Cześć,
jako właściciel pojazdu dostałem wezwanie od SM:
"Komendant Straży Miejskiej w .... wzywa do wskazania
w terminie 7 dni od otrzymania wezwania: Kto w dniu 2015/01/12 ...... o godz. 14:34:22 w ......... kub kierowcą lub użytkownikiem pojazdu o nr rej. ABCD123 ?"
skany tu
wezwanie i oświadczenie
Pojazd zarejestrowany jest na mnie.
Przez ostatnie 3 tygodnie akurat często tamtędy jeździliśmy, raz ja, raz syn a czasami razem (mieliśmy razem fuchę do zrobienia i kilkanaście razy kursowaliśmy w ciągu tego czasu na trasie Rumia - Wejherowo
(w tym dniu zapewne też ktoś z nas jechał tamtędy)
Choćbym chciał, to nie jestem sobie w stanie przypomnieć, kto wtedy jechał,
ja, syn, czy któryś z chłopaków z którymi jeździliśmy na robotę (bo też czasami któryś musiał do Castoramy po coś podjechać).
Fakty:
1. Wezwanie (list polecony) odebrała od listonosza żona - mnie nie było w domu. Pod wezwaniem nikt się nie podpisał i nie przybił stempla (tylko pod raportem jest wklejona w "paint" parafka naczelnika)
2. Samochód mój/zarejestrowany na mnie - kształt auta z fotki i nr rej. pasują.
3. Zdjęcie twarzy niewyraźne.
4. Poprosiłem SM e-mailowo o lepsze zdjęcie - dostałem @ - ale twarz również nieidentyfikowalna.
5. Radar SM na maszcie - między jezdniami na pasie zieleni - wychodzi na to, że chyba stacjonarny - choć pewnie gdyby się uprzeć to można go przenieść.
5. Koszt niby tylko 100zł/200zł, ale jak się okaże, że to nie ja tylko syn, albo odwrotnie, to mogą być kolejne problemy - poza tym z zasady nie cierpię "straszników miejskich", (parę lat temu potrzebowałem ich interwencji - udali, że nie muszą reagować na moje zgłoszenie i nie będą świadkami w danej sprawie - akurat chodziło o zwalone drzewo - nie ważne - uraz pozostał).
6. korespondencję e-mail obierają - i potwierdzają zwrotnie odczyt.
Moje pytania do biegłych w temacie:
1. Czy Fotorapid CM na maszcie w pasie drogowym to stacjonarne urządzenie rejestrujące?
2. Jeżeli tak, to czy SM ma prawo do ich używania i może ujawniać na podstawie materiałów zdobytych z tegoż urządzenia wykroczenia, prowadzić czynności wyjaśniające, kierować wnioski o ukaranie do sądu, oskarżać przed sądem itp...?
3. Co to znaczy "wezwanie celem przesłuchania na protokół" ?

4. Mam podać dane swoje, syna czy obojga - nikt z nas nie ma punktów na koncie.
5. Czekać na kolejne pismo/wezwanie od nich czy podać im nasze dane?
6. Czy te 7 dni na wskazanie wynika z jakiejś ustawy?
po mojej odpowiedzi, że na dosłanym zdjęciu ciągle nie jestem w stanie ustalić kierującego dostałem odpowiedź
"... SM wzywa Pana do podania pełnych danych osobowych (PESEL, imiona rodziców, data i miejsce urodzenia, seria i numer dowodu osobistego, adres korespondencyjny jeżeli jest inny niż zameldowania), osób użytkujących pojazd w oznaczonym czasie, tj. 09-01-2015r. Osoby te zostaną wezwane celem przesłuchania na protokół."
sugestie, pytania mile widziane
Pozdrawiamy
ojciec i syn