fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na komendzie zostałem o dziwo przesłuchany już w charakterze oskarżonego, wezwanie miałem w charakterze świadka. Po serii pytań dotyczących zamieszkania, pracy itd. (sporo tego, brakuje tylko ściągania odcisków palców), zostałem zapytany czy przyznaję się do wykroczenia. Nie przyznałem się, odmówiłem składania wyjaśnień. Nie było pytań, kto jest na zdjęciu, nawet nie specjalnie mi je pokazano.

Z tego co mi przekazano, zeznanie jest przekazywany straży miejskiej, policja nie kieruje wniosku do sądu, robi to chyba staż w takim razie.

jogimis napisał:
Na komendzie zostałem o dziwo przesłuchany już w charakterze oskarżonego, wezwanie miałem w charakterze świadka. Po serii pytań dotyczących zamieszkania, pracy itd. (sporo tego, brakuje tylko ściągania odcisków palców),
Zastosowali start trick. Wzywają świadek, a przesłuchują jako obwinionego. Robią tak bo na świadka jest sankcja finansowa jak się nie stawi a obwiniony nie musi się stawić bo nie musi zeznawać. Idę o zakład że z dokumentacji sprawy zniknie wezwanie za świadka. Zrobili cię po prostu. To dla tego powinieneś złożyć wniosek o zwrot kosztów nawet 2 km + pół dniówki. Wtedy nie byli by tacy chętni płacić za straż miejską. Potania o zamieszkanie i miejsce pracy było po to by SMG mogła rubryki wniosku do sądu wypełnić. Są takie sądy które odwalają wnioski jak nie ma w nich np dochodów obwinionego. Do momentu jak się połapałeś że słuchają Cię jako obwinionego to trzeba było im na ŻADNE pytanie nie odpowiedzieć. Nawet o stan cywilny!
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Sprawa wraca do SMG więc mogą nie zdążyć przed rocznicą fotki i się przedawni. No i na drugi raz już będziesz wiedział.
Czy pytali się komu powierzyłeś. Czy rozpoznali Cię na fotce?

Źle napisałem, byłem przesłuchiwany w charakterze osoby podejrzanej o wykroczenie.

Czyli będąc podejrzanym o wykroczenie nie muszę podawać nawet swoich danych osobowych, nie wspominając już o miejscu pracy, czy zarobkach?

Nie pytali komu powierzyłem auto, ani kto jest na zdjęciu. Nie rozpoznali mnie na zdjęciu, po prostu nic na ten temat nie mówili. Nie pokazywali mi nawet tej fotografii, leżała gdzieś z boku na biurku. Jedyne pytanie jakie padło w sprawie, to czy się przyznaję do wykroczenia. Nie przyznałem się i odmówiłem składania wyjaśnień. Oni protokół przekazują SM, a ci pewnie wniosek do sądu. Pierwszy wyrok zapewne nakazowy?

Witam wszystkich. Potrzebuję porady odnośnie otrzymanej fotki z SM. Na zdj. zrobionym od tyłu widać pół samochodu. Czy jest możliwość że fotoradar był źle ustawiony?? Dodam że doskonale widziałem ten fotoradar i jestem wręcz przekonany iż jechałem poniżej 60km/h , oni twierdzą iż 65km/h. Jak można dowiedzieć się prawdy??Nie chodzi mi o to aby się wymigać tylko o to aby nie dać złodziejom zarobić;) chyba ze mają rację. proszę o odp.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Błąd urządzenia pomiarowego wynosi 3km/h w przypadku pomiaru poniżej 100km/h (zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI z dnia 17 lutego 2014 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych)

jogimis napisał:
byłem przesłuchiwany w charakterze osoby podejrzanej o wykroczenie.
Czyli będąc podejrzanym o wykroczenie nie muszę podawać nawet swoich danych osobowych, nie wspominając już o miejscu pracy, czy zarobkach?
Zakładam że umieją czytać wiec "Odmawiam odpowiedzi na to pytanie moje dane osobowe zapisane są w dowodzie osobistym" i potem na każde nastepne pytanie przesłuchującego jak mantrę "Odmawiam odpowiedzi". Dokładnie tak jak Rywin. Kilka lat temu transmitowała to telewizja.

Proszę poradzcie.
Dostałam mandat z GITD,odpisałam, przyznałam się do winy mimo , że nie było zdjęcia, a dziś dostałam od nich pismo , że w związku z upływam czasu moją sprawa zostanie skierowana do sądu rejojowego, gdzie będę musiała jeszcze zapłacić zryczałtowane koszty sądowe.Naiwniak płaci podwójnie, bo się przyznałam , a teraz jeszcze oni się nie wyrobili w czasie a ja muszę płacić koszty sądowe. Proszę poradzcie co mam zrobić????

Dzięki.

Ostatnia edycja:
Witam,
w lutym zeszłego roku, przekroczyłem prędkość i zarejestrował to fotoradar. Kierowałem nie swoim samochodem. Dopiero w maju przyszedł list od GITD do mojego znajomego w którym ustaliliśmy kierowcę i odesłaliśmy go z powrotem. W listopadzie przyszedł list od GITD bezpośrednio do mnie, lecz pan listonosz nie zastał mnie w domu i zostawił awizo o którym całkowicie zapomniałem... Dzisiaj dostałem kolejny list od GITD gdzie dowiaduję się że zostały zakończone czynności wyjaśniające związane z przekroczeniem prędkości itd., oraz że odstąpiono od przesłuchania mnie. Dostałem 7 dni na wysłanie wyjaśnień do sądu rejonowego. Wszystko ok, tylko nie rozumiem jak mają te wyjaśnienia wyglądać oraz co mam w nich zawrzeć. Dodam że otrzymałem jeszcze kartkę z "Pouczeniem o uprawnieniach i obowiązkach(...)".

akluna2 napisał:
Proszę pomóżcie!!!!!!
Jak mamy Ci pomóc gdy nawet potrafisz napisać co dostałaś ?
Piszesz, że dostałaś mandat. No to go zapłać i sprawa zakończona !

Witam, dostałem mandat za przejazd na czerwonym świetle na skrzyżowaniu w Romanowie. Sytuacja wyglądała tak, że byłem zbyt blisko sygnalizatora gdy zapaliło się żółte światło że było niemożliwe aby zatrzymać się przed sygnalizacją. Według zdjęcia które otrzymałem jestem już za sygnalizatorem i kilka innych pojazdów. Czy w tej sytuacji mogę liczyć na anulowanie mandatu 500zł i 6pkt ?

http://oi61.tinypic.com/28tw9c6.jpg

Bądź pewien, że także co najmniej jeden z "samochodów" dostanie podobne pismo.
Wątpię abyś nie mógł się zatrzymać przed sygnalizatorem skoro na zdjęciu jest już czerwone światło, a Ty jesteś za nim.
Jeśli tak, to zapewne przekroczyłeś także prędkość.
A nie napisali Ci, że za niewskazanie kierowcy i przyjęcie mandatu 500zł nie dadzą Ci punktów?

Na zdjęciu nie widać kierowcy, ale jest bardzo prawdopodobne, że jak je rozświetlą to zobaczysz swoją twarz.
Skoro piszesz, że to Ty prowadziłeś, to nikt na forum Ci nie pomoże abyś uniknął kary. ;)

załamany1, tak, dostałem taki druk na którym mam do wyboru niewskazanie kierowcy i przyjęcie mandatu 500zł bez punktów. Pod tym linkiem jest podobny problem, jest to dokładnie to samo miejsce

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/574060-c-d-n-straz-gminna-kamienica-polska-romanow.html

Wątpię abyś nie mógł się zatrzymać przed sygnalizatorem skoro na zdjęciu jest już czerwone światło, a Ty jesteś za nim.

Dla czego tak wnioskujesz? zdjęcie zostało zrobione w momencie zapalenia się czerwonego czy mogło być np 2s po ?

Po przeczytaniu tego:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/564366-straz-gminna-czerwone-swiatlo-romanow.html

dowiedziałem się, że światło żółte pali się tam 3s i jest tam ograniczenie do 80km/h. Ja najprawdopodobniej jechałem 70km/h (zazwyczaj tak jeżdżę na 5 biegu 2000obr/min)

Dostałem pismo ABCD z GITD. Zastosowano w nim sformułowanie, że muszę odpowiedzieć "niezwłocznie". Nie odpisałem. Czy jakaś ustawa reguluje ten termin? Jaki będzie kolejny krok z ich strony? Co się stanie jeśli im nie odpowiem w ogóle?

piotrek1134 nie musisz im teraz odpowiadać. Poproś rippera, aby ponownie otworzył temat to się może ktoś wypowie.
Rzeczywiście to absurd. Ograniczenie do 80km/h i 3 sek żółtego światła.

Z drugiej strony jesteś niedaleko od pasów i stąd moje zdziwienie.

urugwajczyk Wszystko jest w temacie.
Nie musisz odpowiadać raz dwa. Nie reguluje. Sprawę skierują do Sądu.

Witam
Rozpocząłem batalię ze SM i teraz walczę dalej mam kilka pytań i proszę o pomoc.

Czy straż miejska może nie odpowiedzieć na moje wątpliwości sformułowane na piśmie i wysłane im za potwierdzeniem w związku z otrzymanym przeze mnie wezwaniem do wskazania sprawcy wykroczenia drogowego ( fotoradar)?

Czy SM może wymagać ode mnie podania danych : o poprzednich karach za podobne wykroczenia (?), liczbie osób pozostających na moim utrzymaniu, miesięcznych dochodach, wykształceniu, nazwie i adresie zakładu pracy, stanie majątkowym, tj majątek ruchomy, nieruchomy większej wartości ?

Czy SM może odstąpić od stawiennictwa w siedzibie SM i przesłuchania mojej osoby ze względu " na dużą uciążliwość" dla mnie tych czynności?

Proszę o pomoc i wsparcie bo nie zamierzam tanio sprzedać skóry.
Kolejne moje pytanie to jaką karę zasądza sąd za wykroczenie na fotoradarze gdy nie poddamy się postępowaniu mandatowemu SM.
Czy zostają punkty naliczone?

Nadmienię, iż nie jestem piratem drogowym w moim mniemaniu prędkość ze wskazana fotoradaru nie jest "moją " prędkością poruszałem się jako ostatni blisko w kolumnie aut.

Dziękuję pozdrawiam

Chłopaki z GITD się wycwanili i nie wysyłają zdjęć tylko piszą że można je udostepnić jedynie w ich siedzibie lub delegaturach terenowych :)

Udostępnianie zdjęć z zarejestrowanych naruszeń przepisów ruchu drogowego - Strona główna - CANARD

Ciekawe bo w rozporządzeniu Ministra Transportu jest napisane:
§ §*7.*1. Obrazy i*dane udostępnia się na wniosek.
2.*Wniosek zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy i*jego adres;
2) uzasadnienie wniosku;
3) wskazanie żądanych obrazów lub danych i*sposobu ich udostępniania;
4) wskazanie okresu, za który obrazy lub dane mają być udostępniane;
5) podpis własnoręczny albo bezpieczny podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu,
o*którym mowa w*ustawie z*dnia 18 września 2001 r. o*podpisie elektronicznym (Dz. U. z*2013 r. poz. 262),
albo podpis potwierdzony profilem zaufanym ePUAP, o*którym mowa w*ustawie z*dnia 17 lutego 2005 r. o*informatyzacji
działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, wnioskodawcy.
3.*Obrazy i*dane udostępnia się w*wersji pierwotnej utrwalonej przez stacjonarne urządzenie rejestrujące zainstalowane
w*pasie drogowym dróg publicznych.
4.*Obrazy i*dane udostępnia się w*terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku.
5.*Udostępnienie obrazów i*danych następuje w*postaci papierowej lub elektronicznej.
6.*Obrazy i*dane w*postaci elektronicznej udostępnia się w*formie dokumentu elektronicznego, podpisanego bezpiecznym
podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu

Czyżby znowu GITD łamało prawo?

Nigdzie nie jest napisane że udostępnia się je w siedzibie GITD

Ostatnia edycja:
zandarm76 napisał:
Witam
Rozpocząłem batalię ze SM i teraz walczę dalej mam kilka pytań i proszę o pomoc.
Zastanów się raczej nad swoimi pytaniami, bo odpowiedzi są takie:
1. Może nie odpowiedzieć.
2. Może wymagać od Ciebie.
3. Może odstąpić.
4. Sąd zasądza karę zgodną z kodeksem wykroczeń, a punkty zostają naliczone.

Proszę o poradę, jakie przyjąć stanowisko na wezwanie w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia w sprawie niedopełnienia ustawowego obowiązku wskazania osoby użytkującej pojazd ...... o wykroczenie z art 96.3 kw. przysłanego od Straży Miejskiej.

Fakty:
- marzec 2014 - przekroczenie prędkości
- maj 2014 - list odebrany z formularzem ABCD (nie odpowiedziałem)
- wrzesień 2014 - ponowny list odebrany z formularzem ABCD (nie odpowiedziałem)
- grudzień 2014 - przesyłka nieodebrana
- 28 styczeń 2015 - wezwanie w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia w sprawie niedopełnienia ustawowego obowiązku wskazania osoby użytkującej pojazd.

Biorę pod uwagę trzy możliwości odpisując na piśmie na podst. art 54.7 kpow:
- że korzystam z prawa odmowy złożenia wyjaśnień (art. 54 § 6 kpw).
- poinformować iż w dniu wykroczenia auto było używane przez dwie osoby (ja i ojciec) i nie pamiętam kto dokładnie w danej chwili prowadził.
- wskazać siebie jako osobę użytkująca pojazd w chwili wykroczenia.

W przypadku pierwszym sprawa trafiła by do sądu, a tam broniłbym się zasłaniając się tym, że nie będę denuncjować członka rodziny, który ewentualnie prowadził samochód (najmniej korzystne).
W przypadku drugim wypełniłbym obowiązek wynikający z art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym, a SM prawdopodobnie skieruje sprawę do sądu.
W przypadku trzecim - czy w związku z przekroczonymi 180 dniami od wykrycia wykroczenia spowoduje to skierowanie sprawy do sądu i prawdopodobne ukaranie za przekroczona prędkość? czy automatycznie sprawa zostanie umorzona?

n4p1 napisał:
W przypadku drugim wypełniłbym obowiązek wynikający z art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym
Przecież Ty już tego obowiązku nie dopełniłeś i za to chcą Cię ukarać. Myślisz, że jak teraz dopełnisz, to wykroczenie popełnione wcześniej zostanie uznane za niebyłe? :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót