Witam.
Przeczytałem większość postów w wiadomej sprawie i zastanawiam się nad następującą sytuacją. Mianowicie piszecie, że w wielu przypadkach nie otrzymaliście tzw "paczki powitalnej" a otrzymaliście za to od razu nożyki i nakaz do zapłaty.. Zatem w jakiej części tej "transakcji" mieści się honorowe wywiązywanie się z umowy tej 'firmy"? Chodzi mi o prawomocność w zakresie tej trefnej umowy przez telefon. Na jakiej podstawie jest to wiążące, skoro otrzymujecie "coś" w paczce (zwykłym liście) bez pokwitowania odbioru? Jak ta firma może udowodnić, że wywiązała się z pierwszej części umowy? - skoro nie otrzymaliście "listu powitalnego" (np. listem poleconym), nie podpisaliście się, w dodatku brak jest możliwości ponownego zweryfikowania swojej decyzji... Oznacza to, że firma działa jak zwykli naciągacze z ulicy. Ewentualny list (zwykła paczkę) mógłby odebrać np. sąsiad i wrzucić go do kosza nie mówiąc nic o tym nikomu.
Zastanawia mnie więc ta część realizacji zamówienia, która daje się udowodnić w sensie: otrzymałeś no bo (i) podpisałeś. A zatem płacisz, bo wiesz co otrzymałeś i pod czym się podpisałeś. W innym razie firma nie może uważać iż wywiązała się z umowy przedstawianej przez telefon.
Nawiasem mówiąc przez takie "firmy" padnie wiarygodność innych, działających w podobny sposób naprawdę uczciwych ludzi.