fibi05 napisał:
Zwróciłam się do Was z prośbą o poradę 5.11 tj str.63 tego forum ,co radzicie zrobić.Niestety, nikt się nie wypowiedział. Wczoraj tj 9.11 wniosłam sprzeciw od nakazowego (czas 7 dni ). Może ktoś przeszedł już tę "drogę" i podpowie
co może się wydarzyć dalej?
Odbędzie się rozprawa w trybie zwyczajnym, na którą zostaniesz wezwana i co gorsza musisz się stawić. Moim zdaniem szanse na wygnanie zerowe. Dojdą Ci dodatkowe koszty.
Piotr330 napisał:
1. Czy sąd który przesłał Ci nakazowy znajduje się w miejscu Twojego zamieszkania? Jeżeli nie, a jak sądzę odpowiedź do SM pisana była w Twoim miejscu zamieszkania, to sprawa powinna zostać przekazana do sądu właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania. Można by to wskazać jako jedną z linii obrony.
Nic podobnego, Sąd właściwy dla twojego miejsca zamieszkania, co najwyżej może przesłuchać Cię, ale wyrok i tak zapadnie tam gdzie wszczęto postępowanie. Zapytanie do Ciebie wyszło z miejscowości gdzie popełniono wykroczenie i
to tam wszczęto postępowanie.
Art. 11. KPOW w związku z
Art. 31. KPK
§ 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
§ 2. Jeżeli przestępstwo popełniono na polskim statku wodnym lub powietrznym, a § 1 nie może mieć zastosowania, właściwy jest sąd macierzystego portu statku.
§ 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.
Piotr330 napisał:
2. Jeżeli odpowiedziałaś na ich pismo, to według posiadanego przeze mnie wyroku, nie doszło w ogóle do popełnienia wykroczenia.
Podaj sygn. wyroku bo coś ściemniasz. Ja może podam fragmenty wyroku, poczytaj.
Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12
Przesłanki popełnienia czynu z art. 96 § 3 k.w.
Zdaniem Sądu Odwoławczego ustawodawca przewidział możliwość niewskazania wbrew obowiązkowi przez zobowiązanego osoby kierującej lub używającej dany pojazd w oznaczonym czasie jedynie pod warunkiem wykazania, że pojazd ten został użyty po pierwsze wbrew woli i wiedzy ww., po drugie przez nieznaną osobę, po trzecie ww. nie mógł temu zapobiec. Warunki te muszą zostać spełnione łącznie. We wszystkich innych wypadkach właściciel lub posiadacz pojazdu, od którego jest żądana powyższa informacja, a która jej nie udziela, popełnia czyn z art. 96 § 3 k.w.
Zachowanie sprawcze wykroczenia art. 96 § 3 k.w. może być popełnione poprzez działanie bądź zaniechanie. Przykładowo może ono polegać na odmowie wskazania osoby, której został powierzony pojazd, wskazaniu osoby bądź kręgu osób w sposób uniemożliwiający ustalenie konkretnego użytkownika pojazdu w oznaczonym czasie, udzielenie odpowiedzi wymijającej bądź zasłonięcie się niepamięcią. Zaniechanie udzielenia odpowiedzi w ocenie Sądu Odwoławczego również wyczerpuje znamię nieudzielenia odpowiedzi (podobnie - Ryszard A. Stefański: Wykroczenia drogowe, Lex 2011).EX Nr1294031