J
JTB
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 415
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z 25.04.2012 - Dz. U. 2012 poz. 488
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kamils111 napisał:Według cytowanego przeze mnie zapisu nie chodzi o to co napisałeś, że na podstawie prawa do odmowy składnia zeznań mam prawo do odmowy stawiennictwa na przesłuchanie.
Art. 49 par.2 k.p. w s. o w. mówi jedynie (i albo aż tyle), że zapisu par. 1 o karaniu nie stosuje się do osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.
Proszę o właściwą interpretację osób bardziej ode mnie rozeznanych w temacie.
PS. W moim poprzednim poście jest błąd, chodzi oczywiście o art. 49 a nie 48
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do osoby, która będąc obowiązana do okazania albo wydania przedmiotu oględzin lub dowodu rzeczowego odmówiła jego okazania lub wydania; nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.awokado napisał:
- Przepis prawny:
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do osoby, która będąc obowiązana do okazania albo wydania przedmiotu oględzin lub dowodu rzeczowego odmówiła jego okazania lub wydania; nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.
"nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań" odnosi się do osób zobowiązanych do okazania lub wydania dowodu rzeczowego, a nie zwolnienia z obowiązku stawiennictwa na przesłuchanie.
Gdyby takie zwolnienie miałoby miejsce, zostałoby by to zapisane w § 1.
awokado napisał:Po dogłębnej analizie tego wyroku:
1. Nie można nie podać danych osoby najbliższej, lub też uchylać się od odpowiedzi na pytania, nie ważne czy w formie przesłuchania jako świadka, czy też rozpytania
Uzasadnienie - sentencja SN
2. Można nie przyznawać się do prowadzenia pojazdu, jak też odmawiać udzielania odpowiedzi, nie ważne w jakim trybie czy przesłuchania, czy rozpytania (to tryb kiedy Policja lub SM przysyła fotke z 3 alternatywnymi odpowiedziami).
Uzasadnienie - treść uzasadnienia powyższego wyroku SN:
Pytanie do prawników, czy moja 2 teza ma potwierdzenie w praktyce, bo to oznacza, że każdy kierujący przyłapany przez fotoradar może nie wskazywać siebie jako kierującego, a przy braku, lub nieczytelnej fotce, nie ma dowodu na ukaranie go.
Sienolek napisał:Czytalem post, w ktorym 1 uzytkownik dostal mandat za to ze przekroczyl predkosc o 63km/h gdzie predkosc wynosila ...0 km/h - cha mu wlepic 500 zl mandatu - kolega idz do strazy miejskiej niech to zweryfikuja, nalezy ci sie 50 zl a nie 500, a jak dalej beda sie upierac przy swoim - odmawiaj przyjecia i sprawa w Sadzie wygrana