gwarancja rękojmia? przedsiębiorca konsument?

• Autor wątku Autor wątku uqad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uqad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
moja sprawa jest dość zawiła mianowicie

19.09.2014 zakupiłem quadcopter Phantom 2 biorąc fakturę na firmę od przedsiębiorcy przez Kup Teraz na allegro (nie otrzymałem karty gwarancyjnej, ani żadnej umowy), natomiast nie używałem go od czasu zakupu do chwili wystąpienia usterki w celach zarobkowych ze względu na brak licencji, którą dopiero wyrobię. Mimo wszystko jestem traktowany jako przedsiębiorca?

3 listopada zauważyłem problem ze stabilnym lotem, wykonałem kalibrację IMU oraz kompasu, uaktualniłem oprogramowanie (producent zaleca te kroki w przypadku problemów z lotem) wykonałem próbę poczynionych kroków nagrywając lot kamerą.

4 listopada zgłosiłem problem sprzedawcy przez maila dołączając film z lotu z zapytaniem czy problem nie tkwi w silnikach ponieważ przeglądając fora kilkukrotnie napotkałem podobne efekty w przypadku uszkodzonych silników.
uzyskałem odpowiedź, iż z pewnością nie są to silniki oraz z pytaniem o stan śmigieł oraz występowanie usterki na różnych bateriach.
Odpisałem, że śmigła były nowe, ten sam efekt na 3 różnych bateriach.
zapytałem w takim razie czy przesłać quadcopter do sprzedającego.

5 listopada sprzedający poprosił o przesłanie produktu.

7 listopada wysłałem quadcopter (nie przesłałem ładowarki, oraz elementów zapasowych takich jak śrubki, gumki itp., dodatkowych śmigieł oraz osłon)

11 listopada otrzymałem informację od sprzedającego, że odebrał przesyłkę i najprawdopodobniej będzie do wymiany jeden z silników

22 listopada otrzymałem maila:
"Chciałem się spytac jaka decyzja z dronem? Zdiagnozowaliśmy 2 silniki do wymiany. Mają uszkodzone łożyska.

Koszt 2 x 130zł/ silnik + 100zł naprawa.
Proszę o informacje jaaka jest Pana decyzja."

Odpisałem, że produkt chciałbym zgłosić jako reklamację.

Sprzedający odpisał że silniki i baterie to elementy zużywające się najczęściej i producent nie ma wpływu na ich żywotność. Twierdził, że w takich przypadkach trudno uznać naprawę z gwarancji i producent ją odrzuca.
Twierdząc:
"W kwestii awarii silników najczęstszą przyczyną jest:
- nieprawidłowo dobrane smigła,
- uszkodzenie śmigieł powodujące rozregulowanie łożysk
- upadek lub uderzenie.
- nadmierne ich obciążenie."

Moja odpowiedź:
żadne z wymienionych przez Pana przyczyn nie może być przyczyną
- nie były stosowane inne niż zalecane przez producenta śmigła
- śmigła nie były nigdy zblokowane
- nie obciążałem drona poza to co zaleca sprzedawca
w kwestii wadliwych silników jest to dość częsty problem opisywany na forach szczególnie zagranicznych.
Wadliwe silniki są także przyczyną szybkiego wprowadzenia na rynek poprawionej ich wersji oraz modyfikacji ecs.

25 listopada sprzedający
Silniki/łożyska i bateria to części, które się najszybciej zużywają. Na jakość wykonania tych komponentów nie mamy wpływu, ponieważ nie jestesmy producentem.
Łożyska w silnikach można załatwić w różny sposób, dlatego producent odcina się od reklamacji. Jakby były wadliwe, to problem nastąpiłby na samym początku użytkowania drona. Co innego jakby to był któryś z pierwszych lotów a Pan wspomniał, że dużo było wylatane - to da sie sprawdzić na podstawie zużycia łożsk. W Pana przypadku odgłosy wydawane przez nie sa tak powazne, że osobiscie bałbym sie nim latać. W dodatku awaria nie dotyczy jednego z silników.

Nowa wersja phantoma zawiera "lepsze silniki", ale dalej problem ich zużycia i użytkowania pozostaje taki sam.

Jaka jest Pana decyzja odnośnie naprawy phantoma?

W między czasie założyłem temat na forum rc z prośbą o poradę czy ktoś miał taki przypadek:
uzyskałem poradę żeby w razie konieczności zgłosić się do rzecznika praw konsumenta gdyż w zasadzie mogę skorzystać z prawa niezgodności towaru z umową jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą.
oraz żeby napisać prośbę do sprzedającego o naprawę usterki lub zwrot kwoty zakupu w razie braku takiej możliwości (tak też uczyniłem)

26 listopada
dostałem informację, że gwarancję realizuje firma dji w Niemczech
Poprosiłem o możliwość zrealizowania gwarancji na zasadach rękojmi lub niezgodności towaru z umową poprzez przekazanie sprawnego towaru lub zwrot gotówki w razie braku takiej możliwości
W odpowiedzi dostałem, że nadmiernie użytkowałem sprzęt (wykonałem 38 lotów jest to od 9 do 12 godzin chiński helikopterek z marketu obijając się o ściany wylata więcej) oraz że producenta nie obowiązuje Polskie prawo.

27 listopada
sprzedający odpisał, że nie dostarczyłem pisma reklamacyjnego ani dowodu zakupu (nie prosił o takowy w momencie kiedy pytałem o to czy przesłać produkt oraz nie było to problemem do momentu, gdy nie wspomniałem, że czekam na poradę rzecznika) Zostałem także oskarżony o składanie fałszywych zeznań do rzecznika.
Od rzecznika otrzymałem następującą informacje o wymogu dostarczenia pisma reklamacyjnego oraz dowodu zakupu:
"Zarzuty sprzedawcy co do braków w treści reklamacji generalnie są nietrafne. Oczywiście, dla jasności sytuacji warto wskazać podstawę prawną żądań. Jednak reklamacja to oświadczenie woli i jako takie podlega interpretacji zgodnie z art. 65 Kodeksu cywilnego:

§ 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone zwyczaje.
Skoro reklamację skierował Pan do sprzedawcy, należy uznać, iż złożył Pan reklamację z tytułu rękojmi. Wiadomo kto składał reklamację. Z treści korespondencji wyraźnie wynikało, o jaki towar chodzi. Nawet gdyby mimo obfitej korespondencji sprzedawca nie mógłby ustalić, jakie jest Pańskie żądanie (kupujący może, jak wspomniałem, wybrać między naprawą a wymianą), zastosowanie ma art. 364 § 3 Kodeksu cywilnego:

§ 1. Jeżeli dłużnik jest zobowiązany w ten sposób, że wykonanie zobowiązania może nastąpić przez spełnienie jednego z kilku świadczeń (zobowiązanie przemienne), wybór świadczenia należy do dłużnika, chyba że z czynności prawnej, z ustawy lub z okoliczności wynika, iż uprawnionym do wyboru jest wierzyciel lub osoba trzecia.
§ 2. Wyboru dokonywa się przez złożenie oświadczenia drugiej stronie. Jeżeli uprawnionym do wyboru jest dłużnik, może on dokonać wyboru także przez spełnienie świadczenia.
§ 3. Jeżeli strona uprawniona do wyboru świadczenia wyboru tego nie dokona, druga strona może jej wyznaczyć w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu uprawnienie do dokonania wyboru przechodzi na stronę drugą.

Dowód zakupu jest potrzebny wtedy, gdy istnieje spór czy wątpliwość co do tego, gdzie zakupiono towar. W opisanym wypadku sprzedawca nie kwestionował w jakimkolwiek momencie, że towar zakupiono u niego.

28 listopada
dopiero tego dnia po interwencji rzecznika sprzedający domagał się dosłania pozostałych elementów zestawu, o których pisałem wcześniej w celu odesłania produktu do producenta
Odpisałem, że odeślę brakujące elementy zestawu jednakże prosiłbym się zastosować do rękojmi
W odpowiedzi dostałem, że sprzedawca doskonale zna prawo, i że to ja próbuję załatwić sprawę od tyłu żądając (wymuszając) zwrot gotówki kiedy ja tylko wspomniałem, iż proszę o doprowadzenie towaru do zgodności z umową lub w przypadku braku takiej możