Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z 25.04.2012 - Dz. U. 2012 poz. 488

Witam!!!! TO BARDZO PILNE!!!
ostatnio dostałam mandat za przekroczenie prędkości o 40 km/h, oczywiście mówię tu o mandacie zrobionym przez fotoradar;/ SPRAWA JEST NA TYLE NIETYPOWA IŻ NIE JESTEM WINNA, I NIE PRZYJĘŁAM MANDATU... przejeżdżając blisko fotoradaru mijała mnie karetka pogotowia dlatego też zwolniłam i zjechałam, przy mandacie nie ma zdjęcia więc nie mogę udowodnic że przekroczenie predkości to nie moja sprawka;) tylko mijajacego mnie pogotowia ratunkowego... co mam zrobić?? jak się odwołac?? co w tym odwołaniu napisać??? POMOCY, ponieważ do złożenia odwołania mam czas do jutra ewentualnie do piątku;/;/ XXXXXXXXXXX [pomagamy na forum, nie poza forum].

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro nie przyjęłaś mandatu, to sprawa znajdzie finał w sądzie. Najprawdopodobniej dostaniesz wyrok nakazowy, do którego będziesz mogła złożyć sprzeciw. W sądzie to organ, który chce Cię ukarać musi przedstawić dowody winy, a nie Ty niewinności. Okaże się więc, kto został "złapany" na zdjęciu.

i nie mogę napisac odwołania w tej sprawie??? na zdjęciu? przeciez ma zdjęcia;/

nie*

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam!
Mam następujący problem w związku z wykroczeniem zarejestrowanym przez Straż Miejską . Mianowicie, właściciel wskazał kierującą na zdjęciu( pół twarzy zakrytej kamerką, okulary , czapka) , po niedługim czasie Kierująca otrzymała pismo następującej treści " W związku z nadesłaniem przez panią oświadczenia w ktorym wprowadziła pani w błąd co do tożsamości...( na zdjęciu znajduje się meżczzna a pani wskazała siebie) informuję ,że przeciwko pani prowadzone jest postępowanie w sprawie o wykroczenie z art 65 par 1 KW, Proszą o wyjasnienia.

Stan faktyczny.
podróżująca grupa 5 osób nie jest w stanie stwierdzić do końca kto o danej godzinie prowadził pojazd, jedynie poprzez fakt, iż okulary oraz czapka należą do ww kobiety, złozyła ona oświadczenie ,iż najprawdopodobniej to ona.

Proszę o podpowiedź jak napisać pismo wyjaśniające, dodam , iż kobiecie zależy na tym , by nie włóczyć sie po sądach i załatwić sprawę możliwie szybko. Może ktoś z Was miał podobną sytuację? Będę wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam

kamils111 napisał:
Według cytowanego przeze mnie zapisu nie chodzi o to co napisałeś, że na podstawie prawa do odmowy składnia zeznań mam prawo do odmowy stawiennictwa na przesłuchanie.
Art. 49 par.2 k.p. w s. o w. mówi jedynie (i albo aż tyle), że zapisu par. 1 o karaniu nie stosuje się do osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.
Proszę o właściwą interpretację osób bardziej ode mnie rozeznanych w temacie.
PS. W moim poprzednim poście jest błąd, chodzi oczywiście o art. 49 a nie 48

Przepis prawny:
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do osoby, która będąc obowiązana do okazania albo wydania przedmiotu oględzin lub dowodu rzeczowego odmówiła jego okazania lub wydania; nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.

"nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań" odnosi się do osób zobowiązanych do okazania lub wydania dowodu rzeczowego, a nie zwolnienia z obowiązku stawiennictwa na przesłuchanie.
Gdyby takie zwolnienie miałoby miejsce, zostałoby by to zapisane w § 1.

awokado napisał:
Przepis prawny:
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do osoby, która będąc obowiązana do okazania albo wydania przedmiotu oględzin lub dowodu rzeczowego odmówiła jego okazania lub wydania; nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.

"nie dotyczy to osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań" odnosi się do osób zobowiązanych do okazania lub wydania dowodu rzeczowego, a nie zwolnienia z obowiązku stawiennictwa na przesłuchanie.
Gdyby takie zwolnienie miałoby miejsce, zostałoby by to zapisane w § 1.

Rozumiem Twój tok myślowy, tylko co ma wspólnego prawo odmowy zeznań do okazania lub wydania przedmiotu oględzin lub dowodu rzeczowego?
Być może jednak masz rację.

Czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na Twoją tezę:
awokado napisał:
Po dogłębnej analizie tego wyroku:

1. Nie można nie podać danych osoby najbliższej, lub też uchylać się od odpowiedzi na pytania, nie ważne czy w formie przesłuchania jako świadka, czy też rozpytania
Uzasadnienie - sentencja SN
2. Można nie przyznawać się do prowadzenia pojazdu, jak też odmawiać udzielania odpowiedzi, nie ważne w jakim trybie czy przesłuchania, czy rozpytania (to tryb kiedy Policja lub SM przysyła fotke z 3 alternatywnymi odpowiedziami).
Uzasadnienie - treść uzasadnienia powyższego wyroku SN:

Pytanie do prawników, czy moja 2 teza ma potwierdzenie w praktyce, bo to oznacza, że każdy kierujący przyłapany przez fotoradar może nie wskazywać siebie jako kierującego, a przy braku, lub nieczytelnej fotce, nie ma dowodu na ukaranie go.

Ostatnia edycja:
Dostałem mandat z fotoradaru. 84 na 50. Problem w tym, że mam 100% pewność, że jechałem max 60 zgodnie ze wskazaniami prędkościomierza, który zawyża prędkość. Byłem po nocy w pracy, jechałem z pogrzebu a dodatkowo pozostali użytkownicy drogi dali mi do zrozumienia, że na odcinku jest kontrola. Więc będąc niewyspanym w nostalgii i świadomy, że jest kontrola jechałem wolno. Co zrobić, aby uniknąć płacenia mandatu i przyznania się do winy.

Jeśli to ze straży a nie GITD to można poprosić o fotkę - może coś z niej wyniknie.

he he, na zdjęciu widać drugie auto

jako przedłużenie na prawo przedniej szyby - jego tylna chyba jakieś kombi

Ostatnia edycja:
Czytalem post, w ktorym 1 uzytkownik dostal mandat za to ze przekroczyl predkosc o 63km/h gdzie predkosc wynosila ...0 km/h - cha mu wlepic 500 zl mandatu - kolega idz do strazy miejskiej niech to zweryfikuja, nalezy ci sie 50 zl a nie 500, a jak dalej beda sie upierac przy swoim - odmawiaj przyjecia i sprawa w Sadzie wygrana

Sienolek napisał:
Czytalem post, w ktorym 1 uzytkownik dostal mandat za to ze przekroczyl predkosc o 63km/h gdzie predkosc wynosila ...0 km/h - cha mu wlepic 500 zl mandatu - kolega idz do strazy miejskiej niech to zweryfikuja, nalezy ci sie 50 zl a nie 500, a jak dalej beda sie upierac przy swoim - odmawiaj przyjecia i sprawa w Sadzie wygrana

Mówiąc, że jechałem 60 miałem na myśli do 60 bo wskazówkę prędkościomierza miałem pod 60.

aqaz napisał:
he he, na zdjęciu widać drugie auto

jako przedłużenie na prawo przedniej szyby - jego tylna chyba jakieś kombi

A co jest na nagłówku zdjęcia? Jaki kierunek pomiaru? Wrzuć fotkę z nagłówkami. Z tego co tu widać auto z tyłu jechało w drugą stronę.

Jeśli oddalanie to pomiar dotyczy auta z tyłu, którego rejestracji nie widać. Wystosuj do nich pismo uprzejme by zapoznali się z alfabetem, następnie posiedli zdolność składania liter w wyrazy a jak już osiągną poziom analizy słów 4-o sylabowych to niech dowiedzą się co w słowniku oznacza "oddalanie". Czyli pomiar nie dotyczy auta na pierwszym planie.

Czy mogę jakoś podać ich do sądu za ich niekompetencję?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót