M
miedzianek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 61
nie ma ze odebrane? no to nie ma sprawy,ale na 100% bedzie za jakis czas drugi list
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Marcin_Rabiega napisał:I proszę moja sprawa jest już rozwiązana![]()
https://www.youtube.com/watch?v=EiyY...5W01wxK5FA825Q
Wysłałem do nich pismo poleconym o treści
Oświadczenie Właściciela/Posiadacza Pojazdu
Znak sprawy – ...........................................
Ja .................. zamieszkały w ....................legitymujący się dowodem osobistym ............... pouczony o przysługującym mi prawie, oświadczam, że odmawiam przyjęcia mandatu o którym mowa w załączniku maila ,którego dostałem ze Straży Gminnej w Kamienicy Polskiej Ul. M. Konopnickiej 197 B. dokumentujący wykroczenie – „przejechanie za linie zatrzymania P14: art.92 KW w związku z par.99 ust. 1 i 2 rozp. w spr. znaków i sygn. drog. 100 zł i 1 pkt karny”
Wjechanie na linię "warunkowego zatrzymania" nie jest wymienione jako wykroczenie drogowe w żadnych przepisach funkcjonujących w polskim systemie prawnym. Zgodnie z par. 95 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 - który jest podawany jako podstawa prawna do nałożenia mandatu na kierowcę który na linię wjechał - wykroczeniem jest tylko wjazd ZA sygnalizator w czasie sygnału czerwonego. Nie ma podstaw logicznych i prawnych, by z wjechania na linię "warunkowego zatrzymania" która jest osobnym poziomym znakiem drogowym wywodzić, iż kierowca samochodu wjechał za sygnalizator. Nie jest to nawet wjazd za linię "warunkowego zatrzymania" tylko wjazd NA linię "warunkowego zatrzymania" który nie jest wykroczeniem.
W takiej sytuacji zgodnie z art. 5 par. 1 ust. 2. kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (kpw) postępowanie musi zostać umorzone ze względu na brak zaistnienia czynu zabronionego.
I zgadnijcie jaka odpowiedź ? teraz 10 listopada przyszło mi poleconym
Pouczenie
Jeszcze jakieś pytania ?![]()
elton_28 napisał:pytanko do posiadających leasing, czy jak was ustrzeli fotoradar to wasz bank przesyła wam fakturę do zapłaty za użyczenie danych ??
Nie bo jedynym śladem prowadzącym do użytkownika którym mogą podążać jest właściciel pojazdu. On jest w DR i CEPIKU. Jak oglądają Twoja fotkę to skąd maja wiedzieć kto jet leasingobiorcą. Stań na sekundę w ich butach i postaw sobie zadanie że masz zaadresować quiz. Co możesz zrobić?.elton_28 napisał:czy w danej sytuacji nie mogą jak już kierowca przekroczy prędkość wysłać kwitu do leasingobiorcy czy w tym wypadku do mnie??
elton_28 napisał:Jeszcze na koniec pytanko do posiadających leasing, czy jak was ustrzeli fotoradar to wasz bank przesyła wam fakturę do zapłaty za użyczenie danych ??
jas55 napisał:Skoro Sąd wydał wyrok to uznał że jest właściwym do rozpatrzenia Twojej sprawy. Możesz tylko złożyć w terminie 7 dni sprzeciw od tego wyroku. Sprawa odbędzie się w sądzie tam gdzie był wyrok nakazowy. Rozpatrzy ten sprzeciw inny sędzia, wezwą Ciebie na rozprawę co więcej Twoja obecność może być obowiązkowa będzie to zależało od sędziego i od oskarżyciela. Jeżeli tak ocenią to możesz być przewieziony przez policję jeżeli dobrowolnie się nie stawisz. Co do właściwości sądu mówi art. 4 kw.
Art. 4.
§ 1. Wykroczenie uważa się za popełnione w czasie, w którym sprawca działał lub zaniechał działania, do którego był obowiązany.
§ 2. Wykroczenie uważa się za popełnione na miejscu, gdzie sprawca działał lub zaniechał działania, do którego był obowiązany, albo gdzie skutek nastąpił lub miał nastąpić.
Zadaj sobie pytanie gdzie skutek nieudzielenia odpowiedzi miał nastąpić. Ja myślę jak i większość sądów w miejscu gdzie ma siedzibę SG/SM, Policja, ITD.
Czy możesz nam to objaśnić ? Dzięki z góry.FreeG napisał:To wykroczenie jest wykroczeniem bezskutkowym.
miedzianek napisał:Niewskazanie nastapilo gdzie? W miejscu zamieszkania-bo tam przeciez odebrales list i ewentualnie nieodpisales na niego,nieprawdaz?
VelS napisał:Czy możesz nam to objaśnić ? Dzięki z góry.
No... ale to jest tzw. oczywista oczywistość. Jeżeli zdjęcie nie pozwala na identyfikację kierującego, to skąd na podstawie samego zdjęcie SM czy policja ma wiedzieć, komu wystawić mandat za przekroczenie prędkości?rafostry napisał:"Dowód w postaci fotografii wykonanej przez fotoradar może okazać się dowodem wystarczającym jedynie w sytuacji, gdy fotografia ta umożliwia identyfikację osoby sprawcy wykroczenia"