Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
art. 78 ust 4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Czyli moge bronic sie iz nie pamietam kto kierowal? Przypominam ze od zrobienia zdjecia minelo prawie pol roku do czasu kiedy dostalem wezwanie do wskazania sprawcy.. czy to bedzie skuteczne? Prosze o jakies rady jak taka obrona z takimi argumentami wyglada "w realu" a nie na papierze

Bronic sie możesz.
Właśnie na takie przypadki przed rokiem do kodeksu wykroczeń wstawili cos w stylu kto nie poda ten podlega 500zł chyba. Tak to wygląda w realu.
Cały myk to by podać ale kogoś kogo ukarć nie mogą. WYkroczeń nie ściga się poza granicami PL. POdając obcokrajowca spełniasz swój obowiązek ale im to nic nie daje bo Szkotowi mandatu wystawić nie mogą. Tak sam skutkuje wskazanie osoby która zmarła po zrobieniu zdjęcia.
pzdr mar3m

RE: Fotoradar fotka z tyłu - wygrana sprawa?

destructor napisał:
harmattan, art.183 kpk nie odnosi się do uchylenia od odpowiedzialności za wykroczenie, było postanowienie SN w tej sprawie i nie raz tutaj poruszane.
Przecież właśnie to napisałem... :rolleyes:
harmattan napisał:
świadek nie może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za wykroczenie

Witam, dostalem zdjecie i oswiadczenie do wypelnienia. musze odpowiedziec do jutra, jednak w miedzyczasie minelo 180 dni od popelnienia wykroczenia. Przyznawac sie w oswiadczneiu do popelnionego czynu? 180 dni na wystawieniu mandatu, to dni robocze, czy wszystkie dni kalendarzowe? jezeli mandat bedzie wystawiony w okresie dluzszym niz 180 dni, to nalezy go placic, czy leciec z tym do prokuratury?

Czy ktoś w ITD będzie się czepiał i doszukiwał dziury w całym jeśli fotoradar zrobił mi zdjęcie nocą a ja podam że pojazd prowadziła inna osoba innej płci gdzie różnica wieku to kilkanaście lat ??? Oczywiście ta osoba potwierdzi wszystko. Słowem chodzi o ukaranie winnego czy o sztukę która zapłaci mandat i będzie miała punkty a kto to będzie jest dla nich mało istotne ???

jak nie widac, kto jest na zdjeciu, to nad czym sie zastanawiasz?:rolleyes:

Zawsze możesz skorzystać z 3 opcji i wybrać 500zł bez punktów.:cool:

awu napisał:

Miałam sytuację,że wyraźnie bylo widac,że na zdjęciu jest mężczyzna z wąsami.Ja jestem kobietą i zarostu jak na razie nie mam.Poszłam na policję, wskazalam kierowcę, który faktycznie obecnie mieszka w Australii.Podalam im nawet numer telefonu do niego.
Policjant zaczął mi wpierać, że to ja jestem na zdjęciu...Zrobiła się dosyc głośna dyskusja, przyszedl drugi policjant, który potrafil odróżnic kobietę od mężczyzny, zdjęcie bylo wyraźne i sprawa się zakonczyła dla mnie pozytywnie.
Tak ze nawet mając wyraźne zdjęcie mozna miec klopoty.

awu napisał:

Nie wiem czy nie widać czy widać, bo zdjęcia nie widziałem. Pytam tylko czy jak mi przyjdą papiery bez zdjęcia i wskaże osobę to będą w tym grzebać czy przejdzie ?!

Hej,

ktoś tu już wcześniej poruszał podobny problem (pare, parenaście stron temu) - nie wiedząc kto prowadził (mąż czy żona) zadzownił do ITD prosząc o zdjęcie, bo nie są w stanie sobie przypomnieć a nie chcą uchylać się od kary - tylko poprostu dowiedzieć się, żeby potem nie było jakichś nieporozumień, że na zdjęciu jest facet a przyznała się kobitka. Pani z ITD przez telefon odpowiedziała, że jak się zapłaci mandat to nikt nie zajmuje się weryfikacją, sprawdzaniem itp. Zapłacone = załatwione.... tylko gdzie tu w tym systemie troska o bezpieczeństwo na drogach...

mik.

No tak, faktycznie pewnie dlatego na allegro można znaleźć aukcję w których sprzedający proponuje "przyjęcie" punktów na siebie, 100zł za 1p.

Pyt do mar3m lub kogoś kto podał jako prowadzącego pojazd
obcokrajowca.
1 Czy SM (lub tez sad na wniosek SM) będzie mimo tego nadal chciał abym potwierdził, że wtedy ten obcokrajowiec prowadził mój pojazd, czy też od razu wyrzuca to do kosza (bo nie może ustalić prowadzącego pojazd)?
2 Co jeśli nie mam żadnych dowodów na potwierdzenie, że wtedy prowadził obcokrajowiec?

To nie Ty masz udowadniać kogo wskazałeś. Jeżeli takie wskazanie odbywa sie listownie to nie mogą nic zarzucić za podanie nieprawdy bo takie wskaanie nie jet przesłuchaniem w charakterze świadka. Odwróć swoje spojrzenie na sprawę. SM jest ciemna nie mając zielonego pojęcia kto kierował czyli wykroczył. Pytanie do właściciela to objaw ich bezradności. Prawo ich wspiera nakazując wskazać komu się powierzyło ( a nie kto prowadził czyli popełnił wykroczenie). Co oni mogą zrobić jak podasz obcokrajowca. Napiszą do niego? Bo mandatu mu nie moga wysłać do Kalifornii.
Skąd Ci się sąd tu wziął? Sprawa idzie do sądu jak ustalą sprawce wykroczenia. Sad nie prowadzi dochodzenia kto kierował. To musza ustalic łapsy zanim skirują do sąd. Nikt nie ma prawa kazać udowodić Tobie kto kierował.
Myk polega na tym by spełnić obowiązek wskazania komu POWIERZYLES pojazd w sposób uniemożliwiający ukaranie wskazanej osioby.
pzdr mar3m

Straż Miejska zwróciła się do mnie o wskazanie, kto popełnił wykroczenie przekraczając prędkość
Odpisałem że ja lub żona fotka tył samochodu
Dostałem wyrok nakazowy za nieudzielenie informacji, kto kierował pojazdem którym popełniono wykroczenie. tj z art.96 §3 kw w zw . art. 78 ust. 4i5 PRD
Przecież art. 78 ust. 4
Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, ……

Co robić ;) ???
Normalnie Państwo Prawa
Jaka jest różnica
-wskazanie, kto popełnił wykroczenie
-nieudzielenie informacji, kto kierował pojazdem którym popełniono wykroczenie
-wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania

Ostatnia edycja:
odwołać się jeśli masz kopię tego co wysłałeś do SM. Wtedy masz możliwość wglądu do akt i sprawdzisz czy SM złożyło prawdziwy wniosek czy pominęli fakt że poinformowałeś ich koto mógł prowadzić samochód.

Ostatnia edycja:
Do Ansu
NIE masz obowiązku wskazać
- kto popełnił wykroczenie
ani
- kto kierował pojazdem
MASZ obowiązek wskazać komu powierzyłeś poajazd (z tego nie wynika że kierował !!!). Pewnie minęło 30 dni i nie mogli wrypać Ci madatu za niewskazanie to skierowali do sądu. Ide o zakład że pisząc do Ciebie nie pytali sie kto popełnił wykroczenie tylko komu powierzyłeś pojazd. Wskazanie więcej niż jednej osoby traktowane jest jak niewskazanie.
pzdr
mar3m

Właśnie dziwi mnie to że:
Straż Miejska w Bobolicach zwróciła się do mnie
"kto popełnił wykroczenie przekraczając prędkość"
Sąd w Szczecinku szał za:
"za nieudzielenie informacji, kto kierował pojazdem którym popełniono wykroczenie"

Pojechali po bandzie obie sentencje sa niezgodne z prawem
SM nie ma prawa sie pytac "kto popełnił wykroczenie" Ich list powinieneś im odesłać bez odpowiedzi ze stwierdzeniem że jest niezgodny z art 78.4 PoRD
Sąd "nieudzielenie informacji kto kierował" nie jest wykroczeniem i nie może byc karane. Dobrze by było gdyby Wysoki Sąd poczytała sobie ustawę. Jeżeli masz jeszcze czas wnieś sprzeciw i walcz. Weź papuge ! 3 mama kciuki. Pozwalają sobie już za dużo.
pozdrawiam mar3m

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót