WYGRALIŚMY!!!!
Bardzo dziękuję Ursusowi, Dombelowi i Yosarianowi za wiele cennych rad. I chyba wynaleźliśmy sposób na to, by unikać mandatów raz za razem!
TYlko jeszcze nie wiem, co mamy zrobic z tym fantem

owinno sie o tym napisać na onecie, może wreszcie wówczas SM dokładnie dokonywała pomiarów fotoradarami.
A było to tak:
pojechaliśmy dzis wraz z mężem na 3 już rozprawę(sprawa toczy sie od roku i 2 miesięcy :roll

. Na poprzedniej rozprawie poprosiliśmy o biegłego(jak sie okazuje było to najlepsze, co moglismy zrobić)
Zgodnie z prorokowaniem Yossariana, nie pozwolono mi reprezentować męża, choć nie ma czgo żałować-bo chłopak zrobił tam wspaniałe show
Przyszedł pan Biegły i mówił o fotoradarze Multaguard-o zakresie temperatur(-10 do +50), o sposobie ustawiania, o tym, że pojechał na tamto miesjce(czyli miesjce, które wskazał mój mąż-bo SM nie wiedział gdzie tego dnia było ustawione urządzenie-byli tylko w stanie powiedzieć, że było to na takiej i takiej ulicy: a ona sama sie ciagnie z 2 kilometry)
następnie mój Mąż zapytał biegłego, czy skoro nieznane jest miejsce ustawienia fotoradaru(mój mąż przecież mogł sie pomylić i nie ma obowiązku wiedzieć na pewno gdzi fotoradar stał), to czy biegły jest w stanie ze zdjcia to określić-powiedział, że nie.
Zapytał więc, czy biegly jest w stanie okreslić pod jakim kątem był ustaiony fotoradar: biegły odpowiedział, że nie
Zapytał dalej, czy jeśli fotoradar stał np. na piachu, to czy możliwe jest, by np, przejeżdżający TIR przesunął fotoradar za pomocą drgań
Biegly odpowiedział, że jest taka opcja.
Nastepnie Mąż dał bieglemu rozporzadzenie, które określa warunki jakie muszą być spełnione, by fotoradar działał porpawnie itp. na mocy tego rozporządzenia wydano wszelkie pomniejsze dokumenty dotyczące tego właśnie fotoradaru. I co? Beigły zaniemówił....
Bo w rozporządzeniu jest napisane, że ten fotoradar może być uzywany od 0 stopni!
Zaś legalizacja i zatwierdzenie typu mówią, że może być używany od -10
Na stronie przedstawiciela tego fotoradaru takze jest napisane, że może być obsługiwany od 0 stopni!
CZyli legalizajca+zatwierdzenie typu stooi w opozycji z rozporządzeniem, które daje prawo używania tego urzadzenia!!
cisza trwała bardzo dlugo-a biegly nie mógł zrozumieć skad ta rozbieżność i dlaczego nikt wczesniej tego nie zobaczył!
PO tym wszystkim sedzina uniewinniła męża(powiedziała, ze skoro SM nie wie gdzie stał fotoradar, nie wie jaka była temperatura, a rozporządzenie staje w opozycji do innych dokumentów: to nie ma podstaw do ukarania), bo jak już tu mi ktos wcześniej napisał "wątpliwości zawsze muszą być rozstrzygane na korzyść obwinionego)
Sędzina pouczyła SM, że powinni rejestrować i miesjce i temperaturę w chwili pomiaru, że taka niekompetencja sprawia, że próba ukarania mandatem w takich okolicznosciach jest nieco naciagana i budzi wątpliwości.
od dzis wreszcie będziemy mieć spokój;]