a priori napisał:
Jeśli chodzi o świadków to polecam lekturę rozdz. 10 kpw...
Nie wiem, czy my czytamy ten sam kpw. Ja korzystam z treści w/g stanu prawnego na dzień 4.12.2006
Wprawdzie dopuszczam, że od 2007r. wprowadzono doń jakieś zmiany, ale zapewne jedynie kosmetyczne, gdyż informacji o generalnych zmianach w necie się nie doszukałem.
Kodeks ten istotnie zawiera rozdział "Czynności wyjaśniające", ale nie zauważyłem artykułu, który nakazywałby osobie wezwanej, aby się na wezwanie stawiła.
Kodeks istotnie wyjaśnia, że oprócz policji, do prowadzenia czynności wyjaśniających upoważnione są inne organy, w tym SM. Najprawdopodobniej organy korzystają z n/w przepisów (art. 54, § 6 i 7) :
"Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje UZASADNIONA PODSTAWA do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień. ... Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o treści zarzutu ..."
"Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6 można odstąpić, jeżeli byłoby ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać wyjaśnienia w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania ...".
W każdym więc przypadku przepisy te dotyczą PODEJRZANEGO. Podejrzanym nie może być automatycznie właściciel, gdyż nawet samochód prywatny może mieć 2-3 właścicieli, nie wspominając o osobie prawnej, np. "Pszczółka Maja Sp. Z.O.O.", za działalność której odpowiada kolektywnie cały zarząd.
§ 5 podaje jakie przepisy kpk stosuje się do instytucji PRZESŁUCHANIA w ramach kpw. Dotyczą one jednak tylko PODEJRZANEGO lub OSKARŻONEGO (z zachowaniem jego praw). Na marginesie niezwykle ciekawy jest przepis art. 74 § 1 "Oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść."
W dalszym ciągu - moim zdaniem - przepisy są "mętne", gdyż nie wyjaśniają, co się stanie, jeżeli podejrzany nie stawi się na przesłuchanie (w ramach postępowania o wykroczenie). Nie wspominając o osobie, która nie posiada statusu podejrzanego.
Jeżeli więc prawnicy, obecni na tym forum, nie przedstawią innej argumentacji prawnej, to w świetle powyższych przepisów powiedziałbym poniższe :
- podejrzanym jest osoba, którą poinformowano, że posiada status podejrzanego. W praktyce może zaistnieć to jedynie wtedy, gdy otrzyma PISEMNE wezwanie na przesłuchanie w charakterze podejrzanego.
- jeżeli w wezawaniu nie jest określony status wezwanego, albo jest określony, a nie jest podana podstawa prawna wezwania, to wzywany moim zdaniem nie musi stawiać się na to wezwanie,
- w żadnym przypadku nie należy akceptować wezwań dokonanych drogą telefoniczną. Najlepiej w ogóle unikać rozmów przez telefon, a ewentualny kontakt ze służbami utrzymać przy pomocy korespondencji poleconej.
- w przypadku postępowania o wykroczenie kpw moim zdaniem nie określa środków penalizacyjnych w przypadku nawet oficjalnie PODEJRZANEGO, o ile się nie zjawi na wezwanie.