Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Karr napisał:
Może, jak wskażecie kilku możliwych kierujących, to ITD sobie odpuści...
A jak nie to znowu przyśle jakieś zawiadomienie czy wezwanie aby się stawić celem , nie wiem zerknięcia na zdjęcia itd czy od razu wszystklo pójdzie do sądu? Bo jak tak(wiadomo koszty dojazdu aby obejrzeć zdjęcia, złożyć wyjaśnienia itd) lub od razu do sądu to nie ma się co bawić i pewnie lepiej kogoś wskazać. Nie mówie o lewiźnie bo nawet takiego nie ma jak załatwić:confused:

Ostatnia edycja:
Karr napisał:
Zdarza się, że jednak straże gminne oddają do sądu właściciela pojazdu, gdy ten wskaże kilka osób.
I o to chodzi. Nie wiem jak działa ITD. Czy przy opcji bez wskazania kierowcy "bierze kase" czy też dalej walczy o ustalenie kierowcy i dodatkowo ściągnie, w tym przypadku dodatkowe 200 zł.
Zauważyłem, ze kilka osób na forum pytało się o to samo co ja, ale jakoś nie dostali odpowiedzi. Ciekawe czy na forum jest ktoś kto nie wskazał kierującego a jednocześnie przyjął mandat. Jak to wyglądało w jego przypadku.

Ostatnia edycja:
Najprawdopodobniej nie będą już nikogo ścigać za przekroczenie prędkości, jeśli dostaną kasę za niewskazanie. Myślę, że specjalnie zaproponowali tylko 50 zł więcej, żeby się nikt nie rzucał. Nie wiem, jak zareagowaliby na wskazanie, zgodnie zresztą z prawdą, kilku możliwych kierujących. Może wypowie się ktoś, kto miał z nimi coś do czynienia w tym temacie. Nie przypuszczam, aby po wskazaniu kilku możliwych kierujących zaraz słali kwity do sądu. Powinni rozesłać korespondencję do wszystkich wskazanych przez właściciela pojazdu. Inaczej sąd by im zarzucił, że nawet nie próbowali ustalać. Jeśli ktoś mieszka daleko, to może być przesłuchany w miejscu zamieszkania.

rewt napisał:
Jestem z okolicy, jeszcze nie słyszałem o ani jednym przypadku, żeby SG Kęsowo kierowała wniosek o ukaranie do sądu.

Wnioski wyciągnijcie sami.
A ja słyszałem o takim przypadku. Ale sąd im rozwiał nadzieję.

Karr napisał:
Myślę, że specjalnie zaproponowali tylko 50 zł więcej,
Tak jest jak wrzuciłem na forum. . Dziś przyszedł list z ITD, jest 7 dni na odpowiedź ale w poniedziałek pasuje już myśleć nad wysłaniem odpowiedzi.
Piszesz o tym podawaniu kilku potencjalnych kierujących. Można ale ciekawe jak to wygląda bez podawania.
czyli tylko "nasze" przyjęcie mandatu 250 zł bez ujawnienia kierującego. Poczekam , może ktoś miał z nimi podobny problem.
Gdyby była 100% pewność, że Oświadczenie nr 3 czyli 250 zł załatwia sprawę to fajnie ale jeśli nie to bez sensu. Już nie mówie o tym, że z tych 250 zrobi się jeszcze 450. Jednak 200 to nie 450 nawet jak ktoś musi przyjąć na klatę 6 punktów.
Jeśli czyta nas pracownik ITD to bardzo proszę o rozjaśnienie:confused:

Ostatnia edycja:
A to reszta listu z ITD.
Tak dla porządku to przekroczenie było o 32 km czyli zamiast 50 było 82

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
No cóż. Pismo jest tyleż bezczelne, co niezgodne z prawem i na dodatek niezgodne z logiką języka. Ale kto się chce kopać z koniem?

"Jeżeli Pan jako posiadacz nie chce, lub nie jest w stanie wskazać, komu powierzył Pan wyżej wymieniony pojazd..."

W żadnym demokratycznym państwie nie można karać kogoś za to, że nie zrobił czegoś, czego nie był w stanie zrobić. Takie karanie, to jest cecha charakterystyczna dla dyktatury.

"W przypadku nieodesłania wzywam Pana..."

To jest przegięcie, niżej krytyki. Powinno być raczej: "W przypadku nieodesłania WEZWĘ Pana..." Takie pismo nie spełnia warunków prawnych wezwania na przesłuchanie. Nie może być tak, żeby wzywać bez daty, godziny, numeru pokoju itd. i jeszcze kazać wezwanemu dzwonić, żeby go łaskawie przyjęli.
Popatrz na tabelkę:

"NIE WIEM, bo: (...) odmawiam podania danych kierowcy"

No to w końcu NIE WIEM, czy WIEM< ALE NIE POWIEM.

Tak, tak. Jak czytałem za pierwszym razem to przecierałem oczy ze zdumienia.
Zaproszenie do ITD to niczym wycieczka do cyrku, ale niestety na nasz koszt.
Nie mówię, ze fotoradary nie są potrzebne. Owszem, w niektórych miejscach tak, ale tylko tam gdzie jest to konieczne. Reszta to tylko kasa dla SM oraz ITD czyli dla władzy. Opisywana sytuacja dotyczy fotoradaru, który chyba od niedawna "łapie" od tyłu. Nie znam się na tego typu urządzeniach, ich oprogramowaniu ale takich spraw jest coraz więcej. Wiele osób dostało mandaty od tyłu. Typowa sytuacja czyli jedziemy w miare przepisowo, przejeźdżamy fotoradar i dodajemy gazu. Efekt znany. Fotoradar stoi w miejscowości Słomków(chyba Mokry) na trasie drogi krajowej numer 12 Kalisz-Sieradz.
Stan drogi jest katastrofalny, chyba najgorsza trasa w Polsce.Ostatnio odrobinę poprawiony ale fotoradar stoi tam od lat. Taka to polska rzeczywistość.

Ostatnia edycja:
To wszystko jest na odwrót, bo art. 54. § 7. Kpw. stanowi, że „Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6, można odstąpić, jeżeli byłoby ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać wyjaśnienia do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania, o czym należy ją pouczyć." Czyli najpierw powinni wezwać Cię na przesłuchanie i jednocześnie pouczyć, że z powodu odległości, trudności mogą odstąpić od przesłuchania i przyjąć od Ciebie wyjaśnienia nadesłane pocztą. Ale to powinna być Twoja decyzja, czy chcesz jechać i zeznawać, czy napisać i wysłać.
Czytałem protokół kontroli prowadzonej przez Policję w jednej straży gminnej. Policjanci wskazali za niedopuszczalne zakładanie z góry, że ktoś nie przyjedzie na przesłuchanie. Nazwali to łamaniem prawa do obrony.
Wezwanie na przesłuchanie powinno zawierać:
1) nazwę i adres organu wzywającego,
2) imię i nazwisko wzywanego,
3) w jakiej sprawie oraz w jakim charakterze i w jakim celu zostaje wezwany,
4) czy wezwany powinien się stawić osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie,
5) termin, do którego żądanie powinno być spełnione, albo dzień, godzinę i miejsce stawienia się wezwanego lub jego pełnomocnika,
6) skutki prawne niezastosowania się do wezwania.

"Główny Inspektorat Transportu Drogowego informuje, iż: nieodesłanie wypełnionych formularzy skutkować będzie skierowaniem sprawy do postępowanie sądowego. Czyn ten stanowi wykroczenie z art. 96 par. 3 Kodeksu wykroczeń w zw. z art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym".

Art. 96 par. 3 kw nie mówi nic o formie w jakiej należy udzielić odpowiedzi. Wprowadzaniem ludzi w błąd powinien zająć się RPO.

fredikot napisał:
Zaproszenie do ITD to niczym wycieczka do cyrku, ale niestety na nasz koszt.
Jesteś wzywany jako świadek więc koszty podróży zostaną zwrócone. Podróż może odbyć się samochodem (zmiana od listopada zeszłego roku).

Ostatnia edycja:
Rzecznik Praw Obywatelskich powinien zająć się tego typu korespondencją wysyłaną przez ITD. Powinna też wypowiedzieć się w tym temacie jakaś komisja językowa. Proponują kierowcy wybrać wersję "nie wiem, bo wiem, ale nie powiem". Killera się naoglądali.:confused:

Jest też opcja, ze mają nowy chiński komputer który dopiero uczy się polskiego języka:D

Latencja napisał:
ale niestety na nasz koszt.
Zgadza się, ale tym "kosztem" jest też czas jaki trzeba poświęcić na dojazd:)
Stąd chęć załatwienia sprawy w jakiś ludzki sposób, a jeśli można coś uratować to fajnie.

Wynika, z tego że użytkownik tego pojazdu załapał się na Fotorapida CM w Canard. Słomków Mokry DK 12 który jest zaznaczony na tej mapie Fotoradar Słomków Mokry aktywny w Canard jest od listopada 2012. Codziennie pojawiają się nowe lokalizacje.Przyjmij mandat za niewskazanie, jeśli masz wątpliwości co do osób, które kierowały. GITD przy wielu osobach wzywa na przesłuchanie do swojej najbliższej delegatury. W najnowszej Polityce można było przeczytać, że w 2012 roku GITD zrobiło prawie 700 tysięcy zdjęć, więc mają co robić.

To jest ten fotoradar.
przemx napisał:
Przyjmij mandat za niewskazanie
przemx napisał:
GITD przy wielu osobach wzywa na przesłuchanie do swojej najbliższej delegatury

Jak zaznaczyłem sprawa dotyczy mojego wujka, ale to drobiazg. Jego auto , choć użytkowane przez kilka osób. Wiadomo, dużo jeździ(podobnie jak reszta rodzinki) więc najgorsze sa punkty:(
Chciałby uniknąć wizyt w ITD i pewnie ostatecznie ktoś weźmie na siebie punkty ale te 250 zł wygląda zachęcająco.:) Jeżeli jednak ma otwierać karuzelę spotkań i korespondencji z ITD to taki wybór staje się mało atrakcyjny.
Gdyby wezwali to wujek nie będzie ściemniał, że prowadził Ukrainiec, czy jakiś autostopowicz. No co, może nie pamiętać albo wymieni kilka osób z rodziny, następnie to ich będzie wypytywać ITD. Paranoja. Niech by wzięli 250 zł i koniec a tak zero pewności.

Ostatnia edycja:
Hej . Ja mam podobny problem jak @fredikot a mianowicie w opcji 1 grozi mi 300 zł i 8 punktów a w opcji 3 za niewskazanie i kierującego przyjęcie mandatu 250 zł. Jak to się ma do tego co wszędzie piszą, że za niewskazanie mandat jest większy ale dają spokój? Co zrobić w tej sytuacji? Logicznym byłoby przyjąć 250 zł bez punktów ale czy na tym sprawa się skończy i czy nie będę później musiał odwiedzać ITD? Lub czy do tej kwoty doliczą jeszcze 300 zł?
Zdjęcie mam zrobione od przodu w nocy. Przyjąć mandat z punktami czy kare za niewskazanie?

Ostatnia edycja:
No cóż, ja bym mandatu nie przyjmował, bo przyjmując takie mandaty utwierdzamy tylko w przekonaniu różne służby, że mogą sobie łamać prawo łącznie z Konstytucją RP. A im więcej takich bezprawnych mandatów nałożą, tym bezczelniej będą sobie poczynać w różnych dziedzinach życia. Napisałbym odpowiednie pismo do GITD rozbierając na części pierwsze ich formularze i pod względem prawnym, i pod względem logiki języka. Na końcu zapytałbym Głównego Inspektora, Inspektora Wszystkich Inspektorów, względem tej tabelki i przytoczonych tam powodów niewskazania, jak można wiedzieć i równocześnie nie wiedzieć? Albo czy uważa, że niewiedza jest skutkiem niechęci podzielenia się wiedzą, czyli "nie wiem, bo wiem i dlatego nie powiem".:D
Oczywiście nie jestem za samowolką w ruchu drogowym i totalnym wykręcaniem się od kar za wykroczenia. Ale, jeśli te kary za wykroczenia nakładane mają być z naruszeniem prawa, to tracą zwyczajnie sens.

Popkan, a skąd wiesz że masz zdjęcie od przodu? A też masz typ fotoradaru Fotorapid CM?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót