Witam,
Kolejne standardowe wezwanie

Wykroczenie miało miejsce w sierpniu. 72/50km/h.
Wypełniam część A jeśli przyznaję się do popełnienia wykroczenia, część B jeśli chcę wskazać kogoś kto popełnił wykroczenie.
Zaciekawiła mnie część część C.
"Nie jestem w stanie wskazać kierującego pojazdem i jako właściciel pojazdu (w przypadku firm - osoba odpowiedzialna za pojazd) wyrażam zgodę na przyjęcie grzywny w drodze mandatu karnego zaocznego w wysokości jak w wezwaniu zgodnie z art. 78 ust. 4 PRD"
W wezwaniu jest 140pln. Jeśli tylko tyle, to nie widzę problemu. W końcu ktoś musi utrzymywać naszych darmozjadów. Zastanawiam się tylko, czy jak wypełnię i wyślę, to nie dowalą mi 500pln, bo im się coś odwidzi. Z tymi dziadami nigdy nic nie wiadomo.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
PS. Nie napisałem, że opcja C jest najbardziej interesująca, bo płaci się tyle samo, a nie dostaje punktów.
I jeszcze jedna dziwna sprawa. Zdarzenie miało miejsce 2 sierpniu 2010r, a w piśmie jako podstawa prawna podana jest ustawa z dnia 29 października 2010r. Czy w tym przypadku nie kłóci się to z zasadą niedziałania prawa wstecz? Nie powinni podać podstawy prawnej istniejącej w momencie zaistnienia wykroczenia?