Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
fotoradar

3 marca br dostalem telefon z miejscowej komendy w zwiazku z przekroczeniem predkosci . Okazalo sie ,ze fotoradar pstryknal mnie 30 grudnia 2006.Podczas "przesluchania" mialem wybor : dobrowolnie sie poddac karze ( lub jakos podobnie ) , albo nie . Wg. slow policjanta druga opcja grozila spotkaniem w sadzie (jak chyba przy kazdym mandacie). Wybralem wiec 1 opcje za 200 pln . 16 kwietnia dostalem wyrok z Sadu Rejonowego na ... 280pln , 50 na rzecz Skarbu Panstwa i 30 tytulem przelewu?? Ciekawe jak sie czuja ludzie placacy 130pln z czego 50 to mandat .

Re: fotoradar

19 lipca fotoradar zarejestrował wykroczenie .
22 sierpnia przyszło powiadomienie na policję, a 24 powiadomienie z policji, że takie cos miało miejsce. Policjant powiedzial, że w trakcie miesiąca od popełnienia wykroczenia można zapłacić mandat (+ jakieśtam puknty karne). Z tym, że to całe powiadomienie przyszło po miesiącu i policja zakomunikowała uroczyście, iż sprawa trafia do sądu.
Co teraz z tym robic? W jaki sposób można domagać się zapłaty mandatu bez włóczenia się po sądach? (wiadomo, że każdy wolałby zapłacić w ciągu tego miesiąca niż latać po sądach)
W ogóle jak liczą ten miesiąc? Od daty zrobienia zdjęcia, czy od daty powiadomienia?
Policja broni się, że to nie jest ich wina (ponad miesiąc "zwłoki") i tylko sąd już został.

Od kiedy fotoradar może strzelać fotki tylnej rejestracji. Do niedawna wymagany był wizerunek kierowcy.

Nigdy nie był wymagany wizerunek kierowcy...a w przypadku motocyklisty?

witam
ja mam takie pytanko:
jeśli się nie mylę (bo chyba już tego nie zmieniano) straż miejska ma prawo używać fotoradarów, ale z tego co wiem to przed wjazdem do miasta powinna być informacja o monitorowaniu miasta lub w określonej odległości przed ustawionym fotoradarem znak o takowej kontroli.
czy może być fotoradar ustawiony w miejscu gdzie nie ma żadnego z tych 2 oznaczeń??

Nie ma obowiązku ustawiania takich znaków. Zresztą w jakim celu :?:

w celu ostrzeżenia no i ludzie mogą zwalniać widząc taki znak i bardziej uważać....
mnie się wydawało że musi być takie ostrzeżenie...

[cytat="marinka_87"]w celu ostrzeżenia no i ludzie mogą zwalniać widząc taki znak i bardziej uważać....
mnie się wydawało że musi być takie ostrzeżenie...[/cytat]
Kierujący zawsze jest zobowiązany zachować ostrożność a kiedy jest to wymagane szczególną ostrożność. Należy jeździć nie przekraczając dozwolonej prędkości i problemu nie będzie :)

jak to w koncu jest z tymi radarami? bo sie pogubilem.
jest ten wyrok TK, ale czy on jeszcze aktualny jest? nie poprawili tego?
[cytat="atmosphere"]http://forumprawne.org/o,56003.html[/cytat]

przyslali mi list z pogrozkami i papierek do wypelnienia o dobrowolne poddanie sie karze.

pozdrawiam :)

Witam wlasnie dzis przyszlo do mnie zdiątko na ktorym troszke przekroczylem predkość no i jak narazie jest to zawiadomienie o wykroczeniu, ktore przyszlo na mojego tate ktory jest wlascicielem. Ale w raporcie sie doczytałem małego błędu, chodzi o to ze w marce pojazdu jest wpisany OPEL a jechałem Fordem wiec czy moge to jakos wykozystac, moze moge sie jakoś odwołać, kolega mi cos tam mówił ze własnie przez to ze niema poprawnej marki samochodu to moge cos z tym kombinować. Prosze o jakąś pomoc

Dziwna sytuacja mnie spotkała. Policja wtargnęła do domu mojego brata (dosłownie wtargnęła) bez żadnego nakazu czy pozwolenia pytając o mnie. Ponieważ mnie nie było, panowie policjanci byli życzliwi poinformować moją rodzinkę o wykroczeniu drogowym: przekroczenie prędkości o 10 km/h, pokazali jakieś zdjęcie, na którym był samochów a w nim jakiś człowiek, podobno ja. Zaczęli grozić mojej rodzinie i pod groźbami kazali im powiadomić mnie, że mam się stawić nazajutrz w jakimś tam komisariacie. Zaznaczam, że o całej tej sprawie dowiedziałem się z relacji rodziny a wcześniej o niczym nie miałem pojęcia. Poza tym mamy grudzień a wykroczenie podobno nastąpiło w sierpniu. Teraz mam takie pytania w związku z tym:

1. Czy wtargnięcie na teren prywatnej posesji bez pozwolenia i nakazu jest przekroczeniem uprawnień policji?
2. Czy policja ma prawo udzielać informacji o domniemanych zarzutach osobom postronnym?
3. Czy policja może używać gróźb pod adresem mojej rodziny w przedstawionej sytuacji (zaznaczam, że jestem pełnoletni i nie posiadam prawnego opiekuna)?
4. Czy po takim okresie od popełnienia wykroczenia (około 4 miesiące) można wystawić mandat? Czy sprawa jedynie może zostać skierowana do sądu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

A ja jestem jeszcze jednej rzeczy ciekaw. Jak policja może udowodnić, że zdjęcie zostało zrobione przez fotoradar a nie na przykład na komputerze i odpowiednio spreparowane jak to, które sam zrobiłem? Jak dla mnie nie jest sztuką zrobić i pokazać zdjęcie ale udowodnić to, że zostało ono zrobione przez fotoradar w tym konkretnym miejscu i o konkretnej porze. Czy w momencie gdy policja pokarze mi zdjęcie mam pewność, że zostało ono zrobione przez fotoradar? Na dowód tego, że każdy może sobie zrobić zdjęćie z fotoradaru zamieszczam zdjęcie z przyszłości czyli z dnia jutrzejszego.

fotor.jpg

Jeżeli potrafisz wykazać, że zdjęcie jest fałszywką to oczywiście masz pełne prawo na to się powoływać i wnosić o przeprowadzenie dowodów to potwierdzających.

Musisz być jednak ostrożny aby nie przekroczyć granicy prawa do obrony. Świadome oskarżenie kogoś o przestępstwo, którego nie popełnił, nie jest uznawane za dopuszczalny środek obrony i może samo w sobie stanowić przestępstwo.

Re:

[cytat="function":23j1hd7k]
1. Czy wtargnięcie na teren prywatnej posesji bez pozwolenia i nakazu jest przekroczeniem uprawnień policji? [/cytat:23j1hd7k]
Z Pana opisu wynika, że żadne przekroczenie uprawnień przez policjantów nie nastąpiło. Nadto proszę przestać oglądać amerykańskie serialne - Pan żyje w Polsce, a tu obowiązuje inne prawo.

[cytat:23j1hd7k] 3. Czy policja może używać gróźb pod adresem mojej rodziny w przedstawionej sytuacji (zaznaczam, że jestem pełnoletni i nie posiadam prawnego opiekuna)? [/cytat:23j1hd7k]
A jakiego typu to były groźby? Policjanci grozili że wywioza Pana do lasu i tam żywcem zakopią?
[cytat:23j1hd7k] 4. Czy po takim okresie od popełnienia wykroczenia (około 4 miesiące) można wystawić mandat? Czy sprawa jedynie może zostać skierowana do sądu? [/cytat:23j1hd7k]
Ważną kwestią jest także to, kiedy zdjęcie zostało wywołane, a tym samym wykroczenie zostało ujawnione. Najprawdopodobniej skończy się to wnioskiem o ukaranie do Sądu Grodzkiego.

[cytat="function":23j1hd7k]A ja jestem jeszcze jednej rzeczy ciekaw. Jak policja może udowodnić, że zdjęcie zostało zrobione przez fotoradar a nie na przykład na komputerze [/cytat:23j1hd7k]
Prosze się zastanowić nad tym co Pan sam pisze....
Fotoradar nie drukuje zdjęć jak Polaroid, tylko zapisuje je na nośniku pamięci, który resztą jest zabezpieczony przed dostępem do niego i jego zawartości. Jeśli sprawa trafi do Sądu, a Sąd zażąda dostarczenie oryginalnego nośnika z zapisanym akurat tym zdjęciem, to Policja ten nośnik dostarczy.

A tak na zakończenie - proszę podać jaki cel miałaby Policja w tworzeniu fałszywych zdjęć z fotoradaru?

Re: Re:

[cytat:394sv0af]A jakiego typu to były groźby? Policjanci grozili że wywioza Pana do lasu i tam żywcem zakopią?[/cytat:394sv0af]

Jak dziala Policja to wiadomo nie od dzis....wystarczy poszukac w google kilka artykolow i popatrzec dookola siebie,
zyjemy w pieknym kraju na komisariatach podejrzani sami sie bija, sami sie wyzywaja..........sratytay

Magnatex tez proponuje przestac ogladac telenowele wenezuelskie, mieszkamy w Polsce i realia sa jakie sa.

