Wyrok nakazowy za niewskazanie
Otrzymałem kilka dni temu list z Sądu w nim wyrok nakazowy w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej.
Sprawa przeciwko mnie (ale błąd w nazwisko - zjadło im jedną literkę) za to że w miejscowości gdzie był fotoradar wbrew obowiązkowi nie wskazałem SM komu powierzyłem pojazd (wykroczenie z art 96, par. 3 KW).
Uznano mnie winnego popełnienia wykroczenia z art. 96, par 3 KW i w zw. z art 24, par 1 i par 3 KW wymierzono mi grzywnę.
Następnie na podstawie art. 118, par 1 i par 4 k.p.w. w zw. z par. 1, pkt 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 10/10/2001 w sprawie zryczałtowanych wydatków postępowania oraz wysokości opłaty za wniesienie wniosku o wznowienie postępowania w sprawach o wykroczenia i art. 617 k.p.k w zw. z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 23/06/1973 o opłatach w sprawach karnych i w zw. z art. 119 k.p.w. zasądzono ode mnie na rzecz Skarbu Państwa kolejną kwotę tytułem zryczałtowanych wydatków postępowania oraz opłatę sądową (3 opłata).
Potem jest pouczenie że przysługuje mi prawo do wniesienia sprzeciwu do Sądu do 7 dni (art. 506, par 1 k.p.k. w zw. z art. 94, par 1 k.p.w.) oraz co się stanie w razie wniesienia sprzeciwu. Na końcu jest ino, że gdy nie wniesiono sprzeciwu to wyrok staje się prawomocny z art. 94, par. 3 k.p.w.
Do wyroku dołączono wniosek o ukaranie z Komendy Powiatowej Policji (domyślam się że z tego powodu w miejscu wcześniejszego zamieszkania pytał o mnie Policjant).
1. Te trzy opłaty w jednym wyroku (suma i tak jest sporo niższa niż proponowany mandat z punktami) to taki standard? Dobrze rozumuję: grzywna to kara (tak jakby pozostałe opłaty nie były dla mnie karą), zryczałtowany wydatek to koszt poniesiony przez policję a opłata sądowa to koszt rozprawy?
2. W przesyłce brak informacji o tym kiedy i na jakie konto oraz z jakim tytułem mam zapłacić? Dostanę kolejną przesyłkę po uprawomocnieniu się wyroku czy mam sam dochodzić gdzie i jak zapłacić?
3. Czy ewentualna literówka w wyroku nie sprawia iż dokument jest nieważny?
4. Czy jest sens w ogóle się odwoływać (pomijam że kara nie jest zbyt surowa ale na chwilę obecną i tak mocno narusza mój budżet domowy)? Przyznaję że popełniłem błąd bo nie wskazałem kierowcy gdyż nie wiedziałem kto kierował (fotka tablicy rejestracyjnej) i nie zrobiłem nic zamiast wysłać list do SM że nie pamiętam ale podejrzewam Pana X.
5. Popełnienie niewskazania nastąpiło tam gdzie stoi fotoradar? Wydawać by się mogło że tam gdzie przyszła korespondencja ze SM.