Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ciekawet też ile wyniosą odsetki od tej kwoty, gdybyś jednak postanowił mandatu w terminie nie zapłacić ;)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
noooo, zdjecie bogate...
g.wno widać :cool:
-----------------

prędkośc zmierzona - o km/h
gratuluję temu "komendantowi" który to podpisał... dawaj sprawe do TVN24 !!!

Ostatnia edycja:
mattyah napisał:
noooo, zdjecie bogate...
g.wno widać :cool:
-----------------

prędkośc zmierzona - o km/h
gratuluję temu "komendantowi" który to podpisał... dawaj sprawe do TVN24 !!!

najciekawsze jest to ze jechałem -50km/h
a przy zdjeciu jest predkosc zmierzona 0

Dzięki siwy 1972 Jeszcze tylko jedna proźba Która to straż ????
Niech zabłysną orzeły na naszym forum!
Dobrze że przyjałeś ten mandat. Będzie trzeba go anulować bonie było wykroczenia. Oj sie chłopy nagimanstykują. z drugiej strony szkoda że przyjałeś ten mandat ciekawie by było po skierowaniu sprawy do sądu. Doniesienie o niepopełnionym wykroczeniu to chyba paragrafu na strażników by sie znalazły nawet

Ostatnio Włosi pojechałi Galardo ponad -100 kph (słownie minus 100 kph na wstecznym) podobno to rekord świata.
Pytanie do JTB jak zareagował by FR gdyby ktoś na wstecznym zrobił taki numer.

mar3m napisał:
Dzięki siwy 1972 Jeszcze tylko jedna proźba Która to straż ????
Niech zabłysną orzeły na naszym forum!
Dobrze że przyjałeś ten mandat. Będzie trzeba go anulować bonie było wykroczenia. Oj sie chłopy nagimanstykują. z drugiej strony szkoda że przyjałeś ten mandat ciekawie by było po skierowaniu sprawy do sądu. Doniesienie o niepopełnionym wykroczeniu to chyba paragrafu na strażników by sie znalazły nawet

Ostatnio Włosi pojechałi Galardo ponad -100 kph (słownie minus 100 kph na wstecznym) podobno to rekord świata.

SM w wałbrzychu

mar3m napisał:
z drugiej strony szkoda że przyjałeś ten mandat ciekawie by było po skierowaniu sprawy do sądu.

przy wypełnianiu wniosku o ukaranie orły by sie wreszcie zorientowały, i sprawa do sądu by nie trafiła...

Witam forumowiczów,

Trochę długo, ale myśle że ktoś się skusi na zgłębienie tematu i wypowiedzenie się :)

1. W dniu 26.05.2011 r. fotoradar przenośny strzelił mi fotke w okolicach Tucholi. Po kilku tygodniach (06.2011r.) otrzymałem od Straży Gminnej w Kęsowie wezwanie do wskazania kierującego pojazdem (77/50 km/h), dołączona była do tego było tylko świadectwo legalizacji fotoradaru.

2. Odpowiedziałem na wezwanie pismem z prośbą o przedstawienie uzgodnienia SM z właściwym komendantem policji dotyczące miejsca i czasu zdarzenia co do możliwości prowadzenia pomiaru, oraz zgodnie z Dz.U. nr255 poz.1446 art.129h ust.5 z dn. 29.10.2010 r. prośbę o wskazanie na podstawie jakich przepisów odbywał się pomiar prędkości pojazdów, i w jaki sposób oznakowane było miejsce pomiaru.
W tym czasie głośno było o tym, że SM nie może się ustawiać z przenośnymi fotoradarami ze względu na brak projektu znaku D-51, którym musi być oznakowany odcinek gdzie odbywa się kontrola --> Mandat, zdjęcie z fotoradaru - czy i jak można się od nich odwołać? | regiomoto.pl

3. Otrzymałem (07.2011r) w odpowiedzi pismo z informacją że: W związku z otrzymaną informacją i niewskazaniem, komu został powierzony pojazd o nr rej. XXX, tj. niedopełnienia obowiązku wynikającego z art. 78 ust.4 ustawy Prawo o ruchu drogowym, nałożony został na mnie mandat 300zł (z wytłuszczonym zdaniem, że nie jest to objęte rejestracją punktów karnych :D)"
Na dole wyróżnione było zdanie, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt ze strażą.

4. Odpowiedziałem, że w związku z brakiem odpowiedzi na moje poprzednie pismo dotyczące legalności pomiaru odmawiam przyjęcia mandatu.

5. W odpowiedzi otrzymałem notatkę urzędową (08.2011r), że odmówiłem przyjęcia mandatu karnego. Ze względu na odległość miejsca zamieszkania odstąpiono od przesłuchania mnie i mam 7 dni na udzielenie wyjaśnień, była tam również informacja, że mogę zostać obwiniony o niewskazanie kierujęcego pojazdem....

Na to pismo już nie odpowiedziałem.

Dziś otrzymałem Wyrok nakazowy do zapłaty grzywny w wysokości 100zł, kosztów postępowania 50zł, oraz opłatę 30zł (czyli już 180zł zamiast 300zł :D)

Ktoś doradzi jak się może teraz sprawa potoczyć, oraz w jakich sposób najlepiej się odwoływać?

siwy1972 napisał:
najciekawsze jest to ze jechałem -50km/h
a przy zdjeciu jest predkosc zmierzona 0

Na zdjęciu nie ma prędkości 0 tylko są trzy kreski. W tym fotoradarze oznacza to, że wynik pomiaru cząstkowego był niejednoznaczny. Z punktu widzenia dowodowego fotka do kosza. Ale może warto przyjąć mandat - tak dla ciekawości jak to "rozliczą"

mar3m napisał:

Zależnie od ustawienia jeśli był ustawiony na pomiar zbliżających się to zwyczajnie nie zrobi fotki bo na wstecznym pojazd się oddalał. Jeśli pomiar był w obie strony to pokaże wynik i kierunek przemieszczania się pojazdu.

thomas83pl napisał:
rejesrtacja jest niewidoczna na aucie bo jest efekt polaryzacji i wiem ze nie moga przerabiac efektu polaryzacji a jedynie rozjasniac lub sciemniac a rejestracja widoczna jest dopiero po przeróbce... odmowilem przyjecia mandatu stwierdzajac ze fotoradar stal w niedozwolonym miejscu

"Efekt polaryzacji" to wynik działania filtra polaryzacyjnego? Stosowanie takiego filtra jest w pełni dozwolone i naturalnym jest, że odbicie rejestracji będzie przesunięte.

thomas83pl napisał:
a oryginał cwaniaczku to zdjecie przechowywane na twardym dysku badz kliszy montowanym w "fotoradarze"

thomas83pl napisał:
tylko taka forma zdjecia moze byc dowodem w sprawie a reszte "kopi" mozna podwazyc...

W dobie cyfrowej techniki pojęcie "oryginał" i "kopia" ma zdecydowanie inne niż by się wydawało znaczenie. A fotoradarów na klisze w PL się nie używa.

thomas83pl napisał:
a poza tym z tego co wiem moze sie myle ale nie sadze to dowod wykroczenia jest wazny tylko i wyłacznie na oryginalnym nosniku zas zgrany na komputer SM moze ulec retuszowi przerobce itd i w zwiazku z tym taka fotka jest do wywalenia... a ktore zdjecie oni przetrzymuja na oryginalnym nosniku?? zadne i otoz to!!! a zrobic zdjecie samochodu doklejajac jakas tam rejestracje to byle fotoshop moze zrobic... ORGINAŁ TO ORGINAŁ Panowie i Panie

thomas83pl napisał:
a tak miedzy nami to bardzo mało osob o tym wie jak widac dlatego SM nie kupuje nowych dysków do fotoradarow bo w zyciu by im sie to nie opłaciło i tak nas okradaja na "kopiach" zdjec... a oczyszczony dysk znów ląduje w puszce!!!

Ilość użytych KAPITALIKÓW nie podniesie wartości merytorycznej Twojej wypowiedzi, która niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
Jak najbardziej dozwolona jest modyfikacja zdjęcia w postaci przesłaniania fragmentów, np. pasażera, podnoszenia czytelności zdjęcia, itp.
Na życzenie sądu SM udostępni oryginalny nie zmodyfikowany plik i biegły lub sąd sobie oceni zmiany.

Rewelacje na temat wielokrotnego używania dysków jakoś poprzesz czy to tylko takie przypuszczenie?

horcio napisał:
Ktoś doradzi jak się może teraz sprawa potoczyć, oraz w jakich sposób najlepiej się odwoływać?

nie napisałeś nic o najważniejszym - czyli o zdjęciu...

od przodu ? widać kierującego? jeżeli tak, to podczas rozprawy na zasadach ogólnych (po złozeniu sprzeciwu od wyroku nakazowego) mozesz polec, i Sąd wcale nie musi sie przejmowac brakiem dowodów których zażądałęś od SM

Z tego co pamiętam koledzy, to kogoś tu na forum sąd uniewinnił, właśnie z powodu zastosowania przez SM filtra pryzmatycznego (bo to co przenosi obraz odblaskowych elementów w inne miejsce to pryzmat drodzy koledzy, w skład tego filtra owszem wchodzi powłoka polaryzacyjna, ale mechanizm przeniesienia elementu emitującego dużo światła z odbicia oparty jest o pryzmat).
Przy czym jest to zależne już od opinii Sądu, który sprawę będzie badał (zawsze można próbować się zasłaniać, ze "nie mogę mieć pewności, że to mój pojazd, bo mój miał tablice rejestracyjne na zderzaku/klapie a nie na drodze...") Nie wiem - nie ćwiczyłem tego jeszcze ale ktoś tu o tym pisał (moje postępowanie narazie ugrzęzło w Białym Borze..)
Oprócz tego, rzeczony filtr nie ma żadnej homologacji/legalizacji (a przynajmniej strasznicy się tym nie chwalą).

Nie zmienia to faktu, że linia obrony przyjęta przez kolegę thomas83pl jest strasznie specyficzna :) Żeby nie powiedzieć wprost: bez sensu... Niestety wczoraj była duża konkurencja i jak dla mnie najśmieszniejszym wydażeniem dnia było to przekroczenie o -50 :) Ale thomas - byłes blisko :) Kontynuując Twój tok rozumowania - należałoby upierać się, że sędzia nie może oglądać wydrukowanego zdjęcia, tylko powinien bity informacji czytać prosto z dysku...
Jak chcesz się bronić - poczytaj trochę postów napisanych wczesniej - mi najrozsądniejsze (w poistniałej sytuacji) wydaje się twierdzenie, że to nie mój pojazd (tablice są łatwe do podrobienia, tak aby ukazały się na zdjęciu - z tym, że możesz mieć pecha jeśli fota z przodu- bo na oryginale może być widoczna naklejka z szyby).
ewentualnie poprostu (skoro przekroczyłeś prędkość i popełniłeś wykroczenie) zapłacić mandat.. (albo to co powie zaraz mar3m: wskazać zmarłego lub obcokrajowca jako prowadzącego pojazd :) )

czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić lub zaprzeczyć jednemu z warunków, gdzie zdjęcie z fotoradaru jest nieważne:

2. Na fotografii nie mogą być widoczne dwa samochody, jadące obok siebie.

prawda to czy fałsz ????

pozdr

budek napisał:
czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić lub zaprzeczyć jednemu z warunków, gdzie zdjęcie z fotoradaru jest nieważne:

2. Na fotografii nie mogą być widoczne dwa samochody, jadące obok siebie.

prawda to czy fałsz ????

pozdr

Zależy jaki fotoradar, jak ustawiony i na ile obok siebie są auta.

mattyah napisał:
nie napisałeś nic o najważniejszym - czyli o zdjęciu...

od przodu ? widać kierującego? jeżeli tak, to podczas rozprawy na zasadach ogólnych (po złozeniu sprzeciwu od wyroku nakazowego) mozesz polec, i Sąd wcale nie musi sie przejmowac brakiem dowodów których zażądałęś od SM

zdjęcie od przodu, fotka poniżej, fotoradar Multanova 6f.
na jakiej więc podstawie mogę się odwoływać jeśli prowadzącego pojazd nie mozna rozpoznać ?

Czyli sąd w ogóle nie musi brać teraz pod uwagę faktu, że pomiar prędkości przez straż miejską był nielegalny?

fotka:

564448f97ed1e140.jpg

Witam,
Dostałem po 182 dniach od momentu zrobienia fotki wezwanie do ustalenia kierującego pojazdem, wraz z drukami (dane do mandatu i oświadczenie - przypadki). Straż ma 180 dni na wystawienie mandatu, więc czy mogę z tym nic nie robić czy mam powiadamiać ich jakoś o zaistniałej sytuacji? Czy jednak i tak będę musiał zapłacić mandat?
I drugie pytanie jak ma się te 180 dni do sytuacji gdzie fotka była zrobiona ok 200 dni temu, natomiast oświadczenia (przyznanie się do prowadzenia pojazdu) były odesłane ok 60 dni temu?

O nie, jesteśmy inwigilowani! :P Przekroczył pan prędkość ... I z mandatu niestety "nici" :( Koniecznie wklej też przeprosiny, może w ramach rekompensaty zaproponują Ci jakić voucher? Oczywiście o wartości 0 zł ;)

Ostatnia edycja:
@horcio

Zdjęcie, które dostałeś nie zawiera oryginalnego nagłówka. W związku z tym nie można mieć pewności czy nie zostało wykadrowane oraz jaka prędkość została stwierdzona. Napisz do autorów wezwania informację, że zdjęcie posiada inny nagłówek niż oryginalny nagłówek Multanova 6F i w związku z tym oczekujesz albo odstąpienia od próby wymierzenia kary kierującemu albo dostarczenia zdjęcia z oryginalnym nagłówkiem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót