goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie zamierzam napisać pismo w którym chcę odstąpić od umowy i nie pamiętam którego dnia do mnie dzwonili prawdopodobnie był to grudzień czy mogę napisać tylko miesiąc.

Planuje też odesłać im tą paczkę bo w sumie tylko zaglądnęłam co tam jest i nie otwierałam tych maszynek

natalija90 napisał:
Pisałam tutaj 6 lutego o swojej sytuacji i co zrobilam. Otóż przyszedł mi list, który wysłałam na adres Sengera Cichego 1. Z dopiskiem, że firma wyprowadziła się:o Teraz nie wiem co robić. Zapowiedziałam domownikom, żeby nikt żadnej paczki nie odbierał, to raz. Dwa, czy dobrym pomysłem będzie wysłać raz jeszcze taką samą treść tego listu na ten drugi adres ich cudownej firmy? Czy może nic nie robić, potwierdzenie wysłania mam, że wysyłałam taki list dowód jest. Telefonicznie od tego czasu nie udało mi się z nimi skontaktować ;/

Ja dzwoniąc w poniedziałek dostałem adres:

Elektoralna 12A
00-139 W-wa

Jutro wysyłam takowy list:

"Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 odstępuję od umowy ustnej zawartej dnia 05.02.2013r telefonicznie pod numerem telefonu xxxxxxxxx. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.

Odstępując od umowy rezygnuję również z przysłania przez Państwa firmę pierwszej paczki powitalnej tj. maszynki.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Do oświadczenia o rezygnacji dodaję wydruk z konta e-mail. E-mail z rezygnacją wysłałam do Państwa firmy dnia 5.02.2013r. i do dziś nie otrzymałam odpowiedzi.

Dołączam również zeskanowane potwierdzenie nadania listu z dnia 6.02.2013r., na Państwa drugi podany adres, tj. ul. Sengera Cichego 1, 02-790 Warszawa. List ten wrócił do mnie z informacją o wyprowadzeniu się firmy. "

No i zobaczymy wtedy. Dzięki za adres radosny88 :)

Witam ja również jestem kolejna osobą która dała się nabrać na taka maszynkę. Dzwonili do mnie w listopadzie i jakiś miesiąc później dostałam przesyłkę z faktura na 19,90. Myślałam, że to będzie jakaś elektryczna, a tu ku mojemu zdziwieniu takie tanie badziewie. O razu po Nowym Roku wysłałam rezygnacje na maila i do Biura Obsługi i maszynkę odesłałam do Holandii. Na maila dostałam odpowiedź:

Witamy Serdecznie
Informujemy, że Pani rezygnacja została odnotowana z dniem 2013.01.07 i nie będą do Pani kierowane kolejne przesyłki z produktami naszej firmy. Jednocześnie informujemy iż Pani dane osobowe zostały usunięte z naszej bazy danych.
Dziękujemy za udaną współpracę.
Z Wyrazami Szacunku
Zespół Westerfield

Oczywiście w poniedziałek wracam z pracy a tu pisemko z westerfield z faktura na 34.90 do zapłaty. No to znowu wysłałam do nich na maila pisemko pisząc o możliwości zwrotu i wycofania się z umowy. Od razu na drugi dzień dostałam odpowiedź, że mam wysłać im skan nadania przesyłki.
Dziś dostałam odpowiedź

Witamy serdecznie.
Dziękujemy za wysłanie potwierdzenia nadania przesyłki zwrotnej. Faktura, której dotyczy zwrot została anulowana.
Jednocześnie informujemy iż Pani rezygnacja została odnotowana z dniem
2013.01.07 i nie będą do Pani kierowane kolejne przesyłki z produktami
naszej firmy.
Z Wyrazami Szacunku
Zespół Westerfield

Dla pewności zadzwoniłam i i po chwili połączyłam się z konsultantka, która potwierdziła anulowania faktury pytając się uprzednio czy odesłałam maszynkę.
Ciekawe co dalej...

Ja również wysłałam na Sengera Cichego i dostałam zwrot z adnotację, że firma wyprowadziła się :/

Niestety za własną głupotę trzeba płacić :/

Śledzę wątek, ponieważ do mnie nie doszła przesyłka nr 1, czyli maszynka za 19,90 (koszty przesyłki). Po 9 tygodniach od daty pierwszego telefonu przyszła do mnie przesyłka, a właściwie list z fakturą na kwotę 54,80,-. Zadzwoniłem do BOKu, a tam Pani powiedziała mi, że pójdzie mi na rękę i anuluje mi tę fakturę 54,80,- . Powiedziała również, że odesłanie pierwszej przesyłki było równoznaczne z rezygnacją z usług. Nie uwierzyłem, ponieważ na pytanie czy dostanę potwierdzenie mailem Pani odpowiedziała, że "Nagranie rozmowy telefonicznej stanowi potwierdzenie rezygnacji i wykasowania danych z systemu informatycznego". Napisałem oświadczenie o rezygnacji z usług z dopiskiem nie wyrażenia zgody na dalsze przetwarzanie moich danych przez firmę Westerfield. Wysłałem to Za Potwierdzeniem Odbioru dzisiaj. Czekam również na odpowiedź mailową. Kiedy już dostanę zwrotkę, że przesyłkę poleconą odebrano, zadzwonię do BOK z zapytaniem czy moje dane faktycznie zostały usunięte, a kolejne przesyłki do mnie nie będą przychodzić.

Tak jak ktoś wcześniej pisał, nie ma sensu poprzestawać na mailowym oświadczeniu tylko wysłać oświadczenie pocztą Za Potwierdzeniem Odbioru (ZPO). Koszt to około 6 zł, ale mam nadzieję, że spokój będzie z tą nieuczciwą firmą.

A ja się jeszcze zastanawiam, czy jeśli oferowali MASZYNKI ELEKTRYCZNE, a przychodzą jakieś g**na, to czy do wypowiedzenia umowy można by dołączyć adnotację, że towar jest niezgodny z umową? Tak nawiasem, czy ktoś posiada jakieś zdjęcie, jak wyglądają te maszynki "w ręce"?

Pozdrawiam!

to ciekawe kiedy zmienili ten adres ja wysyłałam do nich na Sangera Cichego i do dziś nic mi z powrotem nie przyszło

Na poniżej cytowanego maila dzisiaj dostałem odpowiedź. Mój mail:

Ponawiam zapytanie. Czy to, że mój numer telefonu nie znajduje się w bazie jest gwarancją, że nie będę otrzymywał więcej przesyłek od Państwa firmy ? Chciałbym zapytać również czy w systemie informatycznym Państwa firmy znajdują się moje dane osobowe:

<moje dane osobowe>

Jeśli dane nadal się znajdują to zgodnie z art. 23, 24 i 25 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o
ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z poź. zm.) nie wyrażam zgody na przetwarzanie danych osobowych przez Westerfield Int. AG.

Imię nazwisko

odpowiedź:
Witamy Serdecznie.

Informujemy, iż Pana dane osobowe nie będą nigdy więcej wykorzystywane przez naszą firmę co jest równoznaczne z tym, że nie otrzyma Pan od nas kolejnych przesyłek.

Zaznaczam, że w piśmie wysłanym do nich ZPO zaznaczyłem, że nie wyrażam zgody na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Westerfield.

Oby to był udany koniec "współpracy" z ich firmą i badziewnymi produktami.

Również dałam się nabrać. Zadzwoniłam do nich dzisiaj i telefonicznie zrezygnowałam z umowy, dzwoniłam do nich trzy razy i upewniałam się czy faktycznie mój numer klienta ma przypisany status ,,rezygnacja''. Dodatkowo wysłałam maila i otrzymałam odpowiedź o rozwiązaniu umowy. Czy ktoś rozwiązał w ten sposób z nimi umowę i już nic nie dostawał? Czy muszę się pofatygować na pocztę?

dostałam dziś paczkę od szanownej firmy; w zamiarze mam nie rozpakowywać listu od nich ani nie rozlakowywać pudełka, następnie zamierzam wsadzić ją w dużą kopertę, razem z rezygnacja z umowy i wydrukiem maila oraz skanem potwierdzenia wyslania poprzedniego listu z rezygnacja

natalija90 po co odsyłasz paczkę i jeszcze za nią płacić będziesz???? wrzuć do zwrotów albo zanieś na pocztę !

Ja też dzisiaj dostałem paczkę. Zawrłem umowę 1 lutego ok. 15.30, jednak za chwilę coś mnie tknęło i wpisałem sobie w internecie. Gdy zobaczyłem że to trochę przekręt, natychmiast zadzwoniłem na infolinię i Pani przyjęła to jako "wczesna rezygnacja". Pomimo tego paczka dzisiaj przyszła. Czy to podchodzi pod art. 15 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów( paczka wysłana na ryzyko przedsiębiorcy) Czy skuteczna jest rezygnacja z umowy zawartej na odległości przez telefon i przed dostarczeniem towaru?

Witajcie, właśnie przyszła paczka, na szczęście to tylko maszynka, bez wkładów i do zapłaty jest 19.90. Gdzie ja mam to zapłacić?

Zaraz jak dostałam przesyłkę, zadzwoniłam, pod numer podany na kopercie, pan przyjął moją rezygnację, co jakoś mnie nie przekonało, więc jeszcze napisałam mejla, z prośbą o potwierdzenie mojej rezygnacji i po chwili dostałam odpowiedź, że moja rezygnacja została przyjęta i nic więcej nie będzie wysyłane ;) Zachowam sobie tą wiadomość, w razie czego ;) i mam ogromną nadzieję, że to już koniec przygody z tą firmą.

A po jakim czasie mam obowiązek zapłacić za maszynkę? Bo teraz jestem chora i nie będę mogła jechać na pocztę (jeśli to w ogóle tam mam zapłacić za paczkę) w najbliższym czasie. Ile mam dni na zapłatę za tą maszynkę? Czy to jakoś inaczej trzeba zapłacić??

Pozdrawiam naiwna i oszukana przez tą firmę Joanna.. :P

Witam. Termin płatności masz podany na fakturze otrzymanej z maszynką. Ja dzisiaj otrzymałem tą paczkę z maszynką i otworzyłem TYLKO list żeby przeczytać, maszynki nie otwierałem. Paczka leżała w skrzynce i nie mają żadnego potwierdzenia odbioru, więc śmiało można ich olać, co Wy o tym sądzicie ? Czy pisać jakąś rezygnację pisemną do BOKu w W-wie ?

Faktycznie jest termin płatności :). A czy za przesyłkę to mam zapłacić na poczcie, czy przelewem trzeba?

Masz fakturę podaną, więc śmiało możesz na poczcie :P ale po co płacić ? przecież oni nie mają pewności i potwierdzenia, że otrzymałaś takową paczkę :)

A już zapłacę te 19.90 i będę miała święty spokój :). I będę miała nauczkę na przyszłość. .

Powrót