Witam serdecznie,
Otrzymałem 2 wezwania od Straży Miejskiej:
1) Tarczyn. Data wykroczenia: 08-01-2011 / Czerwone światło.
2) Puławy. Data wykroczenia: 26-01-2011 / Prędkość: 74/50 [km/h]
Wezwania adresowane do właściciela pojazdu. Natomiast kierowcą byłem ja, dlatego odesłane zostały formularze wskazujące mnie jako kierowcę, żeby odciążyć zupełnie od sprawy właściciela pojazdu.
Pomijam fakt, że zdjęcie w Puławach w nocy przedstawia auto i nr rej. - nie ma widocznej osoby w środku. Nie odmówiono wskazania kierowcy, ponieważ chcę uniknąć wzywania właściciela pojazdu na przesłuchania choć w tym przypadku byłoby to właściwe.
Wysuwa się tu orzecznictwo Sądu uznając, że niewskazanie osoby, której powierzono pojazd, choć co do zasady pozostaje w sprzeczności z art. 78 ust. 4 prawa o ruchu drogowym, to nie wyczerpuje znamion wykroczenia określonego w art. 97 kodeksu wykroczeń.
Patrz: Sąd Rejonowy w Kościerzynie (sygn. II Ko. 417/09)
Sąd Rejonowy w Zamościu (sygn. akt VII W 223/09)
Sąd Rejonowy w Tczewie (sygn. akt II W 1021/09)
Fotoradary: nieczytelne zdjęcie wyklucza mandat - strona 3 - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy
Ja natomiast chcę skupić się na kwestii braku prawa stosowania przenośnych urządzeń pomiaru prędkości oraz stosowania urządzeń pomiarowych w samochodzie przez Straż Miejską oraz oznakowania tego miejsca we właściwy sposób. Oba zdjęcia zostały zrobione przy zastosowaniu masztów stałych, które również - wbrew nazwie - są urządzeniami przenośnymi.
Po otrzymaniu przez SM wezwanie do zapłaty napiszę odwołanie. I tu moje pytanie: czy właściwe będzie powołanie się na brak oznaczenia w miejscu pomiaru? Co prawda w Tarczynie i w Puławach jest zainstalowany znak D-51, ale przecież od 31 grudnia 2010 jeszcze nie powstała nowelizacja, która określałaby jak owe oznakowanie miałoby wyglądać.
Jestem przygotowany na przekazanie SM do Sądu, po moim odmówieniu zapłaty mandatu, bo już takie kroki były podejmowane przez SM w innych przypadkach.
Przed odpowiedzią proszę zapoznać się z tekstem:
Gminne fotoradary nie działają. Tylko w Puławach Straż Miejska pstryka
Straż miejska nie może użyć fotoradaru - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy