goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam Cię ansa111 :). Dzisiaj wysłałem list polecony za pobraniem. Nie będę czekać naiwny, aż mi odpiszą, zrobiłem dokładnie tak, jak pisze w postach ekspert - cedwah. Wysłać odstąpienie od umowy zawartej na odległość, listem poleconym, nie wdawać się w żadne rozmowy tel. i maile i zapłacić za towar . . .jeśli się takowy już otrzymało. Ty już dostałaś ten przedmiot, jeżeli wyślesz im go, to i tak musisz ponosić koszty przesyłki + opata za list polecony. Oceń sama,,, co jest lepsze?

jedna babka mówiła, że muszę zapłacić za przesyłkę, druga, że nie. I mało tego, przesyłka przyszła w średnim stanie jeśli chodzi o opakowanie, ale produkt nie jest uszkodzony. :/
Chyba i tak będę musiała się wybrać do prawnika i zapytać go co zrobić, jak ja im to odeślę, a oni między czasie wyślą mi już ostrza :D

jest jeszcze jeden problem, że oni wysłali mi tą paczkę ponad miesiąc od telefonu i nie mam pojęcia, którego to była dnia :D

tak, tylko przesyłane paczki są poniszczone oryginalnie :)

Nie słuchaj babek :tuptup: Zapłać za towar, bo jeśli im go odeślesz... nie będziesz mieć nic,a koszty wysyłki będą podobne! Zachowaj towar! Te opakowania to specjalnie potarmoszą, żebyśmy nie mieli ochoty wysyłać im tego. Twój termin odstąpienia w ciągu 10 , 14 dni już minął, ale nie musisz iść do prawnika. Tu na forum, też są fachowcy! Przeczytaj posty na stronie 38 i 39. Tam masz wszystko, nawet to, jak napisać list, jeśli upłynął termin tych 14 dni !

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno! Forumowicz, na jednym z postów napisał, że ta maszynka pasuje do ostrzy Gillette ;) !!!

Przedwczoraj dostałam paczkę, dlatego termin nie minął :) Tylko oni się spóźnili z przysłaniem go :)
Dzwoniłam do nich w sprawie rezygnacji, jutro opłacę te 19,90zł, następnie odeślę im tą paczkę w oddzielnej kopercie i w tym samym opakowaniu oraz dołączę oświadczenie i jeszcze napiszę oświadczenie mailowo :) Może się uda :)
Heheheh, Nie wiem jak wygląda ta maszynka, ale z tego co "wymacałam" to pewnie nie jest tak komfortowa jak rączka z Gillette

Ale po takim czymś fajnie wygląda rozmowa, kiedy dzwonią z innych firm z ofertami :D Reakcja na taki telefon jest natychmiastowa :D

Czyli otrzymałaś już drugą paczkę . . . pierwszą miesiąc wcześniej. Czytałaś strony 38 i 39 ?

Ostatnia edycja:
Zaraz, zaraz,,,,bo już się pogubiłem, w tym co piszesz:( . Przed miesiącem miałaś telefon z tej firmy a przedwczoraj otrzymałaś paczkę, tak??? Chcesz zapłacić za towar i ODESŁAĆ GO!!!!! Przecież po wpłacie, TOWAR JEST JUŻ TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ!!!!! CHCESZ IM GO ODDAĆ I ZAPŁACIĆ PONOWNIE , ZA PACZKĘ?????!!!!! GDZIE TU LOGIKA!!!!!

@aaron 2212 i @ansa111 to nie jest czat nie piszcie posta pod postem, przez 20 minut można je edytować. Potem ludzie muszą to czytać i nie docierają do istotnych informacji.

Art. 544 [Chwila wydania]
§ 1. Jezeli rzecz sprzedana ma byc przesłana przez sprzedawce do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia swiadczenia, poczytuje sie w razie watpliwosci, ze wydanie zostało dokonane z chwila, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ja przewoznikowi trudniacemu sie przewozem rzeczy tego rodzaju.
§ 2. Jednakże kupujący obowiazany jest zapłacic cene dopiero po nadejsciu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umozliwieniu mu zbadania rzeczy.

zerknij jeszcze na 547 k.c.

ansa111. Mirr , słusznie zwrócił nam uwagę, zapomnieliśmy, że jesteśmy na forum a nie na czacie !!!

Ostatnia edycja:
Zarówno Pani konsultantka, jak i Pani z Biura Obsługi kłamią ( nie wprowadzają w błąd ). Pani Konsultantka twierdzi, iż produkt należy opłacić (koszt przesyłki 19,90zł) i aby zrezygnować z dalszej oferty, należy tylko zadzwonić do Biura Obsługi i zrezygnować z ich ofert. Mało tego powiedziała również, że produkt mogę wypróbować i jak mi się nie spodoba, to mogę zrezygnować z dalszej oferty.
Pani z Biura Obsługi powiedziała, że nie muszę opłacać kosztów przesyłki (niby firma poniesie koszty wysyłki), aby złożyć rezygnację należy wysłać im pisemną rezygnację.
Wychodzi na to, że trzeba do nich wysłać pisemną rezygnację i należy opłacić koszty wysyłki paczki.
Ale pytanie, czy jeśli wyślą mi pozytywną odpowiedź na moją rezygnację (rezygnacja z dalszych produktów, dalszych zapłat, usunięcia moich danych oraz info skąd je mają) to czy to będzie gwarancja, że już nie będę miała nic wspólnego z tą firmą? Jeśli dalej będą mi wysyłali paczki (tak jak niektórym z forumowiczów), to będę się ciągle z nimi dochodzić? Nie da się tego załatwić w 100%?? Bo z tego co czytam, to nie zawsze udaje się to załatwić poprzez napisanie oświadczenia.

Witam, wczoraj dalem sie nabrac na te ich cudowne maszynki, od razu przejde do rzeczy jak to zalatwilem. Wiec od razu po telefonie przeczytalem o tym i na drugi dzien udalem sie do rzecznika praw konsumentow w Częstochowie, powiedzial mi zebym wyslal list polecony ZPO do Biura obslugi klienta westerfield w warszawie na pl. Grzybowski 12/16. Powiedzial ze jak wysle im pismo o rezygnacji w ciagu 10 dni to nie bede musial nic placic tymbardziej ze sa to paczki bez zadnego potwierdzenia, oczywiscie dzwoniac do biura obslugi powiedzieli ze nie moge zglosic rezygnacji dopoki nie przyjdzie paczka, rzecznik powiedzial ze to bzdura i mam sie tym nie przejmowac. Na koniec dodal ze jak przyjdzie paczka pierwsza a pozniej ponaglenia do zaplaty to powinienem zrobic ksero tych dokumentow i udac sie do niego a on juz dalej zajmie sie ta sprawa, mam nadzieje ze wszystko juz bedzie ok i bede mial spokoj.

Cześć wszystkim!

chciałbym opisać swoją sprawę. Może ktoś mi pomoże.
W lutym moja żona wypełniła pisemnie jakąś ankietę i zgodziła się na przysłanie maszynki na próbę w celu wyrażenia opinii na jej temat. Maszynkę odebraliśmy z poczty i okazało się, że mamy zapłacić za to 19.90. Żona twierdzi, że nikt jej nie poinformował o tym. Sprawę zignorowaliśmy, nie zapłaciliśmy. Sprawa już wtedy wydawała się mi dziwna. No ale dobra .. po jakimś czasie przyszedł monit z wezwaniem do zapłaty +15zł, a w zeszłym tygodniu "upomnienie", że zalegamy z zapłatą w kwocie 60,57 i mamy pięć dni na uregulowanie zaległości. Żałuję, że dopiero dzisiaj zaczełem szukać czegoś na temat tej firmy. Firma Westerfield International AG przekazała dług firmie Alektum Inkasso do windykacji. Powiem szczerze, że chciałem to dzisiaj zapłacić ale boję się, że jak zapłącę to zostaną wysłane znowu mi jakieś gadżety których sobie nie życzę. Niemam pojęcia jak z tego teraz wybrnąć. Najchętniej bym sprawę olał ale boję się, że w przyszłości jakiś windykator się zjawi i będzie kiepsko.

żona mówi, że nie został przedstawiony jej regulamin, konsultant poinformował tylko o tym, że rozmowa jest nagrywana i tyle

jeszcze za żadną przesyłkę nie zapłaciliśmy - dostaliśmy tylko jedną :)

ewidentnie jest to instytucja wyłudzająca kasę tylko jak się z nimi rozprawić? :)

z góry dziękuję za pomoc

Czyli wysłanie im takiego odstąpienia od umowy ZPO + mail powinno załatwić sprawę?

Nie mam pojęcia jaką datę zawarcia umowy wpisać a chyba to istotna informacja? Mam tylko datę otrzymania pierwszej przesyłki.

Mirr myślisz, że to załatwi sprawę?:)

Data zawarcia umowy to rozmowa telefoniczna tak mi sie wydaje a jak juz dostaniesz paczke to masz 10 dni na odeslanie przesylki i odstapienie od umowy albo mozesz za nia zaplacic tak jak sie zgodziles rozmawiajac z nimi po czym odstapic od umowy

No to wątpię żeby żona pamiętała którego dnia dokładnie z nimi rozmawiała tym bardziej że było to w lutym.

chcę zrobić tak jak wskazał Mirr tj. wysłać im listownie ZPO odstąpienie od umowy i do tego maila. W odstąpieniu napisałem, że konsultant obiecał przysłanie darmowego produktu na temat którego miała żona wyrazić swoją opinię. Oczywiście dodałem ten przepis prawny itp :) ale czy w tym wypadku mimo wszystko powinienem uregulować do firmy Alektum Inkasso zaległości tj. 60,67zł ? :) już niewiem..

Powrót