P
perunvit
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
tomekwwa napisał:To używaj aktualnych przepisów, a nie czegokolwiek co podpowiada google.
Ok, dzięki! Faktycznie szukałem przez google tego artykułu i trafiłem na nieaktualny.
Nadal jednak nie rozumiem jednej kwestii. Skoro rzekome wykroczenie przedawniło się, to jaki sens ma wezwanie które otrzymałem? Na mój rozum wychodzi, że jeśli bym odpuścił i wskazał osobę kierującą w tamtym dniu zostałbym ukarany mandatem? Kara byłaby jednak nadal wbrew Art. 97 Kodeksu Postępowania w sprawach o wykroczenia, co moim zdaniem nosi znamiona wyłudzenia.
Zatem. Czy mogę wysłać listem poleconym oświadczenie o odmowie składania wyjaśnień powołując się na prawo do takiej odmowy wraz z zaznaczeniem w/w artykułu o przedawnieniu? To chyba powinno załatwić sprawę?
I wreszcie. Zaczynam chyba rozumieć dlaczego dostałem wezwanie "ostateczne przedsądowe" w którym zawarte jest znamienne zdanie "...za nie udzielenie informacji w terminie 7 dni..." sugerujące, iż otrzymałem wcześniej pismo, którego jak przypominam - nie dostałem. Tym samym SG tworzy fałszywy dowód na dostarczenie pierwszego listu w ustawowym terminie do 180 dni od popełnienia wykroczenia! A to wezwanie które dostałem ma być tego dowodem?
Liczę na Waszą odpowiedź, bowiem sprawa jest wręcz przykra, jakim to tworem jest SM/SG i nie mam zamiaru płacić za coś, czego nie popełnilem.