Witam forumowiczów,
Dnia 14 sty mój ojciec otrzymał od Straży Gminnej wezwanie do wskazania osoby, która użytkowała/kierowała pojazdem 04 sty, informując jednocześnie o popełnieniu przez kierującego wykroczenia w tym dniu (link do kompletnego wezwania na dole strony).
Pojazdem w tym dniu najprawdopodobniej kierowała moja żona (istnieje również małe prawdopodobieństwo, że to byłem ja). Żona jest obywatelką irlandzką, posiada prawo jazdy wydane w Hiszpanii, razem na stałe mieszkamy w Hiszpanii. W czasie kiedy wykonane było zdjęcie przebywaliśmy na urlopie w Polsce.
W otrzymanej korespondencji, szanowni państwo ze straży, powołując się na art.38 par.2 kpw, pouczają iż "osoba podejrzana o popełnienie wykroczenia ma obowiązek wskazać adres dla doręczeń w kraju". Nie mam pewności czy ojciec na tym etapie jest podejrzany o popełnienie wykroczenia, ponieważ jest jedynie proszony o wskazanie osoby, która kierowała/użytkowała pojazd w danym dniu.
Otrzymane druki nie przewidują takiej opcji, że osoba która kierowała/użytkowała pojazd zamieszkuje za granicą i nie posiada adresu w Polsce. W związku z powyższym,
proszę o poradę w jaki sposób ojciec ma wypełnić druk otrzymany od strażników tak, aby nie mijać się z prawdą. Być może w tym wypadku bardziej stosowne będzie przesłanie wyjaśnienia i nie wypełnianie druków.
Do wezwania załączone jest również zdjęcie, wykonane po zmroku i przy opadach śniegu na którym widnieje część samochodu (podziwiam możliwości techniczne urządzenia).
Pozdrawiam i proszę raz jeszcze o poradę.
Link do skanu wezwania:
20150115102513382.pdf