Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dostałem oświadczenie do wypełnienia.Mnie nie widać na zdjęciu tylko tył auta bez rejestracji tak jak opisałem wyżej.

Zostałem wezwany ale ze względu na odległość gdzie się to stało(700km od domu) mam wypełnić oświadczenie że to ja prowadziłem auto.

nie pisz że to ty tylko podaj dane kolegi albo jakiegos człowieka z zagranicy

Dzięki,jeszcze nie wiem co zrobię!!!Mam jeszcze pytanie czy numery z rejestracji muszą być widoczne na samochodzie? Bo na mojej fotce są jakby odbite na ziemi.Bardzo niewyraźne.

jesli juz cie wezwali to jakos musieli ustalic ze to twoj pojazd czyli musieli odczytac te numery, zrob tak jak ci napisalam

zbyszek71 napisał:
Mam jeszcze pytanie czy numery z rejestracji muszą być widoczne na samochodzie? Bo na mojej fotce są jakby odbite na ziemi.Bardzo niewyraźne.
Rety, było komentowane dziesiątki razy - fotoradary robią dwa zdjęcia, jedno po drugim, z różną ekspozycją - na jednym łapią wyraźnie samochód i kierowcę (a tablica jest prześwietlona), a na drugim łapią wyraźnie tablicę (a samochód i kierowca są niedoświetlone). Tak to działa i nie masz się czego przyczepić. Kropka.

Martuchaa napisał:
nie pisz że to ty tylko podaj dane kolegi albo jakiegos człowieka z zagranicy

Uważaj z takimi poradami, bo możesz komuś tylko zaszkodzić... A nawet sobie, bo ten temat jest publicznie dostępny.

Cześć. Różne opinie, interpretacje i porady tu widzę, więc może odpowie ktoś, kto wie z doświadczenia, a nie na podstawie przepisów:
- czy można wybronić się z fotki z tyłu poprzez oświadcznie, że jechało się wspólnie z żoną, wymieniając się prowadzeniem samochodu kilkakrotnie
- czy sądy umarzają sprawy przekroczenia prędkości pomiedzy 2011.01.01-a 2011-06.28 ze względu na brak rozporządzenia ?

Marek

Witam Was
Proszę o odpowiedzi na zadane pytania :)

Dzisiaj otrzymałam wezwanie do wyjaśnienia dotyczącego wykroczenia popełnionego pojazdem.. i tak:

Otrzymałam foto na którym widnieje data 22.10.2010r - jest to data zdarzenia.
Data ujawnienia czynu to 28.07.2011r czyli 279dni od daty zdarzenia co wg mnie jest datą ujawnienia czynu , sygnatura sprawy też wskazuje na datę październikową bo w swoim zapisie ma 2010/10. Do dokumentów dołączono mi dwa oświadczenia z 3 wariantami do wyboru.
Postępowanie oparto na podstawie art 54 parag.6 i 7 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Moje pytania brzmią :
Czy straż gminna nie miała terminu 30 dni na ujawnienie i dostarczenie popełnienia czynu? w moim przypadku jest to 279dni od momentu zdarzenia.
To było w 2010 roku w KOCHANOWICACH (pewnie wiele osób o tym już słyszało) dokumenty wyglądają tak jak by były wtedy przygotowane i po prostu leżały w szufladce, strażnik gminny poinformował mnie ze na ujawnienie wykroczenia wg starych przepisów ma rok :)
Legalizację fotoradaru miał. Prosiłam o legalizację źródła zasilania (ponoć nie ma czegoś takiego) , świadectwo kwalifikacji do obsługi urządzeń kontrolno pomiarowych - Pan stwierdził ze nie ma ,że fotoradar montowany był przez technika ale odmówił podania danych tej osoby, wg zdjęcia stwierdzamy że źle był ustawiony kąt foto radaru legalizację mają na 22st a wg nas było jakieś 40st. tylko ze możliwe jest ze fotoradar najpierw mierzył prędkość a potem robił zdjęcie (?!) , nie było informacji o kontroli a chyba powinna taka być a fotoradar był w bagażniku pod szmatą, no i najbardziej wątpliwa jest data ujawnienia czynu , przecież jeżeli jest to w tej samej gminie , powiecie to chyba automatycznie jest to 14dni na ustalenie właściciela pojazdu.

Proszę Was o rady co im odpisać

Pozdrawiam

zosia555 napisał:
- czy można wybronić się z fotki z tyłu poprzez oświadcznie, że jechało się wspólnie z żoną, wymieniając się prowadzeniem samochodu kilkakrotnie
Marek
Ja po otrzymaniu wyroku sądu "kapturowego" napisałem sprzeciw a w uzasadnieniu napisałem że prowadziłem na zmianę z kolegą (bez podania jego danych) a zdjęcie uniemożliwia identyfikacje. Przyszło umorzenie z sądu rejonowego bez żadnej rozprawy.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.Szukam odpowiedzi na moje wątpliwości odnośnie fotki z fotoradaru i takiego przypadku jak mój nie mogę znaleźć na forum.Otóż na zdjęciu z fotoradaru straży miejskiej jest moje auto na pierwszym planie a za mną jest widoczny przód auta jadącego w tym samym kierunku.Czy w takim przypadku istnieje możliwość podważenia takiego dowodu ze to ja przekroczyłem prędkość?

"Za tobą" na tym samym pasie, czy "za tobą" na sąsiednim pasie, a równolegle do twojego auta?

No cóż zatem trzeba sięgnąć do portfela.Dziękuje za odpowiedz.

Napisał/a tomussz
>Ja po otrzymaniu wyroku sądu "kapturowego" napisałem sprzeciw a w >uzasadnieniu napisałem że prowadziłem na zmianę z kolegą (bez podania jego >danych) a zdjęcie uniemożliwia identyfikacje. Przyszło umorzenie z sądu >rejonowego bez żadnej rozprawy.

W tym roku to było ? W październiku 2010 dodano do artykułu 96 Kodeksu Wykroczeń nieszczęsny paragraf 3

§ 3. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie

Zastanawiam się, czy udzielenie odpowiedzi wskazującej na mnie LUB żonę jest naruszeniem tego przepisu....

Marek

jeśli nie znajda osoby ktora prowadzila pojazd ty zostaniesz obarczony mandatem

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót