Ursus dziękuję za pismo do prokuratury, myślę ,że każdy kto zetknął się z niesprawiedliwością ze strony SG, SM , policji (do wyboru) powinien z niego skorzystać.
Ja osobiście czuję się pokrzywdzona tą fotką którą mi przysłali. Od lat mam prawo jazdy i nie przekraczam dozwolonej prędkości , mój mąż kiedy jedziemy razem też pilnuje prędkości (nie mogę ręczyć jak jeździ kiedy jest sam ). Tą swoją przepisową jazdą nie raz zasłużyłam sobie wśród znajomych na miano zawalidrogi , a teraz taka przykrość. Przez miejscowość Redzikowo przejeżdżam kilka razy w roku , od lat , ponieważ stoi tam radar stacjonarny większość kierowców zwalnia do 40 km/h , w związku z tym nie da się zbytnio rozwinąć prędkości, a zaraz za zakrętem jest już ograniczenie do 40 km/h ustawione tam na czas robót drogowych, które stoi tam już od przynajmniej roku. Sami więc widzicie ,że nie da się tam rozpędzić (bo najpierw radar stacjonarny a potem roboty, jeśli kogoś nie obchodzą znaki to i tak zwalnia bo zawieszenia szkoda).
Starając się jeździć zgodnie z przepisami jadę te 50 - 40 km/h a i tak dostaję mandat....
Nie twierdzę ,że nigdy nie jechałam 55-59 km/h , ale jestem pewna ,że w tamtym dniu mój samochód nie jechał z prędkością 72 km/h nie ważne kto nim w tamtym momencie kierował.
Postępowanie SG sprawiło ,że zaczęłam się zastanawiać czy ta moja porządność ma sens... Oczywiście nadal jeżdżę zgodnie z przepisami ale wciąż się boję ,że i tak jakiś źle ustawiony fotoradar mnie dopadnie. To już jakaś paranoja ale jadąc w mieście 50 km/h nie czuję się bezpiecznie.
Czy tak powinno wyglądać pilnowanie porządku przez w/w funkcjonariuszy ?
Służby takie jak SG, SM zostały stworzone abyśmy czuli się bezpieczniej a okazuje się , że także z ich strony można zostać niesłusznie narażonym na nieprzyjemności.
Ps. Mam jeszcze pytanie czy pisać odpowiedź do SG ? No i co im napisać ??
Tak wygląda druk oświadczenia przesłany z fotką
sygn. ISG...............................................
OŚWIADCZENIE
Proszę zaznaczyć znakiem „X" przypadek I, II lub III, wybrać wariant 1 lub 2, niepotrzebne skreślić, uzupełnić dane na drugiej stronie, podpisać oświadczenie i wypełnione odesłać na adres Straży Gminnej Gminy Słupsk pocztą lub faksem. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt: tel/fax ................. Możliwe jest również osobiste stawiennictwo w
Komendzie Straży Gminnej Gminy Stupsk w Jezierzycach, ul................, w godzinach 7.30- 15.30
PRZYPADEK I(wypełnia kierujący pojazdem sprawca wykroczenia drogowego)
Oświadczam, że zapoznałem się z treścią raportu z fotoradaru. Kierującym pojazdem marki ,
o nr rej. ................... , w dniu ../../.. , którym popełniono wykroczenie polegające na przekroczeniu dozwolonej
prędkości o .. km/h, na ograniczeniu do .. km/h jestem ja:
(imię i nazwisko sprawcy/nazwa firmy) .........................................
W związku z powyższym (proszę zaznaczyć właściwy wariant):
1 Przyznaję się do popełnienia wykroczenia w ruchu drogowym i zgadzam się na ukaranie mnie grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości .... zł, który zostanie do mnie przesłany po otrzymaniu przez Straż Gminną Gminy
Słupsk w Jezierzycach wypełnionego oświadczenia. Ponadto zdaję sobie sprawę z faktu, że wykroczenie to podlega
wpisowi do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego z ilością .. punktów karnych.
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie! .....................................
data czytelny podpis sprawcy wykroczenia
2 Odmawiam przyjęcia mandatu karnego (w razie odmowy przyjęcia grzywny proszę o wypełnienie danych na drugiej stronie oraz nadesłanie wyjaśnień z podaniem przyczyny odmowy - art. 99 kpow).
PRZYPADEK II (wypełnia właściciel/użytkownik pojazdu wskazując kierującego lub innego użytkownika)
Zgodnie z art. 78 ust. 4 ustaw Prawo o ruchu drogowym:„ Właściciel lub posiadacz pojazdu jest zobowiązany wskazać na żądanie
uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub użytkowania w oznaczonym czasie, chyba, że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec"
oświadczam, że
osobą kierującą pojazdem użytkującą pojazd (wstawić znak X) marki .............. o nr rej. ..................... którym popełnione wykroczenie drogowe był(a):
(imię i nazwisko kierującego / użytkownika).........................której pozostałe dane personalne
...................................................................................... ..
przedkładam na drugiej stronie niniejszego oświadczenia - verte.
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie ! ..............................................................................
.............................................
data czytelny podpis składającego oświadczenie
PRZYPADEK III (wypełnia właściciel/użytkownik pojazdu który nie potrafi wskazać kierującego)
Oświadczam, że nie potrafię wywiązać się z ciążącego na mnie obowiązku określonego w dyspozycji art. 78 ust. 4 ustawy Prawo 0 ruchu drogowym polegającego na tym, że jako właściciel pojazdu jestem zobowiązany wskazać uprawnionemu organowi komu użyczyłem pojazd do użytkowania, a którym to pojazdem popełniono wykroczenie w ruchu drogowym.
W związku z powyższym (proszę zaznaczyć właściwy wariant): .
1 Przyznaję się do popełnienia wykroczenia wskazanego powyżej i zgadzam się na ukaranie mnie grzywną w drodze
postępowania mandatowego w wysokości ..zł, bez przypisania punktów karnych. ,
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie ! ............................................. ..............................................................................
data czytelny podpis sprawcy wykroczenia
2 Odmawiam przyjęcia mandatu karnego (w razie odmowy przyjęcia grzywny proszę o wypełnienie danych na drugiej stronie oraz nadesłanie wyjaśnień z podaniem przyczyny odmowy - art. 99 kpow).
a tak jego druga strona
sygn. ISG...........................................
INFORMACJA
WAŻNE: Proszę odesłać oświadczenie w terminie 7 dni od otrzymania korespondencji. Nieodesłanie oświadczenia w terminie będzie potraktowane przez Straż Gminną Gminy Słupsk w Jezierzycach jako niewywiązanie się z obowiązku określonego w dyspozycji art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym i może skutkować zastosowaniem wobec właściciela pojazdu grzywny w postępowaniu mandatowym lub sądowym.
W przypadku chęci złożenia dodatkowych wyjaśnień proszę dołączyć je jako załącznik do niniejszego oświadczenia.
POUCZENIE
1. art. 45§i Kw - karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
2. art. 38§2 Kpow - przy pierwszym wysłuchaniu oraz w wypadku, o którym mowa w art.54§7, osoba podejrzana o popełnienie wykroczenia ma obowiązek wskazać adres dla doręczeń w kraju, w razie nieuczynienia tego pismo wysłane pod ostatnio znanym adresem w kraju albo jeżeli adresu tego nie ma, załączone do akt sprawy, uważa się za doręczone, o czym należy ją pouczyć.
3. Oświadczam, że przedstawione przeze mnie dane są zgodne z prawdą.
4. Oświadczam, że wiadomym mi jest, iż zgodnie z treścią art. 54§7 Kpow mam prawo w terminie 7 dni nadesłać wyjaśnienia, co do okoliczności popełnionego czynu.
DANE SPRAWCY WYKROCZENIA
PRZYPADEK
Imię................................. Nazwisko......................................
Imię ojca.........................Imię matki...................................
Nazwisko panieńskie matki........................... Miejsce urodzenia kierującego..............................................
PESEL...................... Seria i numer dowodu osobistego............................
Numer prawa jazdy (nr 5).............. Data: wydania (nr 4)............. pierwszych uprawnień ( nr 10)..................................
Seria i numer blankietu prawa jazdy (obok paska kodowego)................. Kategorie..............................
Przez kogo wydane (prawo jazdy — nr 4 c)..............................
Adres zameldowania na pobyt stały (miejscowość, ulica, nr domu / mieszkania, kod pocztowy, gmina)............................................
Kod pocztowy...................... Poczta................... Gmina.............
Adres do korespondencji — przebywania (w przypadku, jeżeli jest inny niż zameldowania):.............................................
Kod pocztowy................. Poczta................... Gmina........................
Telefon kontaktowy.........................
W przypadku odmowy przyjęcia mandatu podać źródło utrzymania(miejsce zatrudnienia-adres)i dochody miesięczne brutto(art57Kpw):
.
(miejscowość) (data) (podpis osoby składającej oświadczenie)