goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Przeczytałem większość postów w wiadomej sprawie i zastanawiam się nad następującą sytuacją. Mianowicie piszecie, że w wielu przypadkach nie otrzymaliście tzw "paczki powitalnej" a otrzymaliście za to od razu nożyki i nakaz do zapłaty.. Zatem w jakiej części tej "transakcji" mieści się honorowe wywiązywanie się z umowy tej 'firmy"? Chodzi mi o prawomocność w zakresie tej trefnej umowy przez telefon. Na jakiej podstawie jest to wiążące, skoro otrzymujecie "coś" w paczce (zwykłym liście) bez pokwitowania odbioru? Jak ta firma może udowodnić, że wywiązała się z pierwszej części umowy? - skoro nie otrzymaliście "listu powitalnego" (np. listem poleconym), nie podpisaliście się, w dodatku brak jest możliwości ponownego zweryfikowania swojej decyzji... Oznacza to, że firma działa jak zwykli naciągacze z ulicy. Ewentualny list (zwykła paczkę) mógłby odebrać np. sąsiad i wrzucić go do kosza nie mówiąc nic o tym nikomu.
Zastanawia mnie więc ta część realizacji zamówienia, która daje się udowodnić w sensie: otrzymałeś no bo (i) podpisałeś. A zatem płacisz, bo wiesz co otrzymałeś i pod czym się podpisałeś. W innym razie firma nie może uważać iż wywiązała się z umowy przedstawianej przez telefon.
Nawiasem mówiąc przez takie "firmy" padnie wiarygodność innych, działających w podobny sposób naprawdę uczciwych ludzi.

Witam

U mnie problem podobny lecz troche inny. Zona odebrala tel podała dane mamy razem z adresem lecz zmyslana data urodzenia.Zgodziła sie na przysłanie maszynki.Teraz po przeczytaniu negatywnych opinii o tej firmie chcemy z niej zrezygnować.Czy mamy dzwonic do firmy i mówić że osoba która odebrała telefon nie jest tą za którą się podawała,bo to przecież to niezgodne z prawem konsumenta.
Dzwonione było dzisiaj tj.04.10.2013.

Sory za błedy

POzdrawiam

Dzwonić to można z życzeniami.
Odstąp od umowy listownie oraz dodatkowo mailem, jak to robić podano już w poprzednich postach poczytaj.

Czytam od 2h jak wrocilem z roboty i sie o tym dowiedzialem ;/

ale przeciez nie mozna skladac zamowiania na kogos innego

A jak to nie idzie poleconym tylko zwyklym to skąd oni wiedza ze odebralem

Jak rozmowa byla nagrywana to slychac glos 20 latki a nie 60 latki

Dzieki za rade odstapie od umowy tylko co teraz robic czekac na 1 przesylke i za nia placic ?

Ostatnia edycja:
Czytaj post #655, #657 i #659

Nie pisz posta pod postem, edytuj działa przez 20 minut, to nie czat.

Dzieki za rade odstapie od umowy tylko co teraz robic czekac na 1 przesylke i za nia placic ?

Prosiłbym jak mozna o podanie adresu wiem ze gdzies na forum znajde, ale mialem ciezki dzien w pracy a tu jeszcze takie cyrki ze rece opadaja ;/

Wystarczy przeczytać podane posty i wyciągnąć wnioski.
Ja nie znam adresu, google użyj.

Mirr napisał:
Dzwonić to można z życzeniami.
Odstąp od umowy listownie oraz dodatkowo mailem, jak to robić podano już w poprzednich postach poczytaj.

@Mirr nie ma od czego odstępować.

Najlepiej nic nie robić, nie dzwonić, nie pisać, nie mailować.

kurcze prosze o konkrety

w tych postach roznie pisza, wiem juz ze mam zlozyc rezygnacje ZPO ale kiedy,

mam zrobic tak :: ??

1 nic nie odbierac
2 wyslac rezygnacje ZPO (tylko kiedy za 3 tyg czy jak )

Kompletnie nic nie robić.
Firma nie ma i nie będzie miała dowodów na spełnienie świadczenia. Po 30 dniach umowa przestanie istnieć.

1 Chyba widzisz, że na dostarczenie listem zwykłym nie mają dowodów, możesz twierdzić, że nie dostałeś.
2 Teraz.

Po co odstępować od umowy, skoro przestanie ona istnieć po 30 dniach?
Generować koszty? Bez sensu.

tak ale nie moge twierdzic ze nie dostalem skoro nawet dzien nie minął od telefonu z oferta,wiec chyba ze moge tak napisac :

Kierując się nieufnością do Państwa firmy, odstępuje od umowy zawartej na odległość, chociaż podkreślam, że nie wyrażałem zgody na zawieranie umowy. Wszelkie dodatkowe przesyłki były by i tak świadczeniami niezamówionymi.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 15.
[Świadczenie niezamówione]
Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia ........ w ........ Jednocześnie proszę o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.
Żądam potwierdzenia usunięcia moich danych osobowych na adres mail XXX oraz pisemnie na adres xxx.

Przeczytaj ## 713 i 715. To dobre rady.
#714 namawia Cię do oświadczenia nieprawdy.

I OK. Wyślij to mailem. Jak już lubisz dzwonić to potem zadzwoń nagrywając rozmowę do celów dowodowych i na wstępie informując o tym, i poproś o potwierdzenie odebrania maila i odstąpienia od umowy.

nieprawda bylo zamowienie zlozone przez osobe podszywajaca sie

Powrót