fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tak,musza byc dwie. najechanie na linie w tym momencie to co innego niz wjazd za sygnalizator na czerwonym. sprawdz obydwie fotki to po pierwsze. po drugie-500/6pkt jest za przejazd na czerwonym(swoja droga,wwalili max z rpzedzialu 300-500),a za wjazd na linie zatrzymania chyba duzo mniejsza;) jesli wyhamowywal na zoltym i trafil pechowo na linie zatrzymania-wg mnie nie nalezy sie mandat

@EDIT
Tak z ciekawosci zapytam-co w sytuacji,kiedy jest strzalka warunkowa w prawo,ja wjezdzam i mi gasnie w momencie gdy juz moja osoba jest nawet na linii z sygnalizatorem warunku?Bo mam w miescie mase takich swiatel 5sekundowych,co to pala sie po kilka razy z przerwami...

Jest rada. Trzeba unikać takich skrzyżowań.
A tak serio, widać gołym okiem, że to także jest postawione na zarobek. Czemu nie mogą przy sygnalizatorach zamocować tablic odliczających czas ile pozostało do zmiany świateł?
Nie mogą, bo zarobek byłby niższy.

Załamany, skoro kierowców stać na łamanie przepisów to niech państwo zarabia na tym, prawda ? A jak kogoś "pstryknie" nieslusznie to zawsze ma prawo bronić się, racja ?

Kurcze chyba idą święta i ludzie mają ważniejsze sprawy niż jakieś mandaty z fotoradarów....5 dni bez posta w tym wątku....

A ja wrzucę ciekawy wyrok, świadczący o tym, iż chyba normalność idzie i właściciel auta tez ma jakieś prawa w postępowaniu wyjaśniającym prowadzonym przez SM/SG

Wyrok pobrany ze strony Anuluj Mandat - Blog

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
ok,przeczytalem. juz takie wyroki padaly,wiec to zadna nowosc;)

kforum napisał:
Załamany, skoro kierowców stać na łamanie przepisów to niech państwo zarabia na tym, prawda ? A jak kogoś "pstryknie" nieslusznie to zawsze ma prawo bronić się, racja ?

Prawda i racja. ;)

Po 16 miesiącach brak odpowiedzi od GITD ale pewnie to dobrze. Tak czy inaczej jak dla mnie nie jest to instytucja Państwowa, bo zachowują się jak jakiś prywaciarz:!:

Teraz koresponduję ze SG. Po wskazaniu ewentualnego drugiego kierowcy, przesłali właśnie podobne pisma. Po odpowiedzi zobaczymy co dalej.

Wezwanie - ukaranie za niewskazanie użytkownika pojazdu

Otrzymałem wezwanie ze Straży Gminnej w celu złożenia wyjaśnień w charakterze osoby, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie z art 96§3 kw w zw. z art 78 ust 4 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym tj. niewskazanie użytkownika pojazdu.

Na przesłane przez Straż Gminną we wcześniejszym terminie Żądanie do wypełnienia Oświadczenia, przesłałem Wniosek o zdjęcie i Uzasadnienie o braku możliwości wskazania kierującego wraz z przypadkami jakie dalsze kroki zamierzają podjąć według wzoru z wątku o fotoradarach z forum.

SG nie odpowiedziała na żadne z poruszonych zagadnień z wniosku i uzasadnienia.

W wezwaniu jest kilka punktów dotyczących moich praw.

Co powinienem zeznać, przedstawić, zażądać, odrzucić, złożyć oświadczenie itp podczas składania wyjaśnień lub może złożyć oświadczenie pisemne podobnej treści jak wcześniej???

Odpisuj z wnioskiem na zdjecie ponownie,zaznaczajac,iz bez zdjecia nie jestes w stanie wskazac,a po otrzymaniu zdjecia bedziesz mogl wskazac i miec 100% pesnosci kto byl kierowca w chwili zdarzenia:)

Wpierw napisz do nich w jakim charakterze Cię wzywają.
Zanim się do tego ustosunkują, będziesz miał czas na to żeby wrócić o te kilka/naście stron do tyłu aby znaleźć odpowiedź.

Ja natomiast na stronie gminy Żalno, znalazłem pisma które opisuje pracę fotoradaru w porozumieniu z Policją w tym dniu w którym dostałem fotkę, że urządzenie powinno pracować w godzinach od 6 do 14, a od 14 już kilkaset metrów dalej.
Zastanawia mnie to, czy możemy się powołać na te pisma i skutecznie odwołać od kary?

W drugim piśmie, aneksie do pierwszego jest wypisana data wraz z godziną pracy urządzenia (6 do 20) ale dopiero od dnia następnego czyli od 18.08.14.
Przypomnę, że zdjęcie mojego auta zrobiono 17.08.14r rzekomo długo po godz 14 choć jak już pisałem we wcześniejszych postach nie jest to możliwe, bowiem w trasę wyjechaliśmy znacznie później.
Kolejna sprawa to taka, że w piśmie (aneksie) praca fotoradaru z 18.08.14r. miała się rozpocząć o godz. 6.00, a pismo podpisali Pierwszy Zastępca Komendanta Policji i zapewne przedstawiciel Straży Gminnej właśnie 18.08.14r(!)
Czy to miało miejsce przed szóstą rano?!
Czy to nie jest łamanie prawa?
Pytam, bo nie wiem jak się do tego odnieść.

W załączniku są oba skany pism.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
załamany1
raczej wskazali w jakim charakterze mnie wzywają

jack182 napisał:
w charakterze osoby, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie z art 96§3 kw w zw. z art 78 ust 4 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym tj. niewskazanie użytkownika pojazdu

miedzianek napisał:
Odpisuj z wnioskiem na zdjecie ponownie,zaznaczajac,iz bez zdjecia nie jestes w stanie wskazac,a po otrzymaniu zdjecia bedziesz mogl wskazac i miec 100% pesnosci kto byl kierowca w chwili zdarzenia:)

Napisać pismo przewodnie i załączyć kopię tego co wysłałem wcześniej, czy nowe pismo i w uzasadnieniu oprócz tego co wczesniej dopisać wstęp do nowego pisma/wezwania???

Nie ma tam mowy o stawiennictwie się osoby podejrzane co do której...
Napisali tylko "w charakterze osoby, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie"
art 96§3 kw w zw. z art 78 ust 4 mówi o obowiązku wskazania kierującego.

Proś o zdjęcie i napisz zgodnie z prawdą kto ewentualnie mógł być kierowcą pojazdu oprócz Ciebie.
Resztę masz w tym temacie. Napisz, że nie pamiętasz kto w tamtej chwili był kierującym pojazdem, a oprócz Ciebie mógł/a być to osoba x która to zmieniała się z tobą miejscem za kierownicą.
Wyślą to osobie którą wskażesz i w kółko Macieju.

Mojego kumpla prosili o wskazanie, wskazał oprócz siebie koleżankę, a SM wysłała prośbę do Urzędu Gminy o zdjęcie kumpla, bo twierdzili, że kierowcą był mężczyzna i na tej podstawie Sąd zdecydował, że kierującym był kumpel. Zdjęcie z przodu.
Zapłacił także za sprawę

Ostatnia edycja:
załamany1 napisał:
Napisali tylko "w charakterze osoby, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie"

Czyli jestes osoba oskarzona

No tak. Sorki za zamieszanie.
Nie mają oni natomiast dowodów na to, że prowadził jack182 i tu bym nie panikował i czekał spokojnie na rozwój wydarzeń.
Chcą zastraszyć właściciela auta, że coś wiedzą ale to właściciel auta ma im w tym pomóc i się przyznać. Tylko za co Straż dostaje w takim razie pieniądze?

Panowie, spróbujmy dojść do porozumienia, co będzie najlepszym rozwiązaniem w tej kwestii:cool:

Popros o zdjecie, azeby wskazac osobe kierujaca,gdyz jesli wskazesz bez zdjecia i bedzie to zle wskazanie,mozesz zostac pociagniety do odpowiedzialnosci za falszywe oskarzenia. Ja sie tak podparlem w swoim pismie,ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi od 3 miesiecy:P

Nie można zwlekać ze wskazaniem ewentualnych kierowców ponieważ będziesz pociągnięty do odpowiedzialności za niewskazanie kierującego i tu Sąd nie będzie pobłażliwy.
Musisz się z tego wywiązać zanim wyślą papiery do Sądu.

miedzianek także o tym pomyśl.
jack182 Skoro piszesz na forum to cofnij się i trochę poczytaj.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót