K
kujawiaczkaa
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 155
daj borze żeby w czasie pracy wykonywali obowiązki, a nie proponowali "podpowiedzi prawne" tu na forum
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
mar3m napisał:
zdenek123 napisał:mam pytanie jesli chodzi o wysylanie SM pism pocztexem na ich koszt,
czy komus zdarzylo sie, ze po przegranej sprawie musial zwracac te koszty bo upomnieniu sie o nie przez SM ?
kontrolero napisał:Nie ma takiej możliwości.
Pytanie czy taki podis można uznać za ważny?Tak oto w komentarzu do art. 78 k.c. pisze St. Rudnicki: "Podpis ma w prawie cywilnym doniosłe znaczenie, jeżeli jest własnoręczny, stanowi bowiem wiarygodną gwarancję, że pochodzi od osoby, której ściśle osobiste cechy zawiera w charakterze pisma, przez co osobę tę indywidualizuje, a zarazem stanowi wskazówkę, że podpisane oświadczenie woli ma charakter definitywny, podczas gdy parafa, czyli podpis skrócony, zwyczajowo wskazuje akceptację projektu umowy albo przyjęcie do wiadomości propozycji w ramach prowadzonych rokowań i z reguły nie jest uważana za stwierdzenie, że oświadczenie jest ostatecznym stanowiskiem osoby, która je złożyła. Tych cech nie ma faksymile, podpis odbity stampilą lub innym mechanicznym sposobem, podpis na oświadczeniu przesłanym telefaksem, dalekopisem czy radiogramem i jakkolwiek sposoby te są rozpowszechnione w masowym obrocie cywilnoprawnym, to nie są w stanie zastąpić podpisu własnoręcznego, którego wymaga art. 78, chyba że co innego wynika z wyraźnego przepisu ustawy (np. z art. 92110 § 2 k.c., art. 328 k.s.h.)."
stom napisał:Mandat zaoczny, a taki przysyła się pocztą, staje się prawomocny z chwilą zapłacenia. Żółta zwrotka potwierdza tylko odebranie przesyłki.
kontrolero napisał:do mar3m
Jak możesz to rzuć okiem na wpis nr #2723 ( środa 10 10).
młynek napisał:prawdopodobnie jak u mnie - 80 zł!
mar3m napisał:Rzuciłem okiem.
Wskazanie więceij niż jednej osoby jest traktowane jako niewskazanie.