Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mieszacie dwa pojęcia prawo i sprawiedliwość. Sąd wydaje wyrok lub decyzję w ramach prawa , a nie wymierza sprawiedliwość. Te dwa pojęcia we współczesnym świecie mają niewiele wspólnego (czego przykładem jest pewna partia).

piteerek65 napisał:
czyli mam się poddać ........:mad: ,

ależ wcale nie musisz...

pod warunkiem, że:

masz czas i checi na stawienie sie przed sądem (co najmniej raz) zgodnie z miescem wykroczenia - za drugim razme, bo za pierwszym dostaniesz nakazowy skazujący :sad:

liczysz sie z tym, ze kolege równiez moga wzywac przed sąd na świadka (kolega moze nie miec czasu i byc z tego powodu zły)

liczysz sie z tym, ze mogą Ciebie i kolege wzywac do SM/SG w ramch postepowania przygotowawczego jako swiadkow (tez moze nie byc wam po drodze)

@ piteerek65

A o ile było to przekroczenie prędkości, jaką propozycję złożyła ci SM .
Gdzie to było ?

to jest SG , Kawęczyn , o 23 KM przekroczenie , kwota 200 i 4 pkt. lub 300 bez :) .

Piteerek65 to tak dla uszczegółowienia to SG Obrowo, a miejscowość Kawęczyn na DK10? Czy jeszcze o inne chodzi?
Rozumiem, że zdjęcia nie załączono?

piteerek65 napisał:
czyli mam się poddać ........:mad: ,
Jeżeli uważasz, że jesteś niewinny, to walcz. Przecież, jeżeli mają zdjęcie, na którym widać numer, to nie będzie to Twój numer rejestracyjny, skoro nie Ty popełniłeś wykroczenie.
Druga sprawa - dostałeś zdjęcie, nie widać na nim numeru. A co z twarzą kierowcy? Też nie widać?

..... lub nie jesteś pewien kto kierował w wskazanym czasie . T co masz się przyznać bo boisz się Straszaków

Niewskazanie sprawcy a ITD

I instancja
kara 3000 pln
3000 zł kary za krycie kierowcy | rp.pl
II instancja umorzenie sprawy
Inspekcja Transportu Drogowego nie ma uprawnień oskarżyciela publicznego do występowania o ukaranie za niewskazanie sprawcy wykroczenia drogowego.
Nie zawsze trzeba wskazywać kierowcę ze zdjęcia z fotoradaru | rp.pl

"Sąd powołał się przy tym na art. 5 § 1 pkt 9 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. Ten zaś stanowi, że wszczęte postępowania umarza się, gdy m.in. nie ma skargi uprawnionego oskarżyciela albo żądania ścigania od osoby uprawnionej lub też zezwolenia na ściganie, gdy ustawa tego wymaga. Kosztami postępowania obciążył budżet państwa. "

Ostatnia edycja:
Sąd Rejonowy dla Warszawy - Mokotowa utrwala korzystną dla właścicieli pojazdów, a niekorzystną dla ITD linię orzecznictwa. To już co najmniej druga znana sprawa, w której Sąd orzekł, że ITD nie ma uprawnień oskarżyciela publicznego do występowania o ukaranie za niewskazanie sprawcy wykroczenia (pierwsza dotyczyła adwokata Artura Wdowczyka). Brawo!

Witam
W styczniu 2012r dostałam zdjęcie tyłem z fotoradaru z prośbą od straży miejskiej o podanie komu użyczyłam auto. W kwietniu 2012r podałam zgodnie z prawdą kolegę obcokrajowca wraz z adresem za granicą.W listopadzie 2012r przyszło do mnie pismo ze straży miejskiej z informacją iż obcokrajowiec, którego podałam nie istnieje pod podanym adresem i kolejna prośba o podanie bardziej szczegółowych danych obcokrajowca. Na ostatnie pismo nie odpisałam, gdyż bardziej szczegółowych danych nie znaŁam.Na początku stycznia tego roku dostałam pismo z sądu tejże straży miejskiej z wyrokiem nakazowym skazującym i obwinieniem o to, że nie wskazałam osoby, której użyczyłam pojazd, napisałam sprzeciw. Jak to rozumieć, dlaczego straż miejska skierowała pozew o niewskazanie skoro ja to podałam, jako dowód mam tylko potwierdzenie wysłania listu poleconego do ww straży miejskiej? Czy owy dowód powinien wystarczyć, czy ktoś z Was miaŁ podobny przypadek?

Proszę o odpowiedź

Witam;

Mam PILNE :!: pytanie:

W zeszłym tygodniu straznik przyniosl mi do domu :cool:wezwanie za fotoradar za wykroczenie z 04.2012 z nowego zółtego fotoradaru, wcześniej wskazał mnie ojciec jako kierującego, a potem nie odbieralem od nich korenspondencji dlatego minelo juz 180 dni. I teraz najważniejsze:
- Na przesluchaniu odnowiono mi możliwości niewskazania sprawcy, (i nie przyjęcia za to mandatu :smile:)? Najpierw strażniczka stwierdziła, ze mnie rozpoznaje(?), jak zapytalęm kto jej dał prawo do rozstrzygania tego to stwierdziła, ze jeżeli juz mineło 180dni to oni nie mogą skierować sprawy do sądu na niewskazanie?!
Ja mandatu nie przyjąłem, ona wypelnila wniosek da sądu wskazujac mnie jako sprawcę wykroczenia, natomiast ja w swoich zeznaniach stwierdziłem, że odmówiono mi mozliwosci skorzystania z prawa do niewskazania oraz sprawa ze wskazaniem poszla do sądu wbrew mojej woli...

I teraz pytanie czy mieli do tego prawo?
Fotki mi nie okazano oficjalnie ale widzalem ją katem oka na monitorze, mój wizerunek nie jest do końca czytelny (obcięta gora glowy od oczu), natomiast na fotce są minimum 4 inne samochody w tym jeden na lewym pasie co mnie wyprzedza...

no więc, Mariuszu, skoro zgodnie z prawdą podałaś obcokrajowca ktoremu powierzyłaś auto - to dopełniłaś obowiązku...

skierowanie wniosku o ukaranie z uzasadnieniem "niewskazanie" uważam w tym przypadku jako przekroczenie uprawnień przez SM, ale zapewn dostaniesz wyrok skazujący w trybie nakazowym

pozostaje złożyc sprzeciw, i stawic się na rozprawie ktora będzie się odbywala na zasadach ogolnych - przy odpobinie profesjonalizmu Sedzia Cie uniewinni, wskazując na fakt - ze taki wniosek o ukaranie wogole nie powinien byl byc przez SM skierowany, bowiem nie dopełnili swojej roli (czyli posępowania wyjaśniającego)

gorzej, jezeli wskazałaś fikcyjną osobę, która nie istnieje - a SM (o ile sie stawi na rozprawie) to udowodni...

Dowód to też te kolejne pismo od nich. Tam sami napisali że podałeś.

Zdjecie z fotoradaru

Witam, zrobiono mi zdjecie za szybka jazde90/50:p tylko jechałem samochodem który jest zarejestrowany na dziadka. Problem jest w tym, ,że dziadek już od roku nie żyje. Jak to sie teraz odbedzie na niego przyjdzie mandat i go do sądu wezmą jak nie bedzie płacił?

jr-ff napisał:
Witam;

Mam PILNE :!: pytanie:

W zeszłym tygodniu straznik przyniosl mi do domu :cool:wezwanie za fotoradar za wykroczenie z 04.2012 z nowego zółtego fotoradaru, wcześniej wskazał mnie ojciec jako kierującego, a potem nie odbieralem od nich korenspondencji dlatego minelo juz 180 dni. I teraz najważniejsze:
- Na przesluchaniu odnowiono mi możliwości niewskazania sprawcy, (i nie przyjęcia za to mandatu :smile:)? Najpierw strażniczka stwierdziła, ze mnie rozpoznaje(?), jak zapytalęm kto jej dał prawo do rozstrzygania tego to stwierdziła, ze jeżeli juz mineło 180dni to oni nie mogą skierować sprawy do sądu na niewskazanie?!
Ja mandatu nie przyjąłem, ona wypelnila wniosek da sądu wskazujac mnie jako sprawcę wykroczenia, natomiast ja w swoich zeznaniach stwierdziłem, że odmówiono mi mozliwosci skorzystania z prawa do niewskazania oraz sprawa ze wskazaniem poszla do sądu wbrew mojej woli...

I teraz pytanie czy mieli do tego prawo?
Fotki mi nie okazano oficjalnie ale widzalem ją katem oka na monitorze, mój wizerunek nie jest do końca czytelny (obcięta gora glowy od oczu), natomiast na fotce są minimum 4 inne samochody w tym jeden na lewym pasie co mnie wyprzedza...

Mogli tak zrobić, czy wiedzą, ze nie moga kierować sprawy do sądu za niewskazanie i sie wycwanili i postępuja wbrew temu co sie im mówi?

Ostatnia edycja:
jr-ff napisał:
Mogli tak zrobić, czy wiedzą, ze nie moga kierować sprawy do sądu za niewskazanie i sie wycwanili i postępuja wbrew temu co sie im mówi?
Niestety SG/SM, mogą już kierować sprawy do sądu za niewskazanie. Natomiast, jeśli kolega jest pewien, że widział na zdjęciu więcej samochodów, to niech nie przyjmuje żadnego mandatu.

Chyba, że samochody były tak ustawione, że nie uniemożliwia to identyfikacji pojazdu przekraczającego prędkość albo fotoradar sobie z tym radzi w inny sposób.

Pozostaje także kwestia legalności użycia samego fotoradaru ale to to już ewidentnie sąd i biegły.

Karr napisał:
Niestety SG/SM, mogą już kierować sprawy do sądu za niewskazanie. Natomiast, jeśli kolega jest pewien, że widział na zdjęciu więcej samochodów, to niech nie przyjmuje żadnego mandatu.

No tak, ale czy to, że oni nie mają prawa kierować sprawy do sądu za niewskazanie, automatycznie pozbawia mnie jako podejrzanego prawa do wyboru tej opcji?

Czy straznik miejski ma prawo stwierdzić, ze to ja kierowałem pojazdem bo on mnie rozpoznaje (?) i kierować sprawę do sądu ze wskazaniem mnie jako podejrzanego wbrew mojej woli? To nie jest przekroczenie uprawanień?

Oczywiscie mandatu nie przyjąlem samochodow było na zdjęciu co najmniej 4, no chyba, że je przytną?

jr-ff napisał:
Oczywiscie mandatu nie przyjąlem samochodow było na zdjęciu co najmniej 4, no chyba, że je przytną?

Skoro widziałeś że jest tam więcej aut to powiedz to w sadzie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót