Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Organ uprawniony do żądania informacji o kierującym pojazdem a Straż Gminna (Miej

Odsyłamy do materiału Telewizji Silesia z dnia dzisiejszego, tj. 29 września 2010 roku

Czy w Straży Miejskiej dochodzi do prób manipulowania zdjęć?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

Czy ktoś z szanownych użytkowników tego forum ma może fabryczną instrukcję obsługi fotoradaru Multanova 6F? Ja mogę udostępnić instrukcję do fotoradaru Ramer AD9. Myślę, że dobrze by było zgromadzić w tym wątku dokumentację techniczną dotyczącą naszego wspólnego "wroga", chociażby w celach poznawczych, a może i w sądzie coś się komuś przyda...

Ursus dziękuję za pismo do prokuratury, myślę ,że każdy kto zetknął się z niesprawiedliwością ze strony SG, SM , policji (do wyboru) powinien z niego skorzystać.
Ja osobiście czuję się pokrzywdzona tą fotką którą mi przysłali. Od lat mam prawo jazdy i nie przekraczam dozwolonej prędkości , mój mąż kiedy jedziemy razem też pilnuje prędkości (nie mogę ręczyć jak jeździ kiedy jest sam ). Tą swoją przepisową jazdą nie raz zasłużyłam sobie wśród znajomych na miano zawalidrogi , a teraz taka przykrość. Przez miejscowość Redzikowo przejeżdżam kilka razy w roku , od lat , ponieważ stoi tam radar stacjonarny większość kierowców zwalnia do 40 km/h , w związku z tym nie da się zbytnio rozwinąć prędkości, a zaraz za zakrętem jest już ograniczenie do 40 km/h ustawione tam na czas robót drogowych, które stoi tam już od przynajmniej roku. Sami więc widzicie ,że nie da się tam rozpędzić (bo najpierw radar stacjonarny a potem roboty, jeśli kogoś nie obchodzą znaki to i tak zwalnia bo zawieszenia szkoda).
Starając się jeździć zgodnie z przepisami jadę te 50 - 40 km/h a i tak dostaję mandat....
Nie twierdzę ,że nigdy nie jechałam 55-59 km/h , ale jestem pewna ,że w tamtym dniu mój samochód nie jechał z prędkością 72 km/h nie ważne kto nim w tamtym momencie kierował.
Postępowanie SG sprawiło ,że zaczęłam się zastanawiać czy ta moja porządność ma sens... Oczywiście nadal jeżdżę zgodnie z przepisami ale wciąż się boję ,że i tak jakiś źle ustawiony fotoradar mnie dopadnie. To już jakaś paranoja ale jadąc w mieście 50 km/h nie czuję się bezpiecznie.
Czy tak powinno wyglądać pilnowanie porządku przez w/w funkcjonariuszy ?
Służby takie jak SG, SM zostały stworzone abyśmy czuli się bezpieczniej a okazuje się , że także z ich strony można zostać niesłusznie narażonym na nieprzyjemności.

Ps. Mam jeszcze pytanie czy pisać odpowiedź do SG ? No i co im napisać ??

Tak wygląda druk oświadczenia przesłany z fotką
sygn. ISG...............................................
OŚWIADCZENIE​

Proszę zaznaczyć znakiem „X" przypadek I, II lub III, wybrać wariant 1 lub 2, niepotrzebne skreślić, uzupełnić dane na drugiej stronie, podpisać oświadczenie i wypełnione odesłać na adres Straży Gminnej Gminy Słupsk pocztą lub faksem. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt: tel/fax ................. Możliwe jest również osobiste stawiennictwo w
Komendzie Straży Gminnej Gminy Stupsk w Jezierzycach, ul................, w godzinach 7.30- 15.30

PRZYPADEK I(wypełnia kierujący pojazdem sprawca wykroczenia drogowego)
Oświadczam, że zapoznałem się z treścią raportu z fotoradaru. Kierującym pojazdem marki ,
o nr rej. ................... , w dniu ../../.. , którym popełniono wykroczenie polegające na przekroczeniu dozwolonej
prędkości o .. km/h, na ograniczeniu do .. km/h jestem ja:
(imię i nazwisko sprawcy/nazwa firmy) .........................................
W związku z powyższym (proszę zaznaczyć właściwy wariant):
1 Przyznaję się do popełnienia wykroczenia w ruchu drogowym i zgadzam się na ukaranie mnie grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości .... zł, który zostanie do mnie przesłany po otrzymaniu przez Straż Gminną Gminy
Słupsk w Jezierzycach wypełnionego oświadczenia. Ponadto zdaję sobie sprawę z faktu, że wykroczenie to podlega
wpisowi do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego z ilością .. punktów karnych.
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie! .....................................
data czytelny podpis sprawcy wykroczenia
2 Odmawiam przyjęcia mandatu karnego (w razie odmowy przyjęcia grzywny proszę o wypełnienie danych na drugiej stronie oraz nadesłanie wyjaśnień z podaniem przyczyny odmowy - art. 99 kpow).

PRZYPADEK II (wypełnia właściciel/użytkownik pojazdu wskazując kierującego lub innego użytkownika)
Zgodnie z art. 78 ust. 4 ustaw Prawo o ruchu drogowym:„ Właściciel lub posiadacz pojazdu jest zobowiązany wskazać na żądanie
uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub użytkowania w oznaczonym czasie, chyba, że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec"
oświadczam, że
osobą kierującą pojazdem użytkującą pojazd (wstawić znak X) marki .............. o nr rej. ..................... którym popełnione wykroczenie drogowe był(a):
(imię i nazwisko kierującego / użytkownika).........................której pozostałe dane personalne
...................................................................................... ..
przedkładam na drugiej stronie niniejszego oświadczenia - verte.
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie ! ..............................................................................
.............................................
data czytelny podpis składającego oświadczenie

PRZYPADEK III (wypełnia właściciel/użytkownik pojazdu który nie potrafi wskazać kierującego)
Oświadczam, że nie potrafię wywiązać się z ciążącego na mnie obowiązku określonego w dyspozycji art. 78 ust. 4 ustawy Prawo 0 ruchu drogowym polegającego na tym, że jako właściciel pojazdu jestem zobowiązany wskazać uprawnionemu organowi komu użyczyłem pojazd do użytkowania, a którym to pojazdem popełniono wykroczenie w ruchu drogowym.
W związku z powyższym (proszę zaznaczyć właściwy wariant): .
1 Przyznaję się do popełnienia wykroczenia wskazanego powyżej i zgadzam się na ukaranie mnie grzywną w drodze
postępowania mandatowego w wysokości ..zł, bez przypisania punktów karnych. ,
Proszę wypełnić dane na drugiej stronie ! ............................................. ..............................................................................
data czytelny podpis sprawcy wykroczenia
2 Odmawiam przyjęcia mandatu karnego (w razie odmowy przyjęcia grzywny proszę o wypełnienie danych na drugiej stronie oraz nadesłanie wyjaśnień z podaniem przyczyny odmowy - art. 99 kpow).

a tak jego druga strona
sygn. ISG...........................................
INFORMACJA​
WAŻNE: Proszę odesłać oświadczenie w terminie 7 dni od otrzymania korespondencji. Nieodesłanie oświadczenia w terminie będzie potraktowane przez Straż Gminną Gminy Słupsk w Jezierzycach jako niewywiązanie się z obowiązku określonego w dyspozycji art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym i może skutkować zastosowaniem wobec właściciela pojazdu grzywny w postępowaniu mandatowym lub sądowym.

W przypadku chęci złożenia dodatkowych wyjaśnień proszę dołączyć je jako załącznik do niniejszego oświadczenia.
POUCZENIE​
1. art. 45§i Kw - karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
2. art. 38§2 Kpow - przy pierwszym wysłuchaniu oraz w wypadku, o którym mowa w art.54§7, osoba podejrzana o popełnienie wykroczenia ma obowiązek wskazać adres dla doręczeń w kraju, w razie nieuczynienia tego pismo wysłane pod ostatnio znanym adresem w kraju albo jeżeli adresu tego nie ma, załączone do akt sprawy, uważa się za doręczone, o czym należy ją pouczyć.
3. Oświadczam, że przedstawione przeze mnie dane są zgodne z prawdą.
4. Oświadczam, że wiadomym mi jest, iż zgodnie z treścią art. 54§7 Kpow mam prawo w terminie 7 dni nadesłać wyjaśnienia, co do okoliczności popełnionego czynu.

DANE SPRAWCY WYKROCZENIA​
PRZYPADEK​
Imię................................. Nazwisko......................................
Imię ojca.........................Imię matki...................................
Nazwisko panieńskie matki........................... Miejsce urodzenia kierującego..............................................
PESEL...................... Seria i numer dowodu osobistego............................
Numer prawa jazdy (nr 5).............. Data: wydania (nr 4)............. pierwszych uprawnień ( nr 10)..................................
Seria i numer blankietu prawa jazdy (obok paska kodowego)................. Kategorie..............................
Przez kogo wydane (prawo jazdy — nr 4 c)..............................
Adres zameldowania na pobyt stały (miejscowość, ulica, nr domu / mieszkania, kod pocztowy, gmina)............................................
Kod pocztowy...................... Poczta................... Gmina.............
Adres do korespondencji — przebywania (w przypadku, jeżeli jest inny niż zameldowania):.............................................
Kod pocztowy................. Poczta................... Gmina........................
Telefon kontaktowy.........................
W przypadku odmowy przyjęcia mandatu podać źródło utrzymania(miejsce zatrudnienia-adres)i dochody miesięczne brutto(art57Kpw):
.

(miejscowość) (data) (podpis osoby składającej oświadczenie)

RE: Organ uprawniony do żądania informacji o kierującym pojazdem a Straż Gminna (Miej

Dziękuję za podpowiedzi w tej sprawie.
Czyli najlepiej będzie jak na osobnej kartce prześlę listownie do SM oświadczenie , że w tym dniu samochód prowadziłem na zmianę wraz z kolegą (podać dane). Ze względu na długi okres jaki upłynął od momentu zdarzenia (marzec) nie jestem w stanie określić kto w tym momencie prowadził samochód, ani tym samym ze względu na sposób wykonania zdjęcia rozpoznać osoby kierującej pojazdem w chwili dokonania rejestracji wykroczenia.

Dodatkowo proszę o przesłanie kopii dodatkowych zaświadczeń któych nie otrzymałem gdyż nie jestem pewien, czy pomiar został wykonany zgdonie z prawem:
- kopia zezwolenia KPP na dokonanie pomiaru na ulicy Żorska/Skowronków.DW.935.
- kopia atestu OUM na miejsce posadowienia fotoradaru MULTANOWA 6F

Margo_dz napisał:
Ps. Mam jeszcze pytanie czy pisać odpowiedź do SG ? No i co im napisać ??
Ja bym na Twoim miejscu dał sobie spokój. Z przestępcami, którzy pomimo braku podstaw prawnych żądają od Ciebie podania kierującego można moim zdaniem rozmawiać tylko za pośrednictwem prokuratora i sądu.

Już wcześniej pisałem, że ich formularze są skomponowane wg wzoru : czy przestał Pan już bić żonę ? Sama wiesz, że żadna odpowiedź nie wchodzi w grę. Jedyny formularz, zgodny z przepisami powinien brzmieć :

Jako właściciel samochodu oświadczam, że w dn. ..... w miejscowości ..... :
1/powierzyłem samochód do kierowania lub w użytkowanie n/w osobom ....................
2/ nie pamiętam komu samochód powierzyłem.

To, co oni wyprawiają w swoich formularzach, to gangsterka w czystej postaci. Zwłaszcza korzystanie ze sformułowań używających słowa "kierujący", albowiem żaden przepis prawa nie obliguje właściciela do wskazania kierującego.

witam.
dostałem fotkę na, której nie widać kto kieruje pojazdem. wysłałem pismo z prośbą o przysłanie mi fotki o lepszej jakości i rozdzielczości takiej treści:
"W odpowiedzi na wezwanie z dnia ... sygn. sprawy .... pragnę poinformować, iż po zapoznaniu się z dostarczonym mi raportem nie jestem w stanie spełnić żądania Straży Miejskiej w .... Wyrażam szczerą chęć współpracy w ustaleniu sprawcy wykroczenia
i jeżeli Straż Miejska uzupełni dokumenty, o które poniżej proszę to postaram się pomóc jak najlepiej
w wykryciu sprawcy zdarzenia.
Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy jest to mój samochód, gdyż samochód tej samej marki może posiadać wiele osób (przesłane mi zdjęcie jest czarno-białe), a tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez trudu podrobić i zamontować do innego samochodu. Miałbym pewność, czy samochód na zdjęciu jest moim samochodem, gdyby pozwolono sprawdzić mi w nim moje rzeczy osobiste lub numery nadwozia i porównać je z tymi z dowodu rejestracyjnego, tak jak robi się to na przeglądach okresowych lub gdyby zdjęcie było w wyższej rozdzielczości (ewentualnie kolorowe), pozwalającej na rozpoznanie pewnych cech szczególnych. W związku
z powyższymi, nie chcąc się narazić na zarzut fałszywego oświadczenia, na podstawie dostarczonej fotografii mogę jedynie stwierdzić, że samochód jest podobny do mojego.
Jeżeli Straż Miejska dysponuje fotografią lepszej jakości, to proszę o jej dostarczenie, gdyż ta przesłana uniemożliwia identyfikację, mianowicie prosiłbym o:
• fotografię twarzy kierowcy o lepszej rozdzielczości i bardziej kontrastowej, w miarę możliwości kolorowej abym mógł spróbować go rozpoznać, a na podstawie dostarczonej fotografii, nie mogę tego uczynić. W przeciwnym przypadku, nie chcąc się narazić na zarzut fałszywego oświadczenia.
• fotografię całościowej w wysokiej rozdzielczości, w miarę możliwości kolorowej, pozwalającej ewentualnie jednoznacznie stwierdzić, że jest to mój samochód (zgodnie z tym, co napisałem powyżej), fotografii niewykadrowanej, aby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd.
• fotografię, na której widać będzie datę i godzinę oraz prędkość, która została zarejestrowana
w chwili dokonywania wykroczenia.
Zgodnie z postanowieniem Sądu Najwyższego – Izba Karna z dnia 29 czerwca 2010r. (Syg. akt I KZP 8/10) nie mam obowiązku wskazania osoby, która kierowała pojazdem, ani też nie jestem zobowiązany do przeprowadzenia śledztwa i ustalenia kierującego w danym miejscu i o danym czasie. Niemniej jednak jako domniemany właściciel pojazdu mogę spróbować tego dokonać, jeżeli Straż Miejska uzupełni dokumentację zdarzenia, o którą proszę.
Na podstawie art. 61, ust. 1 i 2 Konstytucji RP proszę o przesłanie mi kopii dokumentów, wymienionych powyżej w punktach".

wczoraj dostałem odpowiedź następującej treści:
"W odpowiedzi na pismo z dnia ... informują Pana, że nie jesteśmy w posiadaniu zdjęcia lepszej jakości. Na przesłanym zdjęciu widnieje data, godzina popełnienia wykroczenia oraz zarejestrowana prędkość pojazdu.
Mając na uwadze fakt, że nie wskazał Pan sprawcy wykroczenia czy też osoby, której użyczył swój pojazd zgodnie z pismem nr ... Dyrektora Departamentu Analiz I nadzoru MSWIA z dnia 14 lipca br. oraz postanowieniem SN wydanym w dniu 29 czerwca 2010r. (syg. akt I KZP 8/10) materiały sprawy zostały przesłane do KPP ... celem sporzadzenia wniosku o ukaranie do Sądu z art. 97 KW w zw. z art. 78 sst. 4 UPoRD".

co robić dalej?
pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
amonbast napisał:
no ok. ale jak przekażą policji tak jak to sugerują w moim przypadku. to co będzie?
Zawsze podkreślałem, że trzeba (na wszelki przypadek) odpowiadać także podając listę osób, którym właściciel powierzył w dniu ... samochód do kierowania, tj. :
1. ................ (samego siebie)
2. ................ (żonę, narzeczoną)
3. ................ (kolegę)
informując dodatkowo, że osoby te w tym dniu wymieniały się prowadzeniem na trasie. Właściciel nie jest w stanie przypomnieć sobie, która z tych osób w miejscowości ............, samochód prowadziła.

Tego typu oświadczenie w każdym przypadku zwolni właściciela od odpowiedzialności wykroczeniowej. Na ponaglenie, że należy wskazać konkretnego kierującego, nie należy już odpowiadać, tylko sprawę bezpośrednio skierować do prokuratury rejonowej, właściwej dla miejsca funkcjonowania SM (policji). Pismo do prokuratury może przydać się także w praktyce w ewentualnym postępowaniu sądowym przeciwko właścicielowi. Można i należy wtedy sąd poinformować, że przeciwko powodowi (SM) w tej sprawie toczy się postępowanie prokuratorskie i poprosić sąd o zawieszenie postępowania, do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy przez prokuraturę.

W indywidualnej, już toczącej się sprawie : jest prawdopodobne, że policja wniesie do sądu wniosek o ukaranie za nieudzielenie ("komu powierzył") odpowiedzi SM w oparciu o przepis art. 78, ust. 4 PoRD. Przed sądem należy wykorzystać wszystkie możliwości prawne :

1. Poprosić sąd o to, aby SM udowodniła, że do wykroczenia w ogóle doszło, tj. zażądać wszystkich zezwoleń i świadectw, które nie zostały sądowi przekazane.

2. Podnieść, że właściciel rzeczywiście nie pamięta, która z osób, której samochód powierzył, faktycznie w danej miejscowości była kierowcą, a nawet, czy oprócz właściciela i jego małżonki, kierowcą nie był także Ob. ............., który w tym dniu razem z nimi podróżował. Można delikatnie sądowi zwrócić uwagę na stanowisko SN z dn. 29.06.2010, z którego wynika, że nieudzielenie odpowiedzi na żądanie z art. 78, ust. 4 PoRD nie jest wykroczeniemecz możebyć wykroczeniem. Pod warunkiem wszakże, że policja udowodni muże wiedział, lecz odmówił odpowiedzi.

a czytałeś post 979?

amonbast napisał:
a czytałeś post 979?
Nie wiem o co się konkretnie zapytałeś, gdyż współautorem Twojego postu był Sz. Yossarian, który - zapewne - część, i to nie tę najmniej istotną - wykasował. Postaram się jednak domyślić. Istotnej części nie omówiłeś : co konkretnie zażądała od Ciebie SM : "komu powierzyłeś", czy "kto prowadził" ("kto kierował"). Jeżeli te (to) ostatnie, to nie masz się czym przejmować, gdyż nawet powołując się na art. 78, ust. 4 PoRD nie zadano ci prawnie skutecznego pytania.

Jeżeli jednak zadano Ci "komu powierzyłeś", a z dalszej treści wynikało, że masz podać "kto kierował" (np. formularz załącznika, gdzie należy wpisać personalia sprawcy wykroczenia (kierowcy), to zawsze możesz się dodatkowo tłumaczyć, że nie zrozumiałeś, o co pytającemu chodzi. Stąd część pisma, mająca na celu wyjaśnienie także tej kwestii. O intencji SM świadczy też przywołanie pisma MSWiA, które - o ile faktycznie takie treści zawiera - może stanowić podstawę dla wyciągnięcia konsekwencji w stosunku do jego autora. SM nie może się powoływać na to pismo, gdyż nie jest ono źródłem prawa. A że zawiera (o ile zawiera) ono treści sprzeczne z art. 78, ust. 4 PoRD, to chyba już wystarczająco długo żeśmy to na tym forum analizowali.

sorrki ale mam inne pytanie bo ostatnio fotoradar (to znaczy śmietnik) zrobił mi zdjęcie, stał za słupem to chyba była latarnia a fotoradar stał na trawniku przy drodze. latarnia zasłaniała całkowice dany fotoradar wiec nikt go nie widział do poki nie zrobił zdjecia. przekroczyłem prędkośc około 20 km. jesli dostane teraz mandat czy warto go nie przyjąć i isc z tym do sady grodzkiego?
Bo wydaje mi sie ze powinien być fotoradar widoczny a nie schowany za lampą.

Zrobiłem zdjecia jak ten fotoradar stoi zasłoniety. a gdy ze straży miejskiej zobaczyli ze robie zdjecia zawineli za raz fotoradar.
Czyli wiedzieli ze on źle stoi i w złym miejscu.
Co o tym myślicie?

POZDRAWIAM FORUMOWICZÓW.
Otrzymałem pamiątkę z wakacji od SG Człuchów ( SG - Straż Gminna nie mylić z prawdziwą formacją SG Straż Graniczna ;-),
- samochód zarejestrowany na żonę i mnie jako współwłaściciel,
- na zdjęciu nasz samochód i prędkość 71 km/h - ograniczenie 50 km/h,
- pismo skierowane do żony o wskazanie osoby kierującej pojazdem podczas tego wykroczenia,
i teraz dane z którymi związane są moje pytania do osób biegłych w prawie:
- zdjęcie wykonane w dniu 15.08.2010,
- w treści pisma że wysłano 15.09.2010, natomiast pieczątka na kopercie wskazuje datę 23.09.2010,otrzymano list polecony w dniu 27.09.2010
- żona otrzymała trzy możliwości oświadczeń w sprawie wykroczenia ( takie jak dostępne tutaj http://sg.ugczluchow.pl/cms_inc/cms_pobierz_dokument.php?id=47&dok_id=60 ), jednakże na każdym z nich jest już nadrukowana data odnośnie podpisania tego oświadczenia a mianowicie i tu ciekawostka 14.09.2010 .
I tu moja gorąca prośba o pomoc:
- czy takie antydatowanie ze strony SG jest zgodne z prawem, ja wiem że za wszelką cenę chcą zdążyć w ustawowym terminie 1 miesiąca i zakończyć sprawę mandatem karnym - bo kasa wtedy idzie do gminy czyli ich pracodawcy,
- jeżeli sprawa zostanie skierowana do sądu to czy istnieje taka możliwość aby przełożyć rozpatrywanie sprawy w rejon mojego miejsca zamieszkania bo do Człuchowa mam 650 km, a chciałbym jeszcze w sądzie powalczyć o błąd wskazania fotoradaru, gdyż obniżka o 3% spowodowała by obniżenie mandatu do 100 zł ( przyłożyli mi z górnej półki - 21 km/h przekroczenia to według taryfikatora od 21 do 30 km/h mandat 100 - 200 zł - przyłożyli 200 to jak to się ma do taryfikatora minimalne przekroczenie max kara to tylko chyba w sg).
Z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
svxx2010 napisał:
POZDRAWIAM FORUMOWICZÓW.
Otrzymałem pamiątkę z wakacji od SG Człuchów ( SG - Straż Gminna nie mylić z prawdziwą formacją SG Straż Graniczna ;-),
- samochód zarejestrowany na żonę i mnie jako współwłaściciel,
Kolejny użytkownik, który nie czyta postów w wątku (Fakt, postów przybywa, i czas na ich przeczytanie wzrasta. Ale jak już Cię złapali, to pocierp. Zresztą wiedza pozyskana w wątku przyda się Ci na przyszłość. Wg projektu nowej ustawy "fotoradarowej" nic w podstawowych mechanizmach się nie zmieni. Zostanie utrzymany dotychczasowy tryb postępowania wyjaśniającego i następnie postępowania wykroczeniowego przed sądem.).

Jeżeli twarz kierowcy jest rozpoznawalna na fotografii, to daj sobie spokój. Zatelefonuj do SM, aby Ci zmniejszyli grzywnę, gdyż błąd pomiaru prędkości jest nie mniejszy niż 3 km/h (a może być większy).

Jeżeli twarz jest nierozpoznawalna, to poczytaj wątek. Wszystko jest w nim opisane.

Ursus21 napisał:
Zawsze podkreślałem, że trzeba (na wszelki przypadek) odpowiadać także podając listę osób, którym właściciel powierzył w dniu ... samochód do kierowania, tj. :
1. ................ (samego siebie)
2. ................ (żonę, narzeczoną)
3. ................ (kolegę)
informując dodatkowo, że osoby te w tym dniu wymieniały się prowadzeniem na trasie. Właściciel nie jest w stanie przypomnieć sobie, która z tych osób w miejscowości ............, samochód prowadziła.

Tego typu oświadczenie w każdym przypadku zwolni właściciela od odpowiedzialności wykroczeniowej. Na ponaglenie, że należy wskazać konkretnego kierującego, nie należy już odpowiadać, tylko sprawę bezpośrednio skierować do prokuratury rejonowej, właściwej dla miejsca funkcjonowania SM (policji). Pismo do prokuratury może przydać się także w praktyce w ewentualnym postępowaniu sądowym przeciwko właścicielowi. Można i należy wtedy sąd poinformować, że przeciwko powodowi (SM) w tej sprawie toczy się postępowanie prokuratorskie i poprosić sąd o zawieszenie postępowania, do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy przez prokuraturę.

W indywidualnej, już toczącej się sprawie : jest prawdopodobne, że policja wniesie do sądu wniosek o ukaranie za nieudzielenie ("komu powierzył") odpowiedzi SM w oparciu o przepis art. 78, ust. 4 PoRD. Przed sądem należy wykorzystać wszystkie możliwości prawne :

1. Poprosić sąd o to, aby SM udowodniła, że do wykroczenia w ogóle doszło, tj. zażądać wszystkich zezwoleń i świadectw, które nie zostały sądowi przekazane.

2. Podnieść, że właściciel rzeczywiście nie pamięta, która z osób, której samochód powierzył, faktycznie w danej miejscowości była kierowcą, a nawet, czy oprócz właściciela i jego małżonki, kierowcą nie był także Ob. ............., który w tym dniu razem z nimi podróżował. Można delikatnie sądowi zwrócić uwagę na stanowisko SN z dn. 29.06.2010, z którego wynika, że nieudzielenie odpowiedzi na żądanie z art. 78, ust. 4 PoRD nie jest wykroczeniemecz możebyć wykroczeniem. Pod warunkiem wszakże, że policja udowodni muże wiedział, lecz odmówił odpowiedzi.

no ale jak mam podać komu powierzyłem w danym momencie samochodem jeżeli nie pamiętam? dlatego proszę SG o fotkę lepszej jakości, a oni odpisują że takowej nie posiadają. na podstawie tej, którą mi przysłano nie mam możliwości stwierdzić kto prowadził, a nie mogę przecież oskarżać fałszywie?

Jako ciekawostkę zamieszczma skan pisma, które odebrałem 01.10.2010.
skanowanie0001uc.png

Najbardziej mnie osłabili z tym przymusowym doprowadzeniem przez policję.
Generalnie sprawa jest prosta. Na fotce niewątpliwie jestem ja. Fotoradar pokazał 71km/h na ograniczeniu do pięćdziesięciu. 4 pkt i 200zł. W przyszłym tygodniu skoczę do Pyrzyc. Mam zamiar stargować do 2pkt i 100zł, bo pewnie jakiś błąd pomiaru wypadałoby wziąć pod uwagę. Tym bardziej, że kąt osi fotoradaru do osi jezdni jest wyraźnie mniejszy niż 22 stopnie.
Zastanawia mnie tylko jak mają zamiar wystawić mi mandat karny (tak wynika z oświadczenia załączonego do pisma) skoro wykroczenie miało miejsce 09.07.2010, ujawnienie 12.07.2010, a już mamy październik. To jakby więcej niż 30 dni.

oculus napisał:
Najbardziej mnie osłabili z tym przymusowym doprowadzeniem przez policję.
Mnie natomiast od razu osłabił pkt. 1, tak że nie miałem chęci do analizowania pozostałych. Na podstawie § 20 ust.3 KPoW twierdzą, że na podejrzanym ciąży obowiązek osobistego stawiennictwa. Cały § 20, w tym przytoczony ust. 3 dotyczy "obwinionego", tj. osoby, przeciwko której złożono wniosek do sądu o ukaranie.

Ludzie, jak przy pomocy prokuratury nie zaczniecie walczyć z tym bandytyzmem, to będziemy w nieskończoność "bić pianę" na tym forum, tj. w kółko rozpatrywać te same problemy.

Szanowni forumowicze, postanowiłem dołączyć do Waszego grona z racji toczącej się mojej samotnej walki ze SM z pewnej miejscowości w woj. lubuskim. Jako, że sprawa jest w toku (czekam na wezwanie do sądu) a oprócz tego skierowałem skargę do prokuratury o łamanie prawa przez SM napiszę tylko krótko, że zrobiono mi w lesie zdjęcie przenośnym fotoradarem od tyłu, nic oprócz samochodu na tym zdjęciu nie ma charakterystycznego. Z racji tego,że jest sprawa w toku, (a SM też czyta to forum) nic więcej nie napiszę. Poinformuje, jakie decyzje podjął prokurator , i czym zakończyła się sprawa w sądzie.Myślę,że moje doświadczenie przyda się wielu na tym forum. To co wyprawia "zgodnie" z prawem SM w naszym kraju to pożałowania godne. Pozdrowienia, dla wszystkich, którzy chcą i mają odwagę powiedzieć SM stanowcze NIE Przy jakichkolwiek wątpliwościach nie PŁAĆCIE MANDATÓW idźcie do sądów:!::mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót