Powtarzam prośbę z postu 885
Arturbam w jednym z wątków dotyczących fotoradarów napisał - "W świetle aktualnie obowiązujących przepisów, właściciel pojazdu nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji osób korzystających z pojazdu z wyjątkiem pojazdów, do których stosuje się wymogi Inspekcji Transportu Drogowego, co niestety nie zwalnia z odpowiedzialności wynikającej z art. 78 ust. 4 ustawy PRD."
1. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć z jakich przepisów to wynika?
2. Kiedy stosuje się do pojazdów wymogi Inspekcji Transportu Drogowego?
Jestem w trakcie korespondencyjnej przepychanki ze strażakami. Przejazd na czerwonym świetle, zdjęcie naczepy zrobione "od tyłu". Czy jeśli adresat pisma SG o "wskazanie" prowadzi również (bo nie tylko) transport międzynarodowy (firma transportowo-spedycyjna), jest zobowiązany do ewidencjonowania, który kierowca i w jakim dniu prowadzi konkretny pojazd (i tu uwaga) z przypiętą konkretną naczepą?
W przedsiębiorstwie jest wiele pojazdów a tylko mała część ma licencje międzynarodową. Zdjęcie zrobione na terenie małopolski.
Zastanawiam się czy jeśli doszłoby do rozprawy, to czy Sąd może zobowiązać adresata do wykazania w ramach ewidencji - kto prowadził pojazd w dniu zdarzenia? Nadmienię, że takowa ewidencja w ogóle nie jest prowadzona...
Ripper thanks, but no thanks. Przeczytałem wszystkie posty wcześniejsze (w tym wątku) i niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na powyższe pytania. Chodzi mi głównie o to czy w działalnościach tego rodzaju jest obowiązek prowadzenia ewidencji kto, kiedy jakim pojazdem poruszał się po drogach.
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, artykuł, wskazanie przepisów.
Pozdrawiam