Fotoradary nocą

Jak wygląda postępowanie w takim przypadku: Fotoradar zrobił zdjęcie w nocy wiec kierowcy nie widać, natomiast samochód stoi na 2 współwłaścicieli. Przypuśćmy ze wezwanie przyjdzie po 2 tygodniach, a tą trasą na której stoi fotoradar często sie jeździ i jeździ sie na zmianę (współwłaściciele). Mało prawdopodobne aby któryś z współwłaścicieli pamiętał czy jechał akurat tego dnia. A i który współwłaściciel zostaje wezwany jako pierwszy czy wzywani są obaj ???? Kto dostanie mandat czy sprawa jest nie do rozstrzygnięcia bo nie wiadomo kogo ukarać ????

Witam.
Mam maly problem. Kilka dni temu otrzymałem z Komendy Wojewódzkiej wniosek o sprawdzenie kwalifikacji ( przekorczenie punktów karnych w czterech przewinieniach ) . Tyle tylko, że pierwsze przewinienie jest z listopada 2006 i zostało zarejestrowane przez fotoradar strazy gminnej. O ile mi wiadomo Sejm RP znowelizowal ustawe o strażach gminnych w maju 2007 roku. Po tej ustawie straz mogla formalnie, legalnie korzystac z fotoradarów i na tej podstawie wystawiac mandaty, pkt. karne kierowcom. Moje pytanie: czy mam podstawe, aby w komendzie zanegowac to wykroczenie ?
Jeszcze jedno : czy ktos orientuje sie gdzie znajduje sie pełna dokumentacja z wykroczen ( wszystkie mandaty z pkt. karnymi ), ktora jest potrzebna do wystawienia wniosku o sprawdzenie kwalifikacji kierowcy ? Jest to Komenda Wojewódzka Policji, Wydział Ruchu Drogowego czy Urząd Miejski Referat Praw Jazdy ?
Prosze o szybka odp.
Z góry dziekuje
pozdr.
K

Witam
własnie otrzymałam wezwanie do zapłaty przez straż miejską za przekroczenie prędkości o 25 km/h i raport z fotoradaru. Samochód jest na męża ale ja nim jechałam i jest śliczne zdjęcie mnie jak prowadziałam w okularach przeciwsłonecznych. Słyszałam że SM może karać kierowców za przekroczenie prędkości i jeśli ci zapłacą mandat to ok ale jeśli nie zapłacą to ta nie może karać mnie kierując sprawę do sądu bowiem ponoć takie wykroczenie nie jest uregulowane żadną ustawą.
Proszę o odpowiedz czy SM możę mnie ukarać z pomocą policji i czy w ogóle mają moc prawną za pomocą jakiejś ustawy do egzekfowania swoich mandatów??
Proszę o pilną odpowiedź:-)

Witajcie.

Dziś po 10:00 dzwonili z komendy bo niby cynkeli koło Piotrkowa [ponad 4 pełne miechy temu] no i mam się dziś zgłosić bo to ostatni dzień. Co mam robić?
Ponoć droga ładna więc mogłem jechać 120-130 a może i nawet 150 km i nie wiem jakie było ograniczenie prędkości - nie pamiętam więc wiedzą tylko Ci którzy foto widzieli.
Czy nie mają jakiegoś limitu czasu na takie sprawy - sądziłem że mają 3 m-ce na wysłanie fotki i jakieś 7 dni na odwołanie [laik prawny] ale po przeczytaniu...

[Organy ścigania, w tym przypadku policja, maja OBOWIĄZEK w terminie do 30 dni od daty popełnienia wykroczenia przez kierowce, powiadomić go o zaistniałym wykroczeniu i wysokości nałożonej kary (mandatu). Po tym terminie nie maja ŻADNEGO prawa nałożyć na kogokolwiek, jakiegokolwiek mandatu.]
Ponoć wypowiadal sie na ten temat nawet rzecznik Komendanta Glownego Policji w TV jakies 2mc temu - powiedzial dokladnie to, co pisze wyzej.

Możecie mnie oświecić prawnie?
Nie wiem czy to jest przestępstwo czy wykroczenie ale chodzi o nadmierną prędkość.

Witajcie

wczoraj w miescie straz miejska cykneła mi zdjecie foto radarem czy ma do tego prawo i czy bede musial zaplacic??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót