W państwie prawa nazwa własna jest nazwą własną. Wszelkie interpretacje na temat jakieś tam idei są śmiechu warte. Jestem zwykłym obywatelem tego Państwa i wymagam od jego organów, jak również od instytucji będących pod ich nadzorem, respektowania wzajemnego porządku prawnego.
Jeżeli otrzymuję raport z urządzenia rejestracyjnego z fotką mojego pojazdu znajdującego się w szczerym polu, to mam wątpliwości co do właściwej intencji organu kontrolującego. Po wstępnym sprawdzeniu dokumentacji okazało się, że notatka urzędowa skierowana do mnie jest przez podmiot, który nie istnieje. W związku z tym rodzą się kolejne pytania:
- czy i na kogo wystawiony był dokument uprawniający do użycia fotoradaru w dn. 30.08.2012 zlokalizowanego w Żalnie?
- czy i na kogo wystawiono dokument zezwalający funkcjonariuszom z Kęsowa na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami)
- czy miejsce usytuowania fotoradaru jest tożsame z w/w zezwoleniem?
- czy organ kontrolujący posiadał dokumentację potwierdzającą brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma (np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli)? Miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym
- dlaczego w przesłanej dokumentacji brak jest danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14)
- dlaczego w notatce służbowej nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego dokładny czas ujawnienia wykroczenia?
- czy funkcjonariusze z Kęsowa sami zajmują się obróbką zdjęć wykonanych przez fotoradar czy zlecają to firmom zewnętrznym?
- a może doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny w celu podreperowania budżetu gminy w Kęsowie przez organ do tego nie uprawniony – co stanowi podstawę do złożenia w Prokuraturze doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 300 KK.