeczytaj art. 11kpow: Tak te same przepisy.
Powiedz gdzie wszczęto postepowanie, w pociągu, czy w jakiejś jednostce SM, ITD, POLICJI itp. I tu masz odpowiedz.
art. 31 kpk § 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

jas55 napisał:
Przeczytaj art. 11kpow: Tak te same przepisy.
Powiedz gdzie wszczęto postepowanie, w pociągu, czy w jakiejś jednostce SM, ITD, POLICJI itp. I tu masz odpowiedz.
art. 31 kpk § 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

Tylko że wykroczenia nie popełniono w kilku okręgach. Tylko w jednym.
Rozumię, że jak ktoś jeździ po kraju i okrada staruszki metodą na wnuczka, to ten przepis ma zastosowanie. Ale jak ktoś raz, siedząc w swoim domu odmówił wskazania komu powierzył pojazd, to zrobił to raz i w 1 miejscu. A nie w kilku i sprawa powinna być prowadzona w miejscu, gdzie to wykroczenie popełnił.

Jeszcze raz zapytam, gdzie wszczęto postepowanie, w pociągu, czy w jakiejś jednostce SM, ITD, POLICJI. I tam gdzie wszczęto, tam jest właściwy Sąd.
Postępowanie zostało wszczęte z chwilą wysłania żądania wskazania.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót