goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A maiori ad minus, jeśli możesz odstąpić w ciągu 10 dni od wydania, to tym bardziej możesz wcześniej.

cedwah napisał:
Jeśli zamówiłaś, należało:

1. odebrać,
2. nie odbierać i odstąpić od umowy w terminie 10 dni,
2. odebrać, odstąpić od umowy w terminie 10 dni i odesłać w terminie 14 dni.

Dziękuję
Tylko szkoda, że mnie akurat przez dłuższy czas nie było w domu :( Rozumiem, że już druga przesyłka mnie obowiązuje i nie mogę od niej odstąpić gdy przyjdzie?

I czy nie powinni mi oni przysłać pisemnej umowy do podpisu, której nie było, by wtedy mogła być ona wiążąca?

Ostatnia edycja:
Jeżeli moja pomoc się przyda to, po piśmie przed sądowym, wysłałem im informacje, ze żadnego towaru nie otrzymałem ( bo przecież towar wrzucają do skrzynki jak normalną ulotkę ) i nie mają potwierdzenia o dostarczeniu towaru na miejsce, a ja nie odpowiadam za ich przesyłki tylko oni i podziekowałem za współpracę, Pan który wysłał mi powiadomienie przeprosił i anulował dług :)

Mojemu listonoszowi nie chce się nosić ciut większych przesyłek i awiza zostawia, więc chyba po tym na poczcie pozostaje jednak ślad.

Dzwoniłam dzisiaj do tej firmy. Okazało się, że mam rezygnację konta, chociaż nie podejmowałam żadnych kroków. (Być może nieodebraną przesyłkę potraktowali jako rezygnację, albo po prostu babka ściemniała). Poprosiłam o dostanie potwierdzenia i pani konsultantka powiedziała mi, że nie wysyłają ani pisemnie ani meilowo. Poprosiłam również o usunięcie moich danych z bazy firmy i usłyszałam, że firma ma prawo przetrzymywać moje dane przez 3 lata i nie usuną ich. Podobno już nic nie dostanę, ale sądząc z powyższych przypadków to różnie to może być.
Trzeba będzie zadzwonić za kilka dni i sprawdzić stan rzeczy.

Czy przed rozwiązaniem umowy i odesłaniem paczki trzeba uiścić opłate za przesyłkę (19,90zł)?

witam wszystkich wiem ze byl ten watek już dużo razy na temat maszynek ale nie chcę popełnić błędu i wysłać do tej firmy złego pisma biorąc po uwagę że moja mama zapłaciała za pierwszą przesyłkę (maszynka z ostrzami wraz z zwłoka 15zl czyli łącznie 35zł) teraz przyszła druga paczka w kwocie 54.80 i dopiero teraz mi to pokazała i chciałam z tego zrezygnować nie płacąc za niejakie ostrza nie rozpakowałam ich ale zastanawiam sie czy te wszystkie pisma z odstąpieniem od umowy działają też u nas skoro dwa miesiące napewno upłynęły Dzwoniłam do nich niby wszystko zapisali ale czytając tutaj co się dzieje nie mam pozytywnego myślenia ze odpuszczą :mad: WIĘC PROSZĘ POMÓŻCIE NAPISZCIE CZY TO PISMO CO JEST NA STRONIE 92 OD TESLA JA TEZ MOGĘ WYKORZYSTAĆ I SPRAWA BĘDZIE ZAŁATWIONA (naiwna mamuśka) :mad::mad:

Witam, jestem nowy na forum. Piszę jak prawie wszyscy w tym wątku ponieważ prawdopodobnie również zostałem naiwnie oszukanym przez westerfield.
Zacząłem od nowego wątku gdyż mojego przypadku nie odnalazłem na forum. wczoraj zadzwoniła do mnie konsultantka z ich firmy proponując mi udział w ankiecie która nic nie będzie mnie kosztować i zajmie mi chwilę czasu oraz że będzie ona przeprowadzona w celu pozyskania danych statystycznych dla ich firmy gdyż wchodzą na rynek z nowym produktem jakim jest owa maszynka goodshave:o
podczas ankiety zostało mi zadane kilka pytań,na większość odp NIE, jednym z nich było czy chce wziąć udział w testowaniu ich maszynki, odp NIE. no i teraz najlepsze Pani zaproponowała czy nie chce dostać od nich "oferty handlowej oraz regulaminu" i tu się zgodziłem podając adres.
Po chwili sprawdzania cóż to za firma szybko natknąłem się na to To forum i od razu zadzwoniłem do biura obsługi klienta z oczywistymi obawami że wpadłem w jakiś błędny krąg umowy. Po kilku minutach oczekiwania dodzwoniłem się. Pani oczywiście była bardzo miła ale na wszystkie pytania nie udzielała mi odpowiedzi wręcz zbywała w stylu "nie mogę panu pomóc, nie znam nr paczki, nr klienta, z czego pan chce zrezygnować, nie wiem co jest ofertą handlowa"
Pytanie brzmi:
jak myślicie co będzie ofertą handlową?
jak postępować?
czekać na ofertę czy już wysyłać im rezygnacje i odmowę przyjęcia.

Jeśli rzeczywiście mówiła tylko o ofercie handlowej, to nic nie zamówiłeś. Dostaniesz informacje, ulotkę, folder, etc.

Jeśli przyślą Ci towar, to będzie to świadczenie niezmówione.

Art. 15. u.o.n.p.k. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań

Ostatnia edycja:
Witam was wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Zwracam się z prośbą o pomoc. Mój ojciec niestety prawdopodobnie również dał się nabrać, zadzwonili do niego z numeru prywatnego i zaproponowali darmową maszynkę, za wysyłkę której trzeba zapłacić 19,90, mówili też, że wyślą jakiś regulamin. Ojciec podał imię, nazwisko i adres zamieszkania, wiem, że ojciec postąpił nieodpowiedzialnie. Nie wiem, czy jest to ta konkretna firma, lecz raczej tak. Paczka ma zostać wysłana w ciągu 5 dni roboczych. I tutaj rodzi się pytanie: Czy jak po prostu nie przyjmę tej paczki to wszystko będzie w porządku? Jeżeli nie, to jak mój ojciec mógłby się ewentualnie odwołać od umowy tak, by wszystko skończyło się dobrze? Jak tylko usłyszałem, co mój ojciec zrobił, od razu się załamałem i poszperałem w internecie. Znalazłem to forum i wątek, lecz zawiera on aż 96 stron, ktoś na pewno rozwiązał problem. Bardzo proszę jakąś życzliwą duszę o pomoc i pozdrawiam.

Bardzo zabawny komentarz, dziękuję. Przejrzałem sobie ten wątek pobieżnie, lecz czytam różne opinie, jedni radzą pisać reklamacje, drudzy nic nie robić i w ogóle nie reagować. Można naprawdę zgłupieć. Zadam w takim razie pytanie inaczej: Czy mogą zmusić mojego ojca do zapłaty, jeżeli nie będą mogli udowodnić, ze przesyłka została dostarczona (nierejestrowana)? Czytałem też, że w takim wypadku umowa wygasa w ciągu 30 dni, czy to prawda? Jeżeli tak to bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za marnowanie waszego cennego czasu.

Wystarczy przeczytać 1. stronę - odpowiedź jest w #10.

cedwah napisał:
Jeśli rzeczywiście mówiła tylko o ofercie handlowej, to nic nie zamówiłeś. Dostaniesz informacje, ulotkę, folder, etc.

Jeśli przyślą Ci towar, to będzie to świadczenie niezmówione.

Art. 15. u.o.n.p.k. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań

Dziękuje za odpowiedz. W takim razie poczekam aż przyjdzie do mnie jakaś paczka bądź też inna przesyłką niezwykle oczekiwaną :D
Jak przyjdzie to dodam info co przyszło. Bo podejrzewam że to kolejny ich jakiś chwyt i gra słów która stosują w tej chwili.

Zgadza się, ale pod warunkiem, że zgodziłaś się wyłącznie na złożenie Ci oferty i nie przyjęłaś tej oferty - oni mają nagranie.

W swieta kończy się cwaniactwo takich firm zmienia się prawo o telemarketingu. Prawo ma być dostosowane do wymogów UE. Niestey prawo nie działa w stecz więc musicie sami sobie poradzić.
Wiecej info w necie

Witam, czytając troszke ten temat, doszedłem do wniosku ze jestem kolejną osobą która dałą sie nabrać. Widze ze cedwah zna sie troszkę na tym temacie. Ja z kolei zostałem nabrany w ten sposob: " Dzwoni do mnie Pan, mówi ze wygrałem maszynke do golenia. Maszynka jest całkowicie darmowa, jak i koszty wysyłki tej maszynki. Zanim dostane maszynke dostanę także regulamin który moge na spokojnie przeczytac i go zaakceptowac. Jak warunki nie będą interesujące moge odstąpic od niej" - Coś w ten deseń. Kolejno zaakceptowałem pytając sie czy nie ma tutaj zadnego haczyka czy "bede dostawac kolejne informacje itd od was, jakies listy czy coś" gosc mi odpowiada ze tylko do adresu wysyłki tego regulaminu a potem darmowej maszynki. Czytając to forum doszedłem do wniosku, ze ta rozmowa nie ma najmniejszego sensu. Chciałbym aby nic od nich nie dostać ani regulaminu ani golarki a najlepiej nie mieć z tą firmą nic styczności. Wysłałem email lecz oni emaila nie posiadają... No cóż dziś zadzwonili to jeszcze mam chyba 10 dni ROBOCZYCH chodź nie wiem. Z tego co wyczytałem w tym temacie to musze wysłać jakiś list do nich. Chciałbym aby cedwah albo ktos kto wie, co mam napisac w tym liście i jak go wysłac. Do dzwonić się nie mogę bo dziś sobota a mają od poniedziałku. Ponadto trzeba dużo płacić za pierdzielone rozmowy.
Czekam na odpowiedz a najlepiej na instrukcje dla innych pokrzywdzonych osób.
Pozdrawiam.

Powrót