fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zdjęcie zostało okazane z tym ,że jest to z oddalania a więc widać tył samochodu.
Chodzi mi wskazanie sprawcy. W piśmie z GITD rubryka 2. tj. wskazanie osoby kierującej i aby wypełnić trzeba podać pełne dane włącznie z numerem prawa jazdy itp.
Czy wysłanie pisma do GITD i podaniu dwóch domowników ,którzy korzystają z samochodu wypełni obowiązek wskazania kierującego? Tak jak mówię na zdjęciu kierowcy niema.

Witam mam takie pytanie

Dnia 24.10.2014 w popołudniowych godzinach na DK1 Katowice - Częstochowa "Gierkówka" obok galeri fotoradar zrobił mi zdjęcie mam takie pytanko

Tutaj dodałem zjdęcie jak to mniej więcej wygląda

13274673.jpg

i moim problemem jest to ze jest tam znak w tej chwili nie 70 tylko 50 km/h i moim zdaniem ten znak dotyczy zjazdu na galerię ( pas do skręt w prawo) a nie dotyczy głównej drogi na której jest ograniczenie wcześniej do 80km/h

Prosze o wasze opinie i czy w tej sprawie można się odwoływać dodam ze na pasie obok jechał też drugi samochód

oczywiscie,ze ograniczenie dotyczy tylko pasa skrajnie prawego,nawet oddzielenie drogi jest. a fotoradar stoi dalej czy przed znakiem?

Witam,

Dostałem od straży miejskiej wezwanie w formie ABC. Jestem współwłaścicielem pojazdu i nie prowadziłem go w trakcie zarejestrowania wykroczenia.

SM podaje, że powinienem wskazać komu powierzyłem pojazd na podstawie art. 78 ust. 4, 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. W ustawie wymieniony jest właściciel pojazdu.
Czy będąc współwłaścicielem dotyczą mnie te same obowiązki co właściciela?

Czy odpowiadając SM, że nie jestem właścicielem tylko współwłaścicielem narażam się na jakieś kary?

P Kowalski 101 napisał:
Czy wysłanie pisma do GITD i podaniu dwóch domowników ,którzy korzystają z samochodu wypełni obowiązek wskazania kierującego? Tak jak mówię na zdjęciu kierowcy niema.
Nie wypełni, bo komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania nie podajesz. Przeczytaj uważnie z art. 78 ust. 4 p.r.d. i art. 96§ 3kw, tam wszystko jest.
michal021 napisał:
Prosze o wasze opinie i czy w tej sprawie można się odwoływać dodam ze na pasie obok jechał też drugi samochód
Poczekaj aż przyjdzie do Ciebie wezwanie, fotoradar mógł robić zdjęcia kierującym którzy jadą bez zapiętych pasów, a nie przekraczającym prędkość, więc robił zdjęcia wszystkim.

A co będzie w sytuacji jeżeli osoba ta nie przyzna się do kierowania pojazdem? I skąd mam mieć np. numer prawa jazdy jeżeli ta osoba nie udostępni mi go?
Co w sytuacji jeżeli ta osoba w tym czasie powierzyła jeszcze innej osobie samochód o ,której ja nie wiem?
Zdjęcie jest zrobione z oddalania czyli widać tylko tył pojazdu.

Ostatnia edycja:
Jas55, po raz kolejny wprowadzasz pytających w błąd. Jeśli na zdjęciu nie widac kierującego a ja wskazuję krąg osób, którym pojazd mogłem powierzyć albo które mogły go użytkować to wypełniam art 78 na który się powołujesz.

jas55 napisał:
Poczekaj aż przyjdzie do Ciebie wezwanie, fotoradar mógł robić zdjęcia kierującym którzy jadą bez zapiętych pasów, a nie przekraczającym prędkość, więc robił zdjęcia wszystkim.

Fotoradar moze sluzyc karaniu tylko i wylacznie za przekroczenia predkosci,zadne inne wykroczenia nie wchodza w gre. BTW-to szary czy zolty fotoradar? Ze zdjecia widze,ze szary,ale zdjecie chyba stare? Bo teraz moga byc tylko zolte...

Za przekroczenie prędkości lub w konsekwencji za tzw niewskazanie z art. 96&3 kw.

miedzianek napisał:
Fotoradar moze sluzyc karaniu tylko i wylacznie za przekroczenia predkosci,zadne inne wykroczenia nie wchodza w gre.
Podstawa prawna mówiąca o tym, że zdjęcie z fotoradaru nie może służyć, jak dowód w postępowaniu o inne wykroczenie/przestępstwo niż przekroczenie prędkości?

Tak zdjęcie Stare z 2012 z satelity..Fotoradar jest żółty na dzień dzisiejszy.. Musze podjechać i porobić zdjęcia lub nakręcić filmik jak wyglada sytuacja

kforum napisał:
Jas55, po raz kolejny wprowadzasz pytających w błąd. Jeśli na zdjęciu nie widac kierującego a ja wskazuję krąg osób, którym pojazd mogłem powierzyć albo które mogły go użytkować to wypełniam art 78 na który się powołujesz.
Nikogo nie wprowadzam w błąd czytaj przepisy a może Ci podam Art. 78 ust 4
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
Nie wchodzi tu żaden krąg osób. Może dalej jeszcze raz przytoczę Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12cyt. ........Zachowanie sprawcze wykroczenia art. 96 § 3 k.w. może być popełnione poprzez działanie bądź zaniechanie. Przykładowo może ono polegać na odmowie wskazania osoby, której został powierzony pojazd, wskazaniu osoby bądź kręgu osób w sposób uniemożliwiający ustalenie konkretnego użytkownika pojazdu w oznaczonym czasie, udzielenie odpowiedzi wymijającej bądź zasłonięcie się niepamięcią. Zaniechanie udzielenia odpowiedzi w ocenie Sądu Odwoławczego również wyczerpuje znamię nieudzielenia odpowiedzi (podobnie - Ryszard A. Stefański: Wykroczenia drogowe, Lex 2011).
miedzianek napisał:
Fotoradar moze sluzyc karaniu tylko i wylacznie za przekroczenia predkosci,zadne inne wykroczenia nie wchodza w gre. BTW-to szary czy zolty fotoradar? Ze zdjecia widze,ze szary,ale zdjecie chyba stare? Bo teraz moga byc tylko zolte...
kforum napisał:
Za przekroczenie prędkości lub w konsekwencji za tzw niewskazanie z art. 96&3 kw
Przytoczę co to jest urządzenie rejestrujące (fotoradar) i do czego służy. Tobie kforum to się bardzo dziwię że tego nie wiesz będąc stałym bywalcem. Art. 1 prd

59) urządzenie rejestrujące – stacjonarne, przenośne albo zainstalowane w pojeździe albo na statku powietrznym urządzenie ujawniające i zapisujące za pomocą technik utrwalania obrazów naruszenia przepisów ruchu drogowego przez kierujących pojazdami.

Jas55, ty to cytujesz chyba ze setny raz, po co ? Uwierz mi, że żadna osoba w tym i ja nie została ukarana za niewskazanie jak zdjęcie np od tyłu a właściciel wskazał osoby, które w danym dniu mogły użytkować dany pojazd. A znam parę takich osób - wszystkie UNIEWINNIONE a tak bardzo chcialy pomóc Wysokiemu Sądowi w znalezieniu groźnego pirata drogowego. :D

Witam, chciałbym się was poradzić.
Dostałem od SM quiz ABC zdjęcie z tyłu pojazdu. Odpisałem im zgodnie z prawdą, że jechałem z dziewczyną i w trakcie jazdy się zmieniliśmy, gdyż nie czuła się pewnie na drodze. Nie pamiętamy w którym miejscu to było i o której godzinie. W związku z tym nie wiemy kto prowadził auto w momencie przekroczenia prędkości. Po około miesiącu moja dziewczyna dostała taki sam quiz jak ja. Odpisała im dokładnie to samo co ja wyżej.
Dzisiaj od SM dostałem oto takie dwa pisma.
http://i.imgur.com/ymsflaN.jpg i http://i.imgur.com/XZdvVqg.jpg

Jeżeli podałem dwie osoby tzn. siebie i dziewczynę to czy nie wywiązałem się z 96§ 3 tym bardziej że wysłali do niej takie samo pismo więc skadś jej dane musieli mieć. Co proponujecie dalej? Myślę ,że powinienem im wysłać wyjaśnienia, dołączyć potwierdzenie wysłania i odbioru przez nich mojego wcześniejszego pisma,

Ostatnia edycja:
Wywiązales się. Ja nic już nie robiłabym tylko czekala na wyrok nakazowy z sądu i wtedy składasz sprzeciw. W sądzie sprawa upadnie jesli ani ty ani dziewczyna nie pamietacie kto kierował.

Czy mogę poprosić Was o konsultacje w takim szczególe.

Czym skutkuje nieodbieranie korespondencji z ITD i SM/SG? Listonosz słyszy od domowników "tego pana (właściciela auta) nie ma w kraju i ciągu najbliższych miesięcy go nie będzie. Prosze zwrócic list do nadawcy z taka właśnie adnotacją"

Wiem że jest przepis że jak sie z sądu nie odbiera to po kilku próbach korespondencja indzie do akt i jest uważana za doręczoną. NIe wiem gdzie to jest zapisane.
Mysle że warto sprawdzić czy ta zasada obejmuje listy z ITD i SM/SG przypuszczam że wątpię a wtedy nie dochodzi do "na żądanie uprawnionego organu" bo organ nie doręczył swojego żądania i Art 78.4 nie działa.

Im trzeba podać komu powierzono auto (tak by spełnić 78.4) ale tak by ta osoba nie mogła być skutecznie przez nich ukarana.

VelS, niczym nie skutkuje.
O doreczaniu sądowych przesyłek mówi m in art. 136 i 139 kpk.

Mój post nie został zauważony więc się przypominam. Proszę o odpowiedź.

RomanZ napisał:
Wyrok nakazowy za niewskazanie

Otrzymałem kilka dni temu list z Sądu w nim wyrok nakazowy w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej.
Sprawa przeciwko mnie (ale błąd w nazwisko - zjadło im jedną literkę) za to że w miejscowości gdzie był fotoradar wbrew obowiązkowi nie wskazałem SM komu powierzyłem pojazd (wykroczenie z art 96, par. 3 KW).
Uznano mnie winnego popełnienia wykroczenia z art. 96, par 3 KW i w zw. z art 24, par 1 i par 3 KW wymierzono mi grzywnę.
Następnie na podstawie art. 118, par 1 i par 4 k.p.w. w zw. z par. 1, pkt 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 10/10/2001 w sprawie zryczałtowanych wydatków postępowania oraz wysokości opłaty za wniesienie wniosku o wznowienie postępowania w sprawach o wykroczenia i art. 617 k.p.k w zw. z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 23/06/1973 o opłatach w sprawach karnych i w zw. z art. 119 k.p.w. zasądzono ode mnie na rzecz Skarbu Państwa kolejną kwotę tytułem zryczałtowanych wydatków postępowania oraz opłatę sądową (3 opłata).
Potem jest pouczenie że przysługuje mi prawo do wniesienia sprzeciwu do Sądu do 7 dni (art. 506, par 1 k.p.k. w zw. z art. 94, par 1 k.p.w.) oraz co się stanie w razie wniesienia sprzeciwu. Na końcu jest ino, że gdy nie wniesiono sprzeciwu to wyrok staje się prawomocny z art. 94, par. 3 k.p.w.

Do wyroku dołączono wniosek o ukaranie z Komendy Powiatowej Policji (domyślam się że z tego powodu w miejscu wcześniejszego zamieszkania pytał o mnie Policjant).
1. Te trzy opłaty w jednym wyroku (suma i tak jest sporo niższa niż proponowany mandat z punktami) to taki standard? Dobrze rozumuję: grzywna to kara (tak jakby pozostałe opłaty nie były dla mnie karą), zryczałtowany wydatek to koszt poniesiony przez policję a opłata sądowa to koszt rozprawy?
2. W przesyłce brak informacji o tym kiedy i na jakie konto oraz z jakim tytułem mam zapłacić? Dostanę kolejną przesyłkę po uprawomocnieniu się wyroku czy mam sam dochodzić gdzie i jak zapłacić?
3. Czy ewentualna literówka w wyroku nie sprawia iż dokument jest nieważny?
4. Czy jest sens w ogóle się odwoływać (pomijam że kara nie jest zbyt surowa ale na chwilę obecną i tak mocno narusza mój budżet domowy)? Przyznaję że popełniłem błąd bo nie wskazałem kierowcy gdyż nie wiedziałem kto kierował (fotka tablicy rejestracyjnej) i nie zrobiłem nic zamiast wysłać list do SM że nie pamiętam ale podejrzewam Pana X.
5. Popełnienie niewskazania nastąpiło tam gdzie stoi fotoradar? Wydawać by się mogło że tam gdzie przyszła korespondencja ze SM.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót