Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, idąć tą drogą fotoradarowcy, jeżeli przekroczę o 68km/h mogą powołać się w odpowiedzi na dokładność pomiarów, która wynosi ±3km/h do 100km/h co da im inne widełki - zamiast 68km/h będzie 71km/h.???? Jakmi się wydaje działa to we dwie strony.

Nie działa to w dwie strony gdyż wszelkie wątpliwości są rozstrzygane na korzyść obwinionego - taka zasada prawna w naszym kraju obowiązuje.

JTB napisał:
Nie działa to w dwie strony gdyż wszelkie wątpliwości są rozstrzygane na korzyść obwinionego - taka zasada prawna w naszym kraju obowiązuje.
Zgadza się, ale w przypadku obwinionego, a nie w stosunku do osoby którą każe się mandatem karnym. Art. 20. § 1. Obwinionym jest osoba, przeciwko której wniesiono wniosek o ukaranie w sprawie o wykroczenie. Każdy jeżeli uważa, że ma rację, niech odmawia przyjęcia mandatu i bierze wniosek. Na całe szczęście sądy są niezawisłe i to one podejmą decyzję.

JTB napisał:
W tym przypadku mierzona była Toyota. Możesz powołać się w odpowiedzi na dokładność pomiarów, która wynosi ±3km/h do 100km/h co da Ci inne widełki - zamiast 71km/h będzie 68km/h.

Dziękuję. Czy jeśli właściciel odeśle formularz z moimi danymi, to od razu przyślą mi mandat, czy też wezwanie, od którego będę mógł się odwołać w związku z dokładnością pomiarów?

Pewnie przysłali tonę makulatury. Trzeba by właściciel wypełnił informację kto kierował, etc. Natomiast dołącz tam swoje oświadczenie, że kierowałeś wtedy oraz, że zgadzasz się na przyjęcie mandatu karnego za przekroczenie 68km/h gdyż dokładność urządzenia, jakim dokonano pomiaru wynosi dla prędkości poniżej 100km/h ±3km/h.
Podaj tam swoje dane, nr prawa jazdy - zakres danych wynika z formularzy, które przysłali.
Powinno wystarczyć.

Hej, a mi nie przysłali zdjęcia i tylko nakaz aby wskazać kto jechał. Jak moge sie ubiegać o zdjęcie ?? Nie pamiętam kto wtedy jechał ?

Pozdr,

Najlepszym dowodem na nieustanny syf w przepisach związanych z ruchem drogowym w Polsce jest fakt wystepowania 167 stron w temacie FOTORADARY :/

Podobnie i ja mam z tym wielki problem, bo przeglądam czeluści internetu w związku z przykrym zdarzeniem jakie miało miejsce - otóż, dostałem od Straży Miejskiej piękny, długi list, jakiego nigdy nie dostałem od nawet najbardziej zakochanej we mnie kobiety... A w liście tym zdjęcia, na których widać, że ktoś prowadzi (ale za cholerę nie da się poznać?), widać numery rejestracyjne (ale są średnio wyraźne), napisano też, ze przekroczyłem prędkość o 47km/h (na 70 jechałem 117).

Oczywiście - zrobiłem to co WSZYSCY Polacy zrobiliby na moim miejscu i zapytałem Wuja Google o to czy SM w końcu może używać fotoradarów czy też nie? Oczywiście nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi...

Postanowiłem, że zaglądnę na to forum i pewnie znajdę fachową odpowiedź i wiecie co? Nie znalazłem, bo ciężko przeczytać 167 stron...

Zatem - proszę o dalszą dozę cierpliwości i poinstruowanie mnie co i jak? W artykule z gazety prawnej, datowanym na 22 kwietnia 2011 wyczytałem, że:

– W opinii Ministerstwa Infrastruktury strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać kontroli w ruchu drogowym przy użyciu fotroradaru, jeżeli miejsce takiej kontroli będzie oznakowane znakiem D-51 – mówi Teresa Jakubowicz z Biura Informacji i Promocji w Ministerstwie Infrastruktury.

No więc co to znaczy? W skrócie drodzy Forumowicze - powiedzcie mi jak jest? Straż miejska może używać fotoradarów czy nie?

EDIT:

1) Czy nadal SM potrzebuje zgody od Policji na prowadzenie pomiaru za pomocą aparatury pomiarowej? Jeśli tak - to czy mogę jej zażądać od SM? (jeśli mogę to na jakiej podstawie i w jaki sposób? Oryginałów nie otrzymam, a mam powody, żeby kopii ksero nie wierzyć).

2) Czy SM może używać nieoznakowanych fotoradarów lub innych urządzeń (na jakiej podstawie i w jaki sposób)?

3) Zdjęcie zostało zrobione na drodze dwujezdniowej, oddzielonej pasem zieleni. Zgodnie z kodeksem, prędkość maksymalna dla aut do 3.5t wynosi na tego typu drodze 100km/h. Wtedy przekroczyłbym prędkość o 17km/h. Jak SM może udowodnić mi do ilu km było ograniczenie?

4) Mandat dostałem po 56 dniach od daty popełnienia wykroczenia (ponoć jest na to 30 dni?)

Czy macie jakieś inne pomysły, bo co jak co, ale wydaje mi się, że SM popuszczać w tej kwestii nie można, w związku z wielką ilością nadużyć jakie popełniają.

Ostatnia edycja:
EDIT 2:

5) Czy mogę zakwestionować autentyczność Świadectwa Legalizacji, które mi przysłano jeśli jest ono wykonane na ksero, bez żadnego poświadczenia np. notariusza o jego zgodności z autentycznym dokumentem?

6) We wszystkich dokumentach, które otrzymałem, istnieje miejsce na podpis i numer służbowy strażnika, który zajmuje się moją sprawą. Niestety nie ma podanego numeru służbowego. Czy może to być jakaś linia obrony ("blablablabla... ze względu na nieścisłości i niedopełnienie obowiązków ze strony funkcjonariusza wnoszę o anulowanie mandatu...") ?

Witam. Bardzo dużo tu już jest na ten temat i ciężko by było przeczytać wszystko. Mój problem polega na tym, że mój ojciec dostał wezwanie do straży miejskiej w którym był opisany jego samochód i że przekroczył prędkość i ma się stawić na wezwanie. Jako że najczęściej ja jeżdżę tym autem, pojechałem osobiście. Twarz na zdjęciu jest bardzo niewyraźna. Zdjęcie zrobione na drodze dwupasmowej jednokierunkowej, nie widać na nim drugiego pasa. Jest możliwość że ktoś jechał obok i zmierzona prędkość nie była moja? Po drugie to wyczytałem że powinienem dostać papier z homologacją na fotoradar, dostałem tylko mandat i nieoficjalnie ksero zdjęcia które zamieściłem poniżej. Można się odwołać z powodu nie otrzymania homologacji? Zdjęcie było zrobione fotoradarem zamontowanym w samochodzie straży miejskiej w miejscu oznaczonym znakiem "kontrola radarowa".
Proszę o poradę i z góry dziękuję.

cyt: dostałem tylko mandat i nieoficjalnie ksero zdjęcia które zamieściłem poniżej" od mandatu karnego można odwołać się tylko do sądu rejonowego, jeżeli mandat był nałożony za czyn który nie jest wykroczeniem. Już pisałem aby dobrze rozważyć czy przyjąć mandat czy też nie.
(art. 101 § 1 ww. Ustawy - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia)

Ostatnia edycja:
Od mandatu nałóżonego i podpisanego nie można sięodwołać, chyba że, jest nałożony za czyn który nie jest wykroczeniem. W Twoim przypadku to nie miało miejsca.

Jesteś mi w stanie wyjaśnić czym jest "mandat nałożony i podpisany"? Ja dostałem blankiety z polami o dumnych nazwach "Oświadczenie".

Zdecyduj się co piszesz, we wczesniejszych postach piszesz cyt: "dostałem tylko mandat i nieoficjalnie ksero zdjęcia które zamieściłem poniżej. "

Baton, pomyliłeś mnie z użytkownikiem laserborn :)

Ja otrzymałem trzy rodzaje oświadczenia, średnio wyraźne zdjęcia, kopię legalizacji fotoradaru i stronę z paragrafami i innymi obostrzeniami w stylu "co jeśli".

Póki co chcę napisać do SM pismo z prośbą o wysłanie:

a) zgody komendy powiatowej policji na prowadzenie pomiaru w danym miejscu i danym czasie
b) potwierdzenia od Zarządu Dróg Wojewódzkich, że znak ostrzegający przed fotoradarem (który jak rozumiem MUSI stać, jeśli straż miejska chce używać fotoradau?) tam faktycznie stoi - osobiście go nie widziałem, bo w takim razie ująłbym gaz (jak robię to zwykle) i zwolnił do tych równych 100km/h.

Ma to sens? Chciałbym to zrobić choćby po to, żeby zyskać trochę na czasie.

Witam, dziś zrobiono mi fotkę z fotoradaru mobilnego :(:(:( Czy wg. Prawa i przepisów mam prawo odmówić przyjęcia zdjęcia z fotoradaru gdyż zdjęcie zostało wykonane przy silnych opadach deszczu, a fotoradar umieszczony był w samochodzie osobowym za szybą bagażnika(Peugot Partner z num. rejestracyjnymi z nie mojego powiatu), który stał na poboczu. Z góry Dziękuje bardzo serdecznie za odpowiedzi.

SORY Zoe012, źle spojrzałem, natomiast co do Twojego pytania to na ukaranie Ciebie mandatem jest pół roku od momentu popełnienia wykroczenia. Jeżeli nie chcesz się uchylać to zapłać, zapomnij i śmigaj dalej.

Ważne są informacje u góry zdjęcia - możesz zrobić fotkę tak by dało się je odczytać?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót