Get back

• Autor wątku Autor wątku OnaPiekna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zwanzig napisał:
Mam przeczucie że jesteś komornikiem i próbujesz odwieść ludzi w potrzebie od ugody , która jest tańsza niż egzekucja komornicza...
Mam wrażenie, że jesteś pracownikiem GB i na siłę próbujesz sprzedać swoje.

zwanzig napisał:
...Każdy ma prawo wyboru w jaki sposób spłaci dług...
I pytająca osoba wybrała, spłaca poprzez komornika.

zwanzig napisał:
...porównanie do wygranej w grach liczbowych jest ni adekwatne...
Podobnie jak odosobniony przypadek przez Ciebie przywołany.

Nie jestem pracownikiem G.B a pytająca osoba pytała czy mogą ją nękać telefonami i napisałem że tak, na prośbę wierzyciela mimo że będzie płaciła komornikowi . Ja tylko poddałem propozycję ugody z G.B. a taka jest możliwa . Osoba twierdząca że nie ma takiej opcji działa w imieniu komornika .

Nie denerwujcie się przez mój post każdy powiedział co wiedział i dziękuję wszystkim za pomoc i doradztwo

zwanzig napisał:
...Osoba twierdząca że nie ma takiej opcji działa w imieniu komornika .
Wskaż, w którym miejscu coś takiego napisałem.
W przeciwnym razie zejdź na ziemię...

Nie miejsce na takie przepychanki ja napisałem co wiem ty też , a OnaPiekna zrobi jak będzie uważała za stosowne i z korzyścią dla siebie . Jak napisałem coś obrażliwego to przepraszam ale nie skłamałem tą ugodą . Pozdrawiam Shocked i życzę powodzenia

zwanzig napisał:
Osoba twierdząca że nie ma takiej opcji działa w imieniu komornika .
Panowie, zarzucanie komuś, kto ma odmienny pogląd na daną sprawę, że działa (najpewniej odpłatnie) na korzyść któregoś z podmiotów występujących w dyskutowanej sprawie jest głupawe. Idąc tym tropem, ten kto przyzna rację wierzycielowi, wysługuje się wierzycielowi, ten kto przyzna rację dłużnikowi, najpewniej jest wynajętym przez niego trollem. I jeszcze mamy rozwiązanie pośrednie, lobbysta komornika. Stuknijcie się w głowę.
Wracając do zagadnienia teoretycznego, abstrahując od samej historii założycielki wątku, to: Stosunek zobowiązaniowy pomiędzy dłużnikiem a wierzycielem daje prawo wierzycielowi do żądania spełnienia świadczenia i dochodzenia tego na wszystkie dopuszczalne prawem sposoby, zaś na dłużnika nakłada obowiązek spełnienia tego świadczenia zgodnie z umową (ew. orzeczeniem sądu itp.). Twierdzenie, że każdy dłużnik ma prawo sobie wybrać sposób spłaty długu, jest czystym debilizmem. Dłużnik oczywiście może spłacać swoją należność w ratach i fajnie jest jak się wierzyciel na to zgodzi. Istotne jest jednak, że wierzyciel ma prawo nie zgodzić się na żadne ustępstwa wobec dłużnika i żądać natychmiastowego zwrotu swoich pieniędzy. To jego święte, nienaruszalne, dobre prawo. Oczywiście mówimy o zobowiązaniach, w których termin spełnienia świadczenia bezskutecznie upłynął. Jeszcze uwaga do osób, które używają częściej słowa "nękanie", niż dziecko "mama". Dzwonienie częste (choćby codzienne) przez wierzyciela do dłużnika i nakłanianie do spłaty długu, to nie jest "nękanie", to windykacja.

Jeden Grzeszczyk Twierdzenie, że każdy dłużnik ma prawo sobie wybrać sposób spłaty długu, jest czystym debilizmem. Więc dlaczego firmy windykacyjne dają taką możliwość , albo ugoda albo komornik . Debilizmem jest zaciąganie długów nie do spłacenia , a nie przypadki nie zależne od nas .A twierdzenie że kilka odebranych telefonów dziennie i mówienie za każdym razem to samo że więcej nie mogę zapłacić to jest nękanie nie windykacja.

zwanzig napisał:
Więc dlaczego firmy windykacyjne dają taką możliwość , albo ugoda albo komornik
No widzisz, to wierzyciel daje wybór dłużnikowi, a nie dłużnik sobie wybiera co chce.
zwanzig napisał:
kilka odebranych telefonów dziennie
To teraz doszliśmy do kilku telefonów. Mamy postęp, wcześniej była mowa o kilkunastu. Tymczasem autorka wątku wspomniała jedynie o codziennym dzwonieniu. Możesz sobie nazywać "nękaniem", co sobie chcesz. Nawet gdy sprzedawca w spożywczym poprosi Cię o zapłatę za kupione bułki. Twój wstyd.

zwanzig napisał:
Ludzie kochani firma G.B jeśli okażemy im dobrą wole to mogą wpłynąć na wierzyciela i zakończyć egzekucję komorniczą ,ale trzeba im wpłacić ratę samemu i dogadać się co do wpłat. Wierzycielowi zależy na jak najszybszym odzyskaniu pieniędzy a komornik ujmuje 15% z każdej kwoty . Więc jak będzie szybciej
Wierzyciel i Getback to jedna "banda" czyli grupa kapitałowa
zwanzig napisał:
Ile zostało ci do spłacenia bo to cy piszesz to jest nie adekwatne do egzekucji . Nikt nie będzie cię nękał o 1000zł. i straszył przyjazdem do domu . Komornik nie przyjedzie bo to mu się nie opłaca ,a tym bardziej firma G.B. bo nie ma takiego prawa ..
Nie żartuj
zwanzig napisał:
Shocked nie masz racji znam sprawy w których G.B. poszło na rękę i ludzie zyskali na ugodzie .
:D To chyba nie mieli kalkulatora w rękach i do dziś nie wiedzą za co i ile płacą
zwanzig napisał:
Nie lobbuje ,po prostu znam przypadek gdzie doszło do ugody , dłużnik pozbył się komornika i spłacił dług bez prowizji komorniczej . Oczywiście koszta musiał pokryć ale było taniej .Absolutnie nie reklamuje żadnej firmy windykacyjnej , a proszę o rozwagę w negocjacjach.
Kalkulator w łapę, albo na matematyce w szkole spał. Nie znam przypadku, by ugoda od Getback nie zawierała "kukułczego jaja" czyli jakichś ukrytych kosztów - nienależnych ale wg Getback zasadnych. Co rzucę okiem w papiery to ludziom oczy otwieram, bo się okazuje że dług był mniejszy o 15-20% zanim Getback się wkręcił w temat, tak zakręcając ludźmi że ci pogłupieli i stracili rachubę liczbową...
zwanzig napisał:
Dlaczego nie etyczny skoro proponują ulgę , raty takie same ile pobiera komornik ,i potrafią za namową szybszej spłaty namówić wierzyciela od odstąpienia egzekucji . Dlaczego nie skorzystać . Oczywiście nie w każdym przypadku da się to zrobić ale warto próbować .
Jedno poradzę koledze zwanzig - niech kolega zajmie się pilnowaniem swojej sprawy z Profi Credit, bo kolegę tam obedrą ze skóry i slipki przez głowę ściągną, zamiast wypisywać głupoty i pieśni pochwalne o Getback nie mając zupełnie zielonego pojęcia o taktyce i praktyce tejże firmy.

Tymczasem co do sedna tematu - współpraca z komornikiem to najlepsze rozwiązanie; nawet jak Getback rzeczywiście zawnioskuje o dodatkowe czynności w postaci zajęcia ruchomości to może się skończyć opisem że sprzęt domowy nie przedstawia wartości handlowej. Komornik też człowiek i nie lubi jak mu się ktoś bez sensu naprzykrza.

Ostatnia edycja:
W skrócie opiszę sprawę , kredyt w Getin Bank 28tyśdo oddania z kosztami , po kilku ratach utrata pracy problemy za spłacaniem pozostało 22tyś. F.W. potem komornik każdy dolicza koszty ,odsetki rosną. Brak ściągalności. Po 12stu m-cach dochodzi do cesji na rzecz OMEGA Wierzytelności NS FIZ dług to 29tyś.Przekazanie sprawy FIRMIE WIND. G.B. Nowa praca zarobki i ugoda pomniejszenie zadłużenia do 24tyś i raty 550zł.miesięcznie , zatrzymanie odsetek .Była również propozycja zapłaty jednorazowej 60% należności. Więc kalkulator w rękę i liczymy , komornik który nie wstrzyma odsetek i dolicza swoją prowizję ,czy ugoda.

zwanzig napisał:
Ugoda będzie zawsze taka jaką wynegocjują strony. Ci co piszą o "niekorzystnych" ugodach, po prostu mieli do czynienia z takimi, gdzie dłużnik był mało bystry.

zwanzig napisał:
pozostało 22tyś. F.W. potem komornik każdy dolicza koszty ,odsetki rosną. Brak ściągalności. Po 12stu m-cach dochodzi do cesji na rzecz OMEGA Wierzytelności NS FIZ dług to 29tyś.Przekazanie sprawy FIRMIE WIND. G.B. Nowa praca zarobki i ugoda pomniejszenie zadłużenia do 24tyś i raty 550zł.miesięcznie , zatrzymanie odsetek .
Tu nawet kalkulatora nie trzeba by widzieć że to typowa "akcja promocyjna" gdzie towar z ceną 100 zł otrzymuje etykietkę że kosztował 200 zł ale jest super rabat 40% i za 120 zł teraz to okazja życia i taniej już nie będzie

Amelia2013 nazywaj to jak chcesz ale wychodzi dużo taniej .29tyś. plus koszty procesu 127zł. plus koszty zastępstwa procesowego 1200zł. plus opłata egzekucyjna 5269zł. opłaty stałe 1816zł. plus inne koszty 85zł. to daje nam 37497zł. plus rosnące odsetki . 37497zł. minus 24tyś to daje nam 13497zł. oszczędności .Amelia2013 jeśli to jest reklama to chyba najlepsza na świecie .

zwanzig napisał:
Amelia2013 nazywaj to jak chcesz ale wychodzi dużo taniej .29tyś. plus
Najpierw to ty musisz zrozumieć, że w razie procesu sąd - nawet w przypadku przegranej kolegi - nie zasądziłby tych 29 tys lecz zupełnie inną, zdecydowanie mniejszą kwotę o parę tys. zł. Więc kolega dał się złapać na lep i nic poza tym. Dokładnie adekwatny jest przykład z "wyprzedażową promocją" - ze 100 na 200 minus 40% i za 120 klient się cieszy że interes życia zrobił.
Uwierz że Getback nie byłby Getbackiem gdyby "kosztów" nie wcisnął.

Zostawmy już kolegę, ty pilnuj swojej sprawy z Profi Credit bo popłyniesz finansowo. A skoro tak Getback chwalisz, to może ich poprosisz o pomoc? :)

Gdyby sąd obniżył nawet do 24tyś ba do 20tyś. w co nie wierze to płacąc przez komornika wyszło by o wiele i to dużo więcej . A z Profi Credit myślę że sobie poradze dzięki forum, dlatego piszę to co wiem a może ktoś spróbuje coś zrobić a nie poddać się komornikowi myśląc że nie ma wyjścia .

Proszę o zaprzestanie "maglowanie" Przekomarzanie się, nie wnosi nic nowego do wątku.

zwanzig napisał:
Gdyby sąd obniżył nawet do 24tyś ba do 20tyś. w co nie wierze
To uwierz. Sądy nie klepią wszystkiego co sobie windykacja zażyczy, jeśli wykażesz iż żądania są absurdalne czy zawyżone i bezzasadne.
A jeśli nie wierzysz w to, to jak uwierzysz w pomoc forum w sprawie Profi?

Ostatni raz, sąd nie obniży kwoty niżej tej która została do spłaty czyli 22tyś. plus prowizja komornicza i opłata egzekucyjna , na prawdę każdy przy zdrowych zmysłach wybierze ugodę obojętnie w jakiej firmie . Komornik to jest człowiek bez sumienia który potrafi dziecku z pod tyłka rowerek za 30zł. zabrać i to tyle w temacie komorników. Jak ktoś ich lubi to musi być taki sam.

Powrót