Ursus21 napisał:
Ursus21 po raz kolejny proszę abyś nie cytował całości postów - Y
A ja po raz kolejny proszę, abyś trzymał się prawdy. Post SZ. MARGO został wydatnie skrócony.
Margo, część wykropkowałem, aby poniższe pismo mogło być przy minimalnych zmianach wykorzystane też przez innych użytkowników.
……………. dn. ………………
Prokuratura Rejonowa w Słupsku
…………………………………..
…………………………………..
Dotyczy : podejrzenia popełnienia przestępstw przez straż miejską w …………………… .
W dniu 23.08.2010 otrzymałam pismo Straży Gminnej (SG) w …………….. z dn. ……………. (Załącznik nr 1). Związku z wątpliwościami napisałam pismo do Straży Miejskiej (SM) w Słupsku (Załącznik nr 2). W dniu 28.09.2010 otrzymałam od tej SM odpowiedź (Załącznik nr 3). W piśmie tym SM uchyliła się od udzielenia odpowiedzi merytorycznej na zadane przeze mnie pytania, natomiast ponownie zażądała ode mnie, abym wskazała osobę, która kierowała moim samochodem, jakoby przekraczając nim dozwoloną prędkość w dn. ……….. w miejscowości ……………. .
Podejrzewam, że SM w …………… popełniła kilka przestępstw, a w szczególności :
1. Przekroczenia uprawnień oraz potwierdzenia nieprawdy w dokumencie poprzez wmawianie obywatelom, w tym i mnie, iż jakoby ciąży na nich obowiązek udzielenia na wezwanie SM odpowiedzi, komu właściciel „powierzył samochód do kierowania” (art. 78, ust.4 ustawy z dn. 20.06.1997 prawo o ruchu drogowym (PoRD); Dz.U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 (wraz późniejszymi zmianami). Cytowany przez SM przepis widnieje w rozdziale „Warunki techniczne pojazdów”. Wszystkie przepisy w tym rozdziale, w tym artykuł poprzedzający (art. 77), i następujący (art. 78a), stanowią kompetencje wydziałów komunikacji starostw powiatowych. Także trzy pierwsze ustępy art. 78 stanowią ich kompetencje. Gdyby ustawodawca chciał, aby przepis art. 78, ust. 4 faktycznie był wykorzystywany w postępowaniu wykroczeniowym, np. o przekroczenie dopuszczalnej prędkości, przez inne organy (policja, SM), to by go umieścił w innym rozdziale, np. dołączył do art. 19 PoRD, który dotyczy obowiązków kierowcy względem znaków ograniczenia prędkości.
2. Istnieje zasadnicza różnica faktyczna i prawna między sformułowaniem art. 78, ust. 4 PoRD „komu właściciel powierzył samochód do kierowania”, a żądaniem SM w …………. poinformowania „kto kierował”. Jest bardzo wiele sytuacji praktycznych, gdy właściciel samochodu nawet gdyby chciał, to nie wie, kto konkretnie w danym dniu i o danej godzinie samochodem kierował, np. : 1/ właściciel firmy posiadający kilka samochodów służbowych i wielu pracowników, 2/ chory właściciel przebywający w szpitalu (w skrajnym przypadku – w śpiączce), 3/ małżonkowie wymieniający się prowadzeniem na trasie, 4/ ojciec pożyczający synowi i synowej samochód na urlop, itp. Żaden przepis prawa nie obliguje właściciela samochodu do prowadzenia „księgi wyjazdów” (lub „księgi podróży”). Także do przeprowadzenia śledztwa, aby ustalić, kto faktycznie samochodem kierował. Ponadto w języku polskim zaimek „komu” dotyczy także liczby mnogiej. I tu także żaden przepis nie zabrania, aby właściciel powierzył samochód więcej, niż jednej osobie. Bardzo wątpię w to, czy przepis art. 78, ust. 4 PoRD w cytowaniu SM mnie do czegokolwiek zobowiązywał. Jednak kierując się dobrą wolą w swym piśmie (Załącznik 2) przedstawiłam SM w ………. listę osób, którym w dniu ………… powierzyłam samochód do kierowania. SM w …………… żąda jednak ode mnie podania personaliów kierowcy, który w konkretnym miejscu samochód prowadził. Podejrzewam, że jest to nie oparte o żaden przepis prawa przestępcze przekroczenie uprawnień, połączone z poświadczeniem nieprawdy w dokumencie. Większość obywateli bowiem nie zna przepisów prawa, i żądanie SM traktuje jako faktyczny wymóg prawny.
3.Żądanie SM w …….. ponadto podania numeru dowodu osobistego i numeru prawa jazdy kierowcy, stanowi wg mnie przestępcze przekroczenie uprawnień, gdyż żaden przepis prawa nie nakłada na właściciela samochodu takiego obowiązku.
4. Pobieżne kontrole SM, dokonane dotychczas przez wojewodów, wykazały licznie nieprawidłowości w ich pracy, a w szczególności, że mogą one nie dopełniać wszystkich obowiązków związanych z kontrolą fotoradarową. Podejrzewam, że swoich ustawowych obowiązków nie wykonała też SM w ……., o czym świadczy fakt, iż uznała je za „nieistotne” (Załącznik 3). Obowiązki te są jednak bardzo istotne, i od ich wykonania zależy, czy pomiar prędkości samochodu został wykonany zgodnie z prawem, i może być dowodem w postępowaniu o wykroczenie. Podejrzewam, że SM w ……. nie wykonała n/w obowiązków : 1/ nie uzyskała pisemnej zgody właściwego komendanta policji, na dokonanie w miejscowości ……… kontroli fotoradarowej przy pomocy fotoradaru mobilnego (PoRD art.129b ust.4, art. 129e ust. 1).; 2/ nie pozyskała od okręgowego urzędu miar (OUM) atestu miejsca posadowienia fotoradaru mobilnego w miejscowości …………….., w którym to ateście OUM powinien zaświadczyć, iż w miejscu tym nie są przekroczone dopuszczalne progi zakłóceń elektromagnetycznych, a także, że grunt jest na tyle stabilny, aby np. przejeżdżająca wcześniej ciężarówka nie wprawiała fotoradaru w wibracje, fałszujące pomiar prędkości kolejnego pojazdu (Par. 26, ust.1 Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych. (Dz.U. nr 225, poz. 1663 z dnia 2007-12-03). - RMG).; 3/ w przypadku zasilania fotoradaru z akumulatora samochodu SM, niezbędny jest – o czym SM w …………… zapewne nie wie (albo wymogu tego nie przestrzega) – dodatkowy atest OUM (Par. 29, ust. 2 RMG).; 4/ w przypadku pomiaru przeprowadzonego latem (jak w moim przypadku), fotoradar mobilny musi być ustawiony w stanowisku zacienionym. W przeciwnym przypadku jego obudowa łatwo może się nagrzać powyżej dopuszczalnej temperatury +50 st.C. (Par. 22,pkt. 2 RMG). W takim też przypadku jego wskazania mogą być nieprawidłowe. W związku z tym wnioskuję, aby SM w ………….. złożyła oświadczenie o sposobie zasilenia fotoradaru, a także określiła dokładnie miejsce, gdzie został on posadowiony w dniu ……………… .
5. Kalibracje fotoradarów przez producentów są dokonywane w następujący sposób : ażeby pomiar prędkości odpowiadał wartości rzeczywistej, oś optyczna fotoradaru musi tworzyć z osią jezdni kąt 21 stopni. Według mojej oceny, na podstawie dostarczonej mi fotografii, kąt ten wynosił ok. 10 stopni, a tym samym zmierzona prędkość została faktycznie zawyżona o kilka km/h. Oceniam to jako niedopełnienie obowiązków, oraz próbę wyłudzenia większej grzywny dla budżetu gminy.
6. Jak już wspomniałam, SM w ………. w swoim piśmie (Załącznik 3) stwierdziła, że powyższe rygory prawne i dokumenty są „nieistotne”. W ten sposób podważyła porządek prawny RP. Ocenę tego czynu pozostawiam Prokuraturze.
Z poważaniem.
3 załączniki