Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do mar3m
Mam już osobę z zakranicy którą podam co do moich 10 zdjęć z fotoradarów tyŁem i dwa przodem ale widać na nich mężczyznę,
Podam Jana Kowalskiego posiadającego obywatelstwo amerykańskie ale i polskie, od 15 lat zamieszkaŁego w USA, z prawdziwym adresem, tylko co z tym obywatelstwem polskim, czy nie wyślą na ostatni znany im adres w Polsce( ale z drugiej strony nie mają tego adresu bo takich Kowalskich w Polsce może być 1000) Co ty radzisz mar3m??

oligrako napisał:
Mam już osobę z zakranicy którą podam co do moich 10 zdjęć z fotoradarów

Czasem zastanawiam się czy ludzie chcą w ten sposób robić idiotów z kogoś, czy z samego siebie .... ale takie teksty na szczęście rozwiązują moje dylematy.

Do Kronox Widzisz taki trick czyni SG SM ITD bezradnymi. Moga mu skoczyć. Idiotami są Ci którzy wprowadzili FR zupełnie nie adaptując prawa do automatycznej rejestracji wyktoczeń. Nie mże byc tak że dla FR mamy donosić na własne żony matki i kochanki.
Przepisór ruchu drogowego i znaków nalezy przestrzegać

Oczywiście, że przepisów należy przestrzegać, ale ciekawe co byś zrobiŁ mając ponad 2000zŁ do zapŁaty, przy przekroczeniu prędkości o ok 12-15km na godzinę, straż jest cwana poustawiane są znaki 40km/h, po boku pola i może dwa domy, puściutko, jedziemy 52km/h i dostajemy mandat.

Zrobiłbym to co zawsze zobie jak dostane fotke. Wskazuje komu powierzyłem pojazd

I co ? mając żonę i dorosłego syna mam prowadzić rejestr kto i kiedy używał mojego samochodu bo ITD nie chce się wysłać zdjęcia ???
A może pożyczyłem auto szwagrowi i nie pamiętam bo to było pół roku temu ?
ps
Znam trochę działania ITD z innej branży i to nie są całkiem normalni ludzie.
Z cedowanie na nich prawa obsługi FR ma jedynie na celu maksymalizację zysków z mandatów, a nie poprawę bezpieczeństwa na drogach

w wakacje wybralem sie z zona nad morze
dostalem 4 fotki juz dwie mam zalatwione pozytywnie
na moja nie pamiec kto prowadzil przyslai propozycje 300 zl za nie wskazanie- przyjalem 200* skreslajac 300 zl chlopakom dwie stówy pasowalo byleby cokolwiek zapalacic. zaluje ze nie zaproponowalem 150 lub 100

zycze powodzenia reszcie

to sie nazywa konformizm...
w ten sposób nie zwalczymy chciwości straży gminnych, a tylko utwierdzamy ich w słuszności doboru narzedzi i środków - często niezgodnych z obowiązującym prawem...

Do marolsa1972 Rozumiem że Twoją radę o przestrzeganiu prawa kierujesz do tych z SM SG i ITD którzy to forum czytają. Masz racje !

Poniżej twórcza analiza konkretnego przykładu Wezwania (wykroczenie przedawnione) od SG Z Nowych Ostrowów pow kutnowski. Oni kłusują w Bzówkach na km 282.8 DK 1 między Krośniewicami i Lubeńiem.
1. Jakim prawem (ustawa i paragraf poproszę) domagają się odpowiedzi w terminie 7 dni.
2. Piszą "Ze wzgledu na dużą uciązliwośc do Pana związana z wezwaniem Straż dopuszcza mozliwość złożeniea pisemnych wyjasnień doyczących wewania. MUSI Pan wypelnic załaczone oswadczenie nr 1 i wysłać je listem poleconym w terminie 7 dni. Bzdura !!! nie muszę wypełniać ośwadczenia nr 1 (że fotka przedstawia mnie jako kierowcę) (ustawa i paragraf poproszę) Wciskaja mi kit o uciazliwości. Co tydzień jestem w Ostrowych u kochanki więc no problem wpaść do Was chłopaki.!
3 . Wzywaja mnie do wskazania komu powierzyłem poprzez wypełnienie oświadczenia nr 2.
(ustawa i paragraf poproszę że mam wypełnić jakieś ośwaidczenie nr 2. Wskazać muszę i to jest jedyna prawda w ich wezwaniu.
4. Bezczelnie groża że jak nie zastosuję sie do w/w pkt 2 (przyznam ze ja kierowałem) to skerują sprawę do Sądu. Cha Cha cha i jaki dowód przedstwia w sądzie.
To koniec ich pouczenia w którym kłamia 3 razy wprowadzając obywatela w błąd. OSZUŚCI!!!
Jedziemy dalej. Jest tam Wyjaśnienie w którym pisza "ponownie zwracam Panu uwage ze po otrzymanu oświadczenie nr 1 lub 2 lub 3 Straż prześle do do Pna lub osoby wskazanej w ośwaidczeniu nr 2 mandat karny zaoczny. Obiwiązkiem Pana lub osoby wskazanej w oświadczeniu nr 2 będzie opłacenie go w terminie 7 dni". Oszuści wprowadzaja obywatela w błąd nie informując go o PRAWIE do odmowy przyjęcia manadatu.
I na koniec. Jaka jest podstwa prawna żądania od właściciela podania im 17 (siedemnastu danych wskazywanej osoby).
Urzędnik ma prawo czynić tylko to na co mu przwo pozwala. Obywatel ma prawo czynić wszystko czego mu przwo nie zabrania.

Swięte słowa Malors1972 SM SG ITD musza przestrzegać prawa. To nie jet łatwe.

Witam

Zdjęcie z fotoradaru SG tyłu samochodu wykonane 07.2011, nie odpowiedziałem na pierwsze pismo w sprawie wskazanie komu użyczyłem ,a 12.2011 pierwsze wezwanie stawienia się w SG.

01.2011 otrzymałem kolejne wezwanie stawiennictwa w charakterze świadka. Za niestawiennictwo na poprzednie nałożyli na mnie kare porządkową 250.
Jednocześnie dołączyli druk przelewu tej kary na konto SG.
O ile dobrze przeczytałem i zrozumiałem kare "ściąga się trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Kary te stanowią dochód budżetu państwa. "...wiec tu chyba coś nie tak jest..
Co Szanowni Forumowicze na to?

Ostatnia edycja:
a na co powoływali sie przy uzasadnianiu kary ? na kpow czy kpa ?

Witam,

proszę o opinie jak się ustosunkować do poniższego pisma wysłanego przez Straż Miejską do mojej babci z związku z zarejestrowanym wykroczeniem z monitoringu miejskiego. Ja jestem współwłaścicielem samochodu, z auta korzystają trzej członkowie rodziny.Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Wezwanie

Niniejszym pismem informuję iż Straż Miejska na podstawie artykułu54 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia prowadzi czynności wyjaśniające w celu ustalenia czy istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie w związku z ujawnionym w dniu xxxx roku o ok godziny xxxx wykroczeniem polegającym na niezastosowaniu się kierowcy pojazdu marki xxxx o numerze rejestracyjnym xxxx,którego Pani jest właścicielem, do znaku drogowego c-2 na skrzyżowaniu ulicy xxxx i placu xxxx tj. za wykroczenie z art.92§1 kodeksu wykroczeń.
Wobec powyższego na podstawie art.54§6 kodeksu postępowania w sprawach
o wykroczenia wzywam Panią do stawiennictwa, w charakterze podejrzanego o popełnienie wykroczenia w celu złożenia wyjaśnień w dniu xxxx w dyżurce Straży Miejskiej.

Pouczenie

W związku z powyższym pouczam Panią o:
-prawie do zgłoszenia wniosków dowodowych (art.54§6 kpow)
-prawie do odmowy złożenia wyjaśnień (art.54§6 kpow)
-prawie do nadesłania pisemnych wyjaśnień w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pouczenia (art.54§7 kpow)
-osoba podejrzana o popełnienie wykroczenia ma obowiązek wskazać adres dla doręczeń w kraju: w razie nie uczynienia tego, pismo wysłane pod ostatnio znanym adresem w kraju albo, jeżeli adresu tego nie ma, załączone do akt sprawy, uważa się za doręczone (art.38§2 k.p.w) oraz jeżeli strona nie podając nowego adresu zmienia miejsce zamieszkania lub nie przebywa pod wskazanym przez siebie adresem, pismo wysłane pod tym adresem uważa się również za doręczone (art.38§1 i k.p.w. w zw art.139§1 k.p.k.)

wstawić się na wezwanie w wyznaczonym terminie? Z Twojego postu nic nie wynika, przepisałeś wezwanie, co mamy Ci powiedzieć, to nie forum wróżbiarskie. zadaj konkretne pytania
Pisma zazwyczaj wysyłane są do właściciela a nie do współwłaściciela

Cos ich pogieło !!! Jak na podstawie foty z nieznanym kierujacym uznaja wlasciciela za poderzanego z 92.1. Podejrzany nie ma obowiązku składania jakiekolwiek wyjaśnień zwłaszcza straznikom? Nadając Twojej babci status podejrzanej strzelają sobie sami w stopę bo dają jej prawo do odmowy składania wyjaśnień w tym wskazania komu powierzyła pojazd do uzytku. Moja rada wysłał bym iim list z 1 zdaniem "Odmawiam złożenia wyjaśnień" podpis i to wszystko
Przy okazji poszukuję odpowiedzi na pytanie "Czy SG/SM ma prawo przesłuchwać obywateli?" Jezeli tak to skąd to wynika? Z góry dziękuję za oświeceni mnie.

mar3m napisał:
"Czy SG/SM ma prawo przesłuchwać obywateli?" Jezeli tak to skąd to wynika? Z góry dziękuję za oświeceni mnie.

Bardzo dobre pytanie - dołączam się do prośby.
Z tego co znalazłem to art.12 par.1 ustawy o strażach gminnych nie mówi nic na ten temat.

Przy okazji wklejam ciekawy link dotyczący "współpracy" pomiędzy SG a Policją
PCI ver. 0.01b WŁiOI

mar3m napisał:
...Moja rada wysłał bym iim list z 1 zdaniem "Odmawiam złożenia wyjaśnień" podpis i to wszystko
Przy okazji poszukuję odpowiedzi na pytanie "Czy SG/SM ma prawo przesłuchwać obywateli?" Jezeli tak to skąd to wynika? Z góry dziękuję za oświeceni mnie.

To nie zmienia niczego, bo sprawa trafi do sądu i tam będzie trzeba złożyć wyjaśnienia.
Przeczytaj ustawę o SM/SG stoi tam, że w przypadku art. 92$1 kw SM/SG mogą prowadzić postępowanie wyjaśniające, a co za tym idzie przesłuchiwać świadków, podejrzanych....

rodeque napisał:
Bardzo dobre pytanie - dołączam się do prośby.
Z tego co znalazłem to art.12 par.1 ustawy o strażach gminnych nie mówi nic na ten temat.[/url]

Szukaj dalej...

Witam ponownie...

stawiennictwo osobiste babci nie wchodzi w grę ma 86 lat i jej sten zdrowia nie pozwala jej na to. Mam zamiar odpisać SM w jej imieniu, iż auto zostało powierzone trzem członkom rodziny zamieszkałym w tym samym adresie,ale nie ma pewności kto prowadził auto w danym czasie.SM nie dołączyła żadnego zdjęcia z kamery monitoringu, a nikt z mogących prowadzić auto nie kojarzy danej sytuacji z przed ponad miesiąca.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót