Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
daj borze żeby w czasie pracy wykonywali obowiązki, a nie proponowali "podpowiedzi prawne" tu na forum

mam pytanie jesli chodzi o wysylanie SM pism pocztexem na ich koszt,

czy komus zdarzylo sie, ze po przegranej sprawie musial zwracac te koszty bo upomnieniu sie o nie przez SM ?

zdenek123 napisał:
mam pytanie jesli chodzi o wysylanie SM pism pocztexem na ich koszt,

czy komus zdarzylo sie, ze po przegranej sprawie musial zwracac te koszty bo upomnieniu sie o nie przez SM ?

Nie ma takiej możliwości.

kontrolero napisał:
Nie ma takiej możliwości.

w sensie SM nie ma prawnych możliwości żądania zwrotu tych pieniędzy nawet w sytuacji gdy przegramy sprawę w sądzie po odwołaniu ?

chcialem sie tylko upewnic bo gdzies wyczytalem w tym watku o ostrzezeniach przed tego typu wysylkami, ale widac to byly tylko straszaki

A ja zadam pytanie z innej beczki.
1. Dostałem mandat z ITD. Jak mam przekroczenie o 21 km/h (71/50), to czy nie powino się wziąść pod uwagę możliwego dopuszczalnego błedu fotoradaru - a wiec +- 3 km/h? W mojej sytaucji jechałbym wtedy 68 a nie 71? Pytam na przyszłość. W końcu wszelkie wątpliwości rozstrzygane są na korzyść poszkodowanego.
2. Za w/w przewinienie wybrałem bramkę nr 3 - 150 zł bez punktów. Przyszedł druk pocztą, z tym że mam wątpliwosć. Cały wydruk wygląda jak z drukarni łacznie z podpisem osoby wystwiajacej, oraz pieczątką GITD? Czy takie pismo jest ważne? W innym wątku na forum prawnym był taki wpis:
Tak oto w komentarzu do art. 78 k.c. pisze St. Rudnicki: "Podpis ma w prawie cywilnym doniosłe znaczenie, jeżeli jest własnoręczny, stanowi bowiem wiarygodną gwarancję, że pochodzi od osoby, której ściśle osobiste cechy zawiera w charakterze pisma, przez co osobę tę indywidualizuje, a zarazem stanowi wskazówkę, że podpisane oświadczenie woli ma charakter definitywny, podczas gdy parafa, czyli podpis skrócony, zwyczajowo wskazuje akceptację projektu umowy albo przyjęcie do wiadomości propozycji w ramach prowadzonych rokowań i z reguły nie jest uważana za stwierdzenie, że oświadczenie jest ostatecznym stanowiskiem osoby, która je złożyła. Tych cech nie ma faksymile, podpis odbity stampilą lub innym mechanicznym sposobem, podpis na oświadczeniu przesłanym telefaksem, dalekopisem czy radiogramem i jakkolwiek sposoby te są rozpowszechnione w masowym obrocie cywilnoprawnym, to nie są w stanie zastąpić podpisu własnoręcznego, którego wymaga art. 78, chyba że co innego wynika z wyraźnego przepisu ustawy (np. z art. 92110 § 2 k.c., art. 328 k.s.h.)."
Pytanie czy taki podis można uznać za ważny?
3. Czy Pan funkcjonariusz który się pod tym mandatem "podpisał" i podał numer służbowy, ma jakieś uprawnienia do tego z mocy ustawy/rozporządzenia ?

4. Rozumiem, iż przyjęcie zółtej zwrotki, bez podpisanie mandatu na druku mandatu karnego, jest równoznaczne z jego przyjęciem? Czy tez wybranie bramki nr 3 - 150 zł bez pkt, powoduje z autoamtu nałożenie mandatu za niewskazanie kierujacego?

Pozdrawiam
Rafał

Ostatnia edycja:
Mandat zaoczny, a taki przysyła się pocztą, staje się prawomocny z chwilą zapłacenia. Żółta zwrotka potwierdza tylko odebranie przesyłki.

Witam,
zależy mi na czasie(24.04 dostałem list), przekopałem już trochę tych stron, ale jakoś brak mi dokładnych podstaw do "reklamacji"
otóż... otrzymałem przesyłką zdjęcie z na którym, raczej widać że ja (zarejestrowany jest na kogo innego) prowadzę samochód 79/40 :(
ALE! w tym liście nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego legalizację, sprawność, homologację, dopuszczenie do użytku---> (musi być w tym konkretnym miejscu?) tego urządzenia- MULTANOVA 6F
w dodatku czytałem coś o kątach między moim torem jazdy a radarem, na podstawie tego zdjęcia ciężko ocenić, ale może się zbliżać do tych 22stopni.
Proszę o pomoc, jakby ich tu zahaczyć ! :))

Nie mają obowiązku przedstawiać Ci legalizacji, legalizacja dotyczy urządzenia a nie miejsca. By Twoją prędkość zmienić o 1km/h kąt musiałby być o co najmniej 10° mniejszy niż powinien być czyli o połowę - to się nie zdarza.

stom napisał:
Mandat zaoczny, a taki przysyła się pocztą, staje się prawomocny z chwilą zapłacenia. Żółta zwrotka potwierdza tylko odebranie przesyłki.

Czyli w tym wypadku, nie muszę płacić najpóźniej do 7 dni, od czasu podpisania zółtej zwrotki? Bo na odwrocie mandatu, jest napisane że płatne do 7 dni. Z tym że mandat jest podpisany tylko przez pracownika UTD, a pole do mojego podpisu jest puste. Stąd moje pytanie.

kontrolero napisał:
do mar3m
Jak możesz to rzuć okiem na wpis nr #2723 ( środa 10 10).

Rzuciłem okiem.
Jezeli mam obstawiać o co chodzi to stawiam że sąd ma zamiar olać wniosek SM/SG o ukaranie za niewskazanie bo SM nie ma umocowania ustawowego do ścigania wykroczeń polegających na niewskazaniu.

Wskazanie więceij niż jednej osoby jest traktowane jako niewskazanie.

Wskazałem żonę i siebie, zmienialismy sie za kierownica, fota od tyłu auta, okres kiedy SG nie miała przepisów wykonawczych - i co? SG sprawe oddaje do sądu, a sąd zamiast bronić obywateli (bo to sąd ma pilnować i dbac o sprawiedliwość) zasądza 200zł + 80zł kosztów. Dziękuję. Pozdrawiam.

bo sąd (w trybie zaocznym/nakazowym jak zwał) nie patrzy co zasądza... tylko klepie wnioski o ukaranie... smutne, ale prawdziwe

No tak, legalizacja dotyczy urządzenia, więc ja chcę zobaczyć ten dokument---> ja mam przegląd że moje auto jest sprawne, to czy nie mam prawa zażądać legalizacji urządzenia, które twierdzi że prędkość przekroczyłem? (oczywiście że tak było, ale kto chce dostać 6pkt za bzdurne ograniczenie do 40?). A po drugie Oni muszą mieć pozwolenie by tam stać, ja nie wiem czy mieli, czy tego też nie mogę wymagać?
Pozdrawiam!

oczywiście, wymagaj !!
ale to nie zmieni Twojej sytyuacji - legalizacje dostaniesz (albo i nie)

jak nie dostaniesz i bedzisz IM robił trudności dalszą korespondencja - to ONI skierują do sądu (chciałbym pisać przez wielkie "S" ale jakoś mi przez klawiature nie przechodzi), i sąd przyklepie wnosek w trybie nakazowym... złożysz sprzeciw ? ;-)

i to będzie dla mnie oznaczało, że mam zapłacić te 300złoty, tak? a co z pktami? :rolleyes:
czyli jednym słowem, mogą zastraszyć to, to zrobią.. a czy za takie postępowanie sąd już nalicza sobie jakieś koszty?

czyli trzeba odpuścić i w newralgicznych (radarowych) miejscach zachować się jak przysłowiowy pan w kapeluszu :(
Dzięki za pomoc, pozdrawiam i życzę szerokiej drogi, bez sesji zdjęciowych !

młynek napisał:
prawdopodobnie jak u mnie - 80 zł!

Jak wskazałeś 2 osoby i sąd nakazowao chce ukarać. To piszesz odwołanie. Zobaczysz że wygrasz sprawę. Ja jade teraz na umożenie bo wskazałem 4 osoby a oni tez do sądu. Wtedy odwołanie i już.

mar3m napisał:
Rzuciłem okiem.
Wskazanie więceij niż jednej osoby jest traktowane jako niewskazanie.

uściślając jest tak traktowane przez SM/SG a nie przez sądy. Czyli wyrok nakazowy zapadnie bo zostanie przepisany z wniosku i należy się odwołać i sprawa jest do wygrania. Nigdzie w przepisach nie jest napisane że musisz wskazać jedną osobę - jest napisane że musisz wskazać komu powierzyłeś pojazd do użytkowania lub kierowania.

Nawet gdzieś tu na forum był link do wypowiedzi jakiegoś sędziego, który tłumaczył że w jego przekonaniu wskazanie kilku potencjalnych osób jest wypełeniem obowiązku wskazania

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót