Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kodeks nie stawia żadnych ograniczeń.
Mogą przysłać pytanie komu powierzyłeś pojazd nawet i 3 lata po dniu o który pytają

Od ujawnienia wykroczenia (zczytanie zdjęć z FR a nie cyknięcie fotki !) mają 180 dni na wystawienie mandatu (oczywiście jeżeli ustalą sprawcę). W 181 dnu i potem nawet jak znają sprawce nie mogą mandatu ale wciaż mogą skierowc sprawę do sądu.
Każde wykroczenie przedawnia się do
- 1 roku
- 2 latatch jeżeli wszczęto postępowanie (czyli sąd przyjął sprawę do rozpatrzenia)
To by było na tyle z terminami

UWAGA Nigdzie nie ma określonego terminu w jakim trzeba odpowiedzieć na ich pytanie kto kierował albo czy przyjmujesz mandat. 7 dni które żądają to jedna wieka ściema.

pzdr mar3m
------------------------------
Uwaga strażnicy wiejscy moje wszystkie auta powierzione są ZAWSZE obcokrajowcom.

Ślicznie dziękuję za poradę , jednak : " UWAGA Nigdzie nie ma określonego terminu w jakim trzeba odpowiedzieć na ich pytanie kto kierował albo czy przyjmujesz mandat. 7 dni które żądają to jedna wieka ściema." - w pismie które od nich otrzymałem jednak wyraźnie powołują się , że " na podstawie art. 54 par. 7 kpw przysługuje panu/pani prawo do nadesłania wyjasnień na pismie itd itd " - "prawo " nie " obowiazek " , ale jednak jakiś paragraf przytaczają , pytanie czy jesli bedę przeciagać temat to czy zwyczajnie nie skierują sprawy do sądu obciążajac mnie jednocześnie dodatkowymi kosztami ?
Ostatnie ważne pytanie - czy jeśli kierujacym była osoba , która jeszcze uczy się i zwyczajnie nie posiada jako takich środków na opłacenie mandatu ( ponieważ nie pracuje ) to czy obligatoryjnie zobowiazani są rodzice ( ew. opiekunowie ) do opłacenia madatu ? W wcześniejszych postach wyczytałem , że w momencie prośby o rozłożenie na raty mandatu oraz przyznania się do winy ( kierowania pojazdem ) tak czy owak SM czy SG i tak kieruje sprawę do sądu .
Dziękuję i pozdrawiam
A. K.

Obowiązek własciciela zapisano jedynie w Art 78.4 Kodeksu drogowiego. NIE ME tam żadnych terminów ! Ani dla pytającego ani dla odpwiadającego. Z dni na odpowiedź to SCIEMA !!! Dopóki nieustają sprawcy wykrocznia (lub osobo którą o to obwiniają ) NIE mogą skierowć sprawy do sądu bo we wniosku do sądu muszą podać przeciwko komu kierują wniosek o ukaranie.
Chyba opiekunowie prawni mają obowiązek opłacenia.
Straże nie mają prawnych możliwości rozłożenia mandatu na raty.
pzdr
mar3m

mar3m napisał:
Obowiązek własciciela zapisano jedynie w Art 78.4 Kodeksu drogowiego. NIE ME tam żadnych terminów ! Ani dla pytającego ani dla odpwiadającego. Z dni na odpowiedź to SCIEMA !!! Dopóki nieustają sprawcy wykrocznia (lub osobo którą o to obwiniają ) NIE mogą skierowć sprawy do sądu bo we wniosku do sądu muszą podać przeciwko komu kierują wniosek o ukaranie.
Chyba opiekunowie prawni mają obowiązek opłacenia.
Straże nie mają prawnych możliwości rozłożenia mandatu na raty.
pzdr
mar3m

Dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam

Fotoradar fotka z tyłu - wygrana sprawa?

Proszę szanownych kolegów o opinię/polemikę w tym temacie.
Czy jeśli dostaniemy fotkę z tyłu, bez twarzy, i standardzik czyli 3 opcję do wyboru - to sprawę mamy wygraną - tzn nie można ukarać w żaden sposób właściciela?
Już argumentuje:

KPoW:
Art. 54. § 6. W toku czynności wyjaśniających wolno także przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją pouczyć. Przed przesłuchaniem należy jej wyjaśnić, o jakie wykroczenie może być obwiniona, a zarzut ten wpisuje się do protokołu przesłuchania.

Art. 41. § 1. Przy przeprowadzaniu dowodu z zeznań świadka stosuje się odpowiednio przepisy art. 177 , 178 , 182 , 183 , 185-190 , 191 § 1 i 2 oraz art. 192 Kodeksu postępowania karnego.
KPK: Art. 182. § 1. Osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań.

A wiec, na list z fotką nie odpowiadamy. Po jakimś czasie dostajemy wezwanie na komendę - w charakterze świadka w sprawie o wykroczenie. I tu powołując się na art. 54 § 6KPoW odmawiamy składania wyjaśnień.
Druga furtka to art 41§ 1.KPow w zw. z art. 182. § 1KPK. odmawiamy składania zeznań, ponieważ że nasz najbliższy może zostać obwinionym w tej sprawie.
Moim zdaniem to uniemożliwi ukaranie za przekroczenie prędkości lub też inne zarejestrowane wykroczenie. Pytanie co z karą za nieudzielenie informacji o powierzeniu samochodu? Czy obowiązek udzielenia takiej informacji nie stoi w sprzeczności z prawem obwinionego do odmowy składania wyjaśnień?

RE: Fotoradar fotka z tyłu - wygrana sprawa?

1. Jeżeli właściciel samochodu odmówi udzielenia informacji komu w danym czasie powierzył pojazd , policja sporządzi na niego wniosek o ukaranie lub zastosuje postępowanie mandatowe.Podstawa prawna :Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
1) .........
2)........

. ...§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

To nie jest takie oczywiste. Jeśli rzeczywiście właściciel nie prowadził i nie wskaże to będzie ukarany. Ale jeśli to właściciel prowadził, to nie ma obowiązku dostarczać dowodów swojej winy.
I myślę, że głównym powodem dla którego ITD nie przysyła fotek, to właśnie niemożność wygrania sprawy w sądzie, jeśli fotka nie pozwala na identyfikacją prowadzącego.

Tutaj mógłby mieć zastosowanie art. 183 § 1 kpk, ale jest w nim napisane:

Przepis prawny:
Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

Odpowiednie stosowanie tego przepisu kpk w sprawach o wykroczenia oznacza, że świadek nie może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za wykroczenie (a tak będzie w tym przypadku).

Taka jest powszechnie stosowana interpretacja tych przepisów, nie mnie oceniać czy słuszna.

Również Prawo o Ruchu Drogowym nakłada obowiązek udzielenia informacji dot. kierującego art. 78 ust 4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

harmattan, art.183 kpk nie odnosi się do uchylenia od odpowiedzialności za wykroczenie, było postanowienie SN w tej sprawie i nie raz tutaj poruszane. Jak również było uzasadnienie SN że niewskazanie komu sie powierzyło pojazd musi być umyślnym działaniem. Więc jeśli ktoś nie pamięta komu powierzył pojazd to za co ma byc ukarany? Ze mało tabletek na skleroze zjada?

destructor napisał:
Jak również było uzasadnienie SN że niewskazanie komu sie powierzyło pojazd musi być umyślnym działaniem. Więc jeśli ktoś nie pamięta komu powierzył pojazd to za co ma byc ukarany? Ze mało tabletek na skleroze zjada?

Myślę, że tu Sąd będzie podejmował subiektywną ocenę, głównie oceniając ile czasu minęło od zdarzenia do wezwania o wskazanie. Jeśli to będzie 1-2 tygodnie to raczej trudno będzie można się zasłaniać niepamięcią, tym bardziej że można by określić krąg osób którym mógł być powierzony pojazd.

Ale jak broni się moja teza, że odmawiamy składania wyjaśnień i tym samym nie dostarczamy dowodu na to kto prowadził, więc nie można przedstawić zarzutu?

jak sie zaczniesz stawiać - co jest bardzo prawdopodobne - to najpewniej straż skieruje sprawe do sądu... a wtedy pozostanie słowo przeciw słowu, słabe szanse na wygranie w mojej opinii :(

Zawsze można przedstawić zarzut.

Samochdy w fotograficznych chwilach należy powierzać obcokrajowcom i to załatwia sprawe bardzo pozytywnie bo wypełnia sie obowiązek wskazania a wykroczeń nie ściga sie poza granicami PL. pzdr
mar3m

jatomoto napisał:
Witam,

Kilka dni temu dostałem zdjęcie z fotoradaru od przodu(na motocyklu) zrobione przez straż miejską. Poszedłem do nich w celu dowiedzenia się jakim cudem doszli do tego, że ten motocykl mogłby należeć do mnie(oczywiście należy). Powiedziano mi, że strażnik stał przy fotoradarze i w chwili zrobienia zdjęcia spisał numery tablicy rej.
Czy tak w ogóle można?
Z góry dziękuję ze odpowiedzi.
Oczywiście że SM tak nie może. Oni mogą przeprowadzać pomiar prędkości tylko i wyłącznie z użyciem urządzeń SAMOCZYNNIE rejestrujących. Spisanie przez strażnika numeru w żadnej mierze się w tym zakresie nie mieści. Spuść ich na drzewo i odpowiedz że nie rozpoznajesz ani motocykla ani kierującego.
Swoją drogą ich poświęcenie w rabowaniu kasy jest godne podziwu.

A załóżmy taką sytuację: autem kierowała osoba (najbliższy członek rodziny właściciela) pijana. Fotoradar zrobił jej zdjęcie od tyłu. Wskazanie przez właściciela tej osoby mogłoby narazić ją na odpowiedzialność za przestępstwo (jazdę po pijaku). Co w takiej sytuacji ? Kto ma oceniać czy odpowiedź na pytanie może kogoś narazić na odpowiedzialność za przestępstwo ? Ta ocena powinna należeć wyłącznie do świadka.

Poruszę jeszcze jeden temat, wręcz podpucha. Trudno jest mi znaleść zdjęcie gdzie widać np krople deszczu na szybie auta. Jak to jest z deszczykiem?. Chodzi tylko o to aby nie zrobić niespodzianki kierowcy na mokrej drodze, czy ma to wpływ na pomiar?.

Panowie, temat ma 216 stron, przeczytalem 5 bo nie sposob przebrnac przez to wszystko.. i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego chcialbym zadac jedno pytanie, krotko zwiezle i na temat bez balaganu...

Fotoradar (stacjonarny) zrobil mi zdjecie pod koniec sierpnia, pismo z informacja o podanie kto kierowal autem dostalem w styczniu, samo pismo datowane jest na polowe grudnia... czy w tym przypadku moge sie w jakis sposob odwolywac od zaplaty ? Ile czasu urzednicy maja na poinformowanie mnie o wykroczeniu i wszczeciu postepowania? Co moge zrobic?

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót