fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jack182 napisał:
przesłałem Wniosek o zdjęcie i Uzasadnienie o braku możliwości wskazania kierującego
A kto Ci kazał wskazywać kierującego?

miedzianek napisał:
Odpisuj z wnioskiem na zdjecie ponownie,zaznaczajac,iz bez zdjecia nie jestes w stanie wskazac,a po otrzymaniu zdjecia bedziesz mogl wskazac i miec 100% pesnosci kto byl kierowca w chwili zdarzenia:)
Nikt mu nie kazał wskazywać kierującego. Ponadto proszenie o zdjęcie teraz, gdy będzie prawdopodobnie kierowany wniosek o ukaranie za niewskazanie jest nieco bezcelowe.

załamany1 napisał:
art 96§3 kw w zw. z art 78 ust 4 mówi o obowiązku wskazania kierującego.
Nie. Żaden z artykułów nie mówi o obowiązku wskazania kierującego.

Ripper napisał:

Nikt mu nie kazał wskazywać kierującego. Ponadto proszenie o zdjęcie teraz, gdy będzie prawdopodobnie kierowany wniosek o ukaranie za niewskazanie jest nieco bezcelowe.

Ripper
Więc co proponujesz w tej sytuacji?

O wskazanie kierującego zwrócili się gdy mi dostarczyli do wypełnienia ABC.

Pisać coś, czy iść w dniu wyznaczonym i tam zażądać zdjęcia podpierając się wyrokiem trybunału, a następnie jeśli zdjęcie jest nieczytelne (a jest nieczytelne bo je widziałem nieoficjalnie), złożyć oświadczenie, że nie jestem wstanie jednoznacznie podać kto był kierującym i podać 4 potencjalne możliwe osoby?

A jak nie będą chcieli pokazać zdjęcia?
To niech to zaprotokołują?

Nie nie nie,mylisz sie,jesli prosze o zdjecie,to oczekuje,ze mi je dadza(prawny zapis),tak jak oni prosza o dane kierujacego,abym im je podal prawidlowo(bo jesli wskaze nieprawidlowo to moge zostac pociagniety do odpowiedzialnosci karnej za skladanie falszywych zeznan,a nikt nie zmusi mnie do tego, abym zlamal prawo 'bo nie mam pewnosci')...W sumie,byle by udostepnili zdjecie do okazania,nawet w delegaturze ITD/SM/cokolwiek. Zwlekanie z podaniem danych osoby kierujacej to co innego-nie odpisujesz rok,to sie licz z wezwaniem do sadu. Dopoki prowadzisz z nimi korespondencje,wnioski piszesz,prosisz o zdjecia-nic Ci nie moga zrobic, gdyz prowadzisz czynnosci wyjasniajace:) Nie mowie tu o zlozeniu wniosku do sadu-zlozyc moga. Ale sad nie powinien tego rozpatrzyc jako nieudzielenie informacji, a wlasnie jako dazenie do ujawnienia sprawcy wykroczenia

W teorii:jesli wzywaja Cie jako oskarzonego,mozesz sie przyznac,tlumaczyc,przyjac mandat i odmowic,zmienic zeznania i wskazac kogos innego itp itd w kazdej chwili

Jesli wzywaja Cie jako swiadka-mozesz zlozyc zeznania zgodne z Twoja wiedza,czyli wskazanie kto MOGL w danym momencie siedziec za kolkiem

Jako swiadek trzeba uwazac co sie mowi
Jako oskarzony,istnieje prawo do odmowy skladania zeznac-tak mi sie wydaje;)?

Dopoki jasno nie jest w pismie napisane, ze jestes oskarzony/swiadek,nic Ci nie moga zrobic:)

Proszę tego co się orientuje w temacie o odpowiedź na post 412 :)

Ripper napisał:

Ehh,zapedzilem sie i pokrecilem kilka spraw kilku uzytkownikow w odpowiedzi,przepraszam za zamieszanie

Jednak co do przepisu o wskazaniu kierujacego-istnieje taki;)

miedzianek napisał:
Jednak co do przepisu o wskazaniu kierujacego-istnieje taki

Nie istnieje taki. O tej kwestii było już mówione w tym temacie wielokrotnie. Znajdź to sobie. Hmm może ustawodawca powinien inaczej formułować przepisy ustaw, aby były bardziej zrozumiałe i jednoznaczne dla przeciętnego odbiorcy albo szkoły powinny uczyć czytania ze zrozumieniem.

Powierzyć do prowadzenia to coś innego jak samo prowadzenie. Można być świadkiem jednego z tych zdarzeń, a nie być świadkiem tego drugiego.

ITD w moim pismie prosili o wskazanie osoby ktorej powierzylem lub kierujacego:)

Mogli Cię prosić nawet o rozmiar buta. Co to zmienia w kwestii nieistnienia takiego przepisu?

FreeG napisał:
Mogli Cię prosić nawet o rozmiar buta. Co to zmienia w kwestii nieistnienia takiego przepisu?

"Zgodnie z art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. 2012 r. nr 137 tekst jednolity ze zmianami, zwana dalej p.r.d., ), właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec."

"Na zasadzie art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń, karze grzywny podlega osoba która wbrew obowiązkowi, nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzyła pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie"

Do KIEROWANIA lub UZYWANIA

Nie istnieje taki. O tej kwestii było już mówione w tym temacie wielokrotnie. Znajdź to sobie. Hmm może ustawodawca powinien inaczej formułować przepisy ustaw, aby były bardziej zrozumiałe i jednoznaczne dla przeciętnego odbiorcy albo szkoły powinny uczyć czytania ze zrozumieniem.

Już było o tym wielokrotnie pisane, że forma zapisu ustaw jest niezrozumiała dla przeciętnego zjadacza chleba.
Tak jakby ktoś kto to pisał i prawnicy mieli czuć się lepszymi niż przeciętni ludzie.
Nie chcę nikogo obrażać ale tak ja to widzę.
Proszę o rozwikłanie mojego pytania w poście 412

To jednak dalej nie pojawiła się jednoznaczna odpowiedź co w obecnej sytuacji powinienem uczynić:(

Odpowiedzi na twoje problemy w tym wątku pojawiały się i to nie raz. Jesli jestes wlascicielem pojazdu i nie pamietasz kto kierował lub uzytkował twój pojazd to wysyłasz SG stosowne oświadczenie wskazując krąg osób, które pojazd mogły uzytkować. Nawet jeśli SG pomimo otrzymania takiego oświadczenia skieruje przeciwko tobie wniosek o ukaranie z art. 96&3 kw to w sądzie upadnie to.
SG niestety ale nie ma obowiązku udostępnić ci zdjęcie z fotoradaru.

chebanowy napisał:
Odpowiedzi na twoje problemy w tym wątku pojawiały się i to nie raz. Jesli jestes wlascicielem pojazdu i nie pamietasz kto kierował lub uzytkował twój pojazd to wysyłasz SG stosowne oświadczenie wskazując krąg osób, które pojazd mogły uzytkować. Nawet jeśli SG pomimo otrzymania takiego oświadczenia skieruje przeciwko tobie wniosek o ukaranie z art. 96&3 kw to w sądzie upadnie to.
SG niestety ale nie ma obowiązku udostępnić ci zdjęcie z fotoradaru.

Stąd było moje pytanie.

Wysłałem w odpowiedzi na ABC wniosek o zdjęcie z uzasadnieniem oraz możliwymi przypadkami, gdzie podałem że auto w tym okresie mogło być prowadzone przez żonę, teścia i wspólnika, ale nie imiennie z adresami. SG w odpowiedzi wysłało wezwanie.

I stąd moje pytanie: czy ponowić wniosek o zdjęcie jak wcześniej, czy stawić się na wezwanie i tam podać potencjalne 3 inne osoby oprócz mnie i czekać co dalej???

Jak pisałem, SG nie musi udostępnić zdjęcia.
Jeśli napisałes kto mógł uzytkowac twój pojazd to należało wskazac adresy tych osób żeby potem w sądzie wykazać, że to SG nie dopełniła swoich obowiązków nie przesłuchując podanych przez ciebie osób na okoliczność ewentualnego korzystania z pojazdu.
W każdym bądź razie w sądzie sprawa o ukaranie cię z art. 96 kw upadnie w tym przypadku.

chebanowy napisał:
Jak pisałem, SG nie musi udostępnić zdjęcia.
Jeśli napisałes kto mógł uzytkowac twój pojazd to należało wskazac adresy tych osób żeby potem w sądzie wykazać, że to SG nie dopełniła swoich obowiązków nie przesłuchując podanych przez ciebie osób na okoliczność ewentualnego korzystania z pojazdu.
W każdym bądź razie w sądzie sprawa o ukaranie cię z art. 96 kw upadnie w tym przypadku.

Dlaczego SG nie musi pokazać zdjęcia?

miedzianek napisał:
Do KIEROWANIA lub UZYWANIA
Gdzie tu "wskazanie kierującego".
Najczęściej, jeżeli komuś powierzamy/użyczamy pojazd, to ten ktoś nim potem kieruje. Jeżeli jednak w momencie, w którym popełnione zostało wykroczenie nie było Cię w pojeździe, to skąd masz mieć pewność, kto kierował? Możesz jedynie wskazać, komu pojazd powierzyłeś do kierowania.

SG nie musi pokazać zdjęcia właścicielowi pojazdu bo nic ją do tego nie zobowiązuje w obecnym stanie prawnym.

chebanowy napisał:
SG nie musi pokazać zdjęcia właścicielowi pojazdu bo nic ją do tego nie zobowiązuje w obecnym stanie prawnym.

To jest jakaś masakra:!::!::!:

Jedni muszą, a drudzy nie muszą:x

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót