fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Wczoraj odebrałam wyrok nakazowy na męża.
Dnia 12 kwietnia 2014 r fotoradar strzelił fotę od tyłu, więc nie widać kierowcy. Mąż pracuje za granicą, więc odpisał do straży miejskiej, że z tego powodu nie jest w stanie wskazać sprawcy, bo nie wie, kto kierował pojazdem. Długo cisza i wczoraj przyszedł wyrok nakazowy. Dane męża się zgadzają, reszta już nie ;) totalnie inna rejestracja i nie ten dzień zdarzenia.
Jest 7 dni na wniesienie odwołania, ale mam pytanie - że z powodu błędów to wiadomo, a co ze wskazaniem kierującego? Tak naprawdę nie wiadomo kto prowadził samochód, bo użytkuję go ja i rodzina. Robimy sporo km w rózne strony i nie doszliśmy do tego, kto wtedy prowadził.

Ripper napisał:
No... ale to jest tzw. oczywista oczywistość. Jeżeli zdjęcie nie pozwala na identyfikację kierującego, to skąd na podstawie samego zdjęcie SM czy policja ma wiedzieć, komu wystawić mandat za przekroczenie prędkości?

No tak, ale dlaczego to na moich barkach ma spoczywać to żeby udowodnić czy orzec kto wtedy prowadził samochód.

To jest takie trochę, "czy się stoi czy się leży, mandat się należy".

Lukasz_RZ napisał:
No tak, ale dlaczego to na moich barkach ma spoczywać to żeby udowodnić czy orzec kto wtedy prowadził samochód.
Nie ma przepisu, który nakazywałby właścicielowi wskazywać, kto prowadził samochód. Było już o tym wielokrotnie w tym temacie pisane.

Witam serdecznie, proszę o pomoc w sprawie otrzymania wezwania do zapłaty mandatu ze Straży Miejskiej. Raport ze zdjęciem był rok temu, ale wezwanie przyszło teraz. Zdjęcie było robione Multanowa 6F. W związku z tym mandat muszę zapłacić, czy mogę się odwołać, aby go nie płacić?

zuzka15 napisał:
Długo cisza i wczoraj przyszedł wyrok nakazowy. Dane męża się zgadzają, reszta już nie totalnie inna rejestracja i nie ten dzień zdarzenia.
Jeżeli dane pojazdu i czas zdarzenia z wezwania SM są inne niż te z opisu czynu zarzuconego i przypisanego, to sprawa jest wygrana i nie ma już potrzeby odpowiadać na pytanie
zuzka15 napisał:
a co ze wskazaniem kierującego?
Oczywiście sądowi należy w sposób jasny i zrozumiały wytknąć na czym polegał jego błąd i wskazać jakie powinno być prawidłowe rozstrzygnięcie.

Sprawa skomplikowana i wyglada nastepujaco. Wlascicielem pojazdu jest osoba nie posiadajaca prawa jazdy. Auto nie zotalo jeszcze przerejestrowane ze starego wlasciciela. Do starefo wlasiciela przyszlo "żadanie do wskazania kierujacego pojazdem bla bla bla" czyli standardowa procedura. Zdjecie zrobione jest tylem i nie jest w stanie okreslic kto byl obecnie kierowca auta i nie byl on juz jego wlascicielem w tym czasie. Jak rozwiazac sprawe? Obaj to dobrzy znajomi wiec wszystko jest do ugadania, ale chodzi przedewszystkim o to aby nie obciazyc drugiej osoby chocby punktami. Jezeli poda obecnego wlasiciela SM jest w stanie obciazyc kosztami obecnego wlasciciela? Jak juz pisalem nie posiada on prawa jazdy i nie sa w stanie obciazyc go punktami ale czy nie pojawia sie z tego jakies nowe konsekwencje? Prosze o pomoc.;)

Widzę, że niektóre posty w tym i mój znikają bez uprzedzenia. Demokracja. :cool:
Mam nadzieję, że ten nie zniknie.

Kilka tygodni trwało ustalenie kto mógł być kierowcą mojego samochodu wtedy gdy SG zrobiła mojemu autu zdjęcie.
Niestety nie pamiętamy (kierowcy i pasażerowie) w którym miejscu doszło do zmiany kierowcy (2osoby). :rolleyes:
Co w takim razie zrobić, bo dostałem już drugie pismo?
Wysłać im pismo kto ewentualnie mógł prowadzić samochód i w tym że piśmie zeznanie dwóch osób (domowników) którzy opisują, że nie są w stanie podać kto prowadził auto w tamtym momencie?
Czy zrobić coś innego, np. zadzwonić i prosić o zmniejszenie kwoty do 200zł bez pkt?
Macie jakieś inne pomysły?

Najlepiej oczywiście byłoby unikną jednego i drugiego. :)

Witam

Parę tygodni temu przedawniła się moja fotka z ITD

kilka faktów co i jak

1. zdjęcie zrobione w listopadzie 2013 (z tyłu)
2. pierwsza informację otrzymałem z ITD w lutym 2014 (Quiz)
3. napisałem (odręcznie) pismo z prośbą o udostępnienie zdjęcia i informacją ze prawdopodobnie to byłem ja ale chciałbym się upewnić ponieważ od zrobienia zdjęcia mineło sporo czasu a nie chcę poświadczać nieprawdy i fotka rozwiązałaby sprawę. Pismo poszło poleconym ZPO
4. nie dostałem zadnej odpowiedzi na powyzsze
5. kilka dni temu minął rok - sprawa się przedawniła

dziękuję i pozdrawiam ITD

najprawdopodobniej nawet odręczne napisanie oswiadczenia że się kierowało pojazdem załatwia sprawę ponieważ na te dziesiątki tysięcy fotek ITD nie ma mocy przerobowych aby ręcznie to wszysatko przeczytać, odpowiedzieć i wklepać. Odpisując na ich wzorze ułatwiamy im sprawę ponieważ mają tam kod, który praktycznie pozwala wystawić mandat bez potrzeby angażowania pracy człowieka a nie ma obowiązku odpisania na ich drukach...

Mój samochód cyknęli chyba w lipcu 2013-->we wrześniu przyszło pismo-->wysłałem ja do nich pismo z prośbą o zdjęcie-->do tej pory nic nie dostałem. Nawet powiadomienia o przedawnieniu.
Czy takie wysyłają?
Zastanawiam się czy samemu nie podać ich do sądu ponieważ jakiś glut zasłonił mi z tyłu rejestrację (cyfrę) i tak jeździł samochód tamtego dnia.
Skąd niby oni wiedzieli, że to mój samochód skoro tablice nie były w 100%tach do pełnego odczytu?
Kombinatorzy?! :mad:

Napisz, napisz. Będą przeszczęśliwi, że mogą Ci jeszcze stówkę mandatu dołożyć.

Jeśli by tak było to już by do mnie napisali. Nie sądzisz?

Nic nie rób - poposiłes o zdjęcie, masz to potwierdzone, czekasz na odpowiedź. Czas gra na ich niekorzyść, jeśli na zdjęciu jest przysłonięta tablica no to nawet jakby chcieli wolą to olać bo zauważą że sprawa jest z góry przesądzona. Takich spraw jest tysiące bo tylko co dziesiąty obfotografowany płaci mandat i sa to w większości ci, którzy przyznają sie i odsyłaja im podpisane formularze quizu

To jak w koncu z tymi zdjeciami-na wniosek MUSZA UDOSTEPNIC w formie wybranej przeze mnie? Jakies artykuly na poparcie/ustawy?

Podstawa Prawna:
§ 7 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565).

szymekkrusz napisał:
Odnośnie terminów odpowiedzi na pisma obywateli do urzędów znalazłem w necie:
"Podsumowując, zarówno zapytanie, jak i skarga mogą być złożone za pomocą poczty elektronicznej, a dla ich skutecznego wniesienia niezbędne jest podanie podstawowych danych indywidualizujących obywatela. Tak złożone pisma organ ma obowiązek rozpoznać bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca."

Czy SG wysyła do sądu sprawę przed sześcioma miesiącami czy tylko po?
Proszę także o odpowiedź na post 307

Jak wygląda sprawa z mandatem, z Austrii ? Dostałem dziś mandat, przekroczenie prędkości nastąpiło we wrześniu. Druk przelewu na kwotę,odpowiadającą prędkości, ale bez zdjęcia. Czytałem różne artykuły z tego roku, jednak są różne opinie co do ważności tego mandatu. Jak to wygląda obecnie ? Istnieje jakieś przedawnienie, od daty przekroczenia, wystawienia ? Ile wynosi czas na zapłatę ? Konsekwencje opłaty po terminie ?

Ostatnia edycja:
Witam.

Dostałem dzisiaj standardowe pisemko od straży miejskiej odnośnie mandatu z przekroczenie prędkości - ograniczenie 50 było 69.
Dołączone zdjęcie jest wykonane z tyłu dnia 18.10.2014, dzisiaj mamy 26.11.2014

Zdjęcie było wykonane w sobotę, gdyby był to dzień roboczy to byłoby jasne, wtedy tylko ja używam samochodu, jednak w tym przypadku nie mam zielonego pojęcia kto wtedy miał samochód, a że było to 1,5 miesiąca temu to już w ogólnie nie ma o czym mówić. W weekend zdarza się że 4 osoby nim jeżdżą i tak też było tym razem 4 osoby mogły nim wtedy jechać

Co mogę zrobić w takiej sytuacji??

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Podajesz wtedy 4 osoby które mogłyby być kierowcą.
Oni wysyłają pisma do 4 osób z pytaniem kto prowadził i sprawa toczy się dalej...

Nie jestem prawnikiem więc nie chcę wprowadzać w błąd ale fotografia stanowi część materiału dowodowego a z materiałem dowodowym można się zapoznać dopiero w sądzie, więc opcje są ; przyjmujesz mandat i płacisz albo nie i sprawa trafia do sądu i tam dopiero obejżysz sobie fotkę do której będziesz mógł się odnieść.

Czy na wezwaniu w charakterze podejrzanego strażnik ma obowiązek podpisać się imiennie czy wystarczy że napisze 25straznik miejski Straży Miejskiej w Pcimiu. Pytam bo mam chce zgłosić do prokuratora przekroczenie uprawnień ponieważ zostałem oskarżony o czyn z art.96§3 nie będąc pytany na żądanie uprawnianego organu

załamany1 napisał:
Podstawa Prawna:
§ 7 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565).

Czyli jesli napisalem wniosek,a oni odpowiedza,ze nie wysla(lub ze mozna sie osobiscie zglosic) to...co moge im zrobic lub jak zareagowac? Moge tak czy siak wyslac kolejne pismo z prosba o kategoryczne ustosunkowanie sie do wniosku na podstawie rozporzadzenia?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót