fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To rozporządzenie wysyła się do GITD. Nie wiem jak się to ma ze SM i SG.
Sprawa (jeśli się nie ustosunkujesz do ich prośby) trafi do sądu i to sąd zadecyduje czy zostaniesz ukarany za wskazanie bądź niewskazanie potencjalnego kierowcy. Może też umorzyć sprawę.
Tak też uczynił sąd w sprawie mojego teścia. ;)

No o GITD wlasnie chodzi,dzwonilem jak moje pismo,chcialem dowiedziec sie,gdzie stoi sprawa. Pan na infolinii powiedzial,ze nie maja obowiazku wysylac zdjec,ze pewnie dostane pismo odmowne. Jednak zawarlem wniosek na podstawie tego przepisu,dokladnie tak jak to ustawodawca przewiduje

Ja i inni z tego forum pisaliśmy prośby i z tego co wiem nikt nie dostał zdjęcia. Co więcej nawet odpowiedzi, czy że przesłali sprawę do sądu.
Było też przyznanie się do winy i umorzenie sprawy.
Nie jestem na forum codziennie więc coś mogło mi umknąć.

Fotoradar - Tablice Tymczasowe

Witam,

Mam pytanie ostatnio wracałem z Luksemburgu samochodem na tablicach wywozowych. W Polsce wracałem praktycznie przez cały kraj i z tego co pamiętam nadziałem się na minimum 4 fotoradary(może być ich więcej).

Moje pytanie, czy jest szansa, abym otrzymał jakiś mandat z tych fotek, czy pójdą one do śmieci?

A ja mam troche trudne pytanie. Dostalem mandat z fotoradaru ( ITD ), mandat przyjelem, bez punktow (w lutym 2012 ), ale zamiast 200 zl. Wplacilem 20 zl. Teraz przyszlo pismo ze skarbowki o zaplacenie reszty, czy jak poczekam jeszcze dwa miesiace to mandat sie przeterminuje ? Nie ze nie chce placic, ale swoja pomylke odkrylem dopiero teraz jak dostalem pismo ze skarbowego, a swoja droga to rychlo w czas sie obudzili. Czy po takim manewrze mandat wogole sie przeterminuje, przeciez, ze tak powiem " zaczelem juz procedore ", sprawa nie trafila do sadu, to wiem. Z powarzaniem Robert.

RE: Fotoradar - Tablice Tymczasowe

Mala szansa na mandaty.

RE: Fotoradar - Tablice Tymczasowe

Jeżeli były to fotoradary SM to nimi bym się nie przejmował. Jeżeli były to radary żółte nadzorowane przez GITD to wówczas na 99% otrzymasz mandat.

Witajcie,

Otrzymałem do wypełnienia oświadczenie wraz z raportem i zdjęciem od SG w Kęsowie. Przekroczyłem prędkość o 11 kilometrów.
Jeśli przyznam, że byłem sprawcą wykroczenia otrzymam mandat w wysokości 100 zł. Pytanie dlaczego podana jest z marszu maksymalna stawka? Czy jest szansa ubiegać się o minimalny mandat w tym przedziale 10-20 km czyli 50 zł, co radzicie?

witam, dostałem wezwanieod SM listem poleconym,który odebrałem
mozliwośc odesłania wniosku ABDC, lub mam sie stawic osobiście jako podejrzany,
czymam przyjąć mandat 100 pln za złe parkowanie, czy cos im odpisać?
ztego co wiem od pazdziernika SM może kierowac wnioski do sądo ukaranie za nie wskazanie kierowcy
(to druga sprawa raz na takli wniosek odpisałem ze jako podejrzany odmawiam składania wyjaśnień, rózniez w sprawie kto kierował autem, dostałem odpowiedz ze sprawa została przekazana do sadu z materiałami dowodowymi i moimi pismami)
jakie sa moje szanse na umozenie przez sąd?
czy na te nowe wezwanie mam też cos odpisać czy zapłacic te 100 bo i tak nic nie wskóram?

Witam, dzisiaj moja dziewczyna dostała takie oto pismo od SM.http://i.imgur.com/MQnqVQt.jpg Ja jako właściciel poinformowałem, że w tamtym okresie kierowałem ja i ona. Po czym SM miejska wysłała do niej quiz ABC na co ona im odpisała to samo co ja ,że oboje w tym czasie jechaliśmy samochodem i nie pamięta kto dokładnie mógł kierować. Oczywiście na zdjęciu tył pojazdu. Cała korespondencja za potwierdzeniem nadania i odbioru przeze mnie jak i przez nią. Czy potwierdzenie nadania i odbioru przez SM wystarczy? Bo równie dobrze mogłem wysłać im pustą kopertę? Ewentualnie jakieś sugestie?
Pozdrawiam

Wystarczy-na pewno sie nie wyglupia i nie pokaza w sadzie pustej koperty. Jesli sad spyta o te pismo-SM bedzie umoczona lekko mowiac. Te pismo musi byc u nich w papierach dot. sprawy:)

Dodam tylko, że w takiej sytuacji sprawa w sądzie na pewno upadnie.

proszę o podpowiedz co robić w przypadku wezwania za złe parkowanie, odebrałem wezwanie typu quiz co mam im odpisać, czy pójść osobiście, wezwanie przyszło do dwóch współwłaścicieli samochodu musze przyjąć mandat 100 zł czy jest jakis sposób na ominięcie mandatu?

Witam. Chciałbym się was zapytać odnośnie pisma za fotoradar. W styczniu zostałem złapany na fotoradar w aucie firmowym. Po pół roku czasu na firmę przyszło pismo o wskazanie kierującego. Pojechałem osobiście do siwdziby GITD w celu przyznania się ze to ja kierowałem w tym czasie pojazdem. Pani przyjęła zgłoszenie, ale stwierdziła że oni po pół roku od wykroczenia nie mogą nałożyć mandatu i sprawę musi skierować do sądu. Odparła na to, że to ich wina. Pani nie wiedziała co powiedzieć. Powiedziała żebym czekał na pismo z sądu. Do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnego pisma. Czy w tej sytuacji mogę odmówić zapłacenia mandatu? I kiedy ewentualnie mogę się spodziewać takiego pisma i czy wogole zostanie do mnie wysłane?

Peja, w tej sytuacji na pewno nie możesz odmówić płacenia mandatu. Skoro przyznałeś się to pewnie dostaniesz wyrok nakazowy z sądu od którego będziesz mógł złożyć sprzeciw o ile nie będziesz się z nim zgadzał.
Wielki Człowieku, jeśli wiecie , kto popełnił to wykroczenie to wysyłacie oświadczenie i sprawca albo przyjmie mandat albo odmówi jego przyjęcia a wtedy organ skieruje sprawę do sądu.

wielki_czlowiek napisał:
czy jest jakis sposób na ominięcie mandatu?

Regulamin forum czytałeś?

§9 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje

Nie pomagamy tu unikać odpowiedzialności.

Prosze o porade :)

Czy mam coś z tym robić? Pewnie zadzwonie tam jutro ale oawiam się, że ktoś z SM dostanie mocny opierdziel.

Dostałem dzisiaj pisemko z SM w którym na bardzo wyraźnym zdjęciu (z niewidocznym kierowcą) jest auto. No właśnie - jakieś auto. I ja mam wskazać kto kierował. A to nawet nie jest mój samochód. On ma tylko podobną rejestracje. Moja końcówka to US a ta na zdjęciu to U5. Ok jeśli to przetwarza komputer to rozumiem pomyłke - ale tam jest podpis człowieka który bierze na siebie odpowiedzialność (który pewnie podpisuje tego setki i nie czyta).

I teraz pytanie - dzwonić i opierdzielić włączenie z propozycją zapisania na kurs czytania? Nic nie robić i olać - w końcu to nie jest moje auto a tam jest napisane, że właściciel auta jest proszony o wskazanie.
Czy mam pisać jakieś pisama - ale tego nie chce bo nie mam zamiaru wydawać na SM nawet złotówki bo niby czemu? Jakiś matoł w SM wysyła mi pomówienia a ja mam płacić?

Pozdrawiam

Nic bym nie robil:) jesli faktycznie numer jest nie Twoj,to nastapila pomylka i to nie do Ciebie jest adresowany list-potraktuj to jak by nie bylo tego listu nigdy. Na wszelki wypadek zatrzymaj go,przed sadem ewentualnie pokazesz;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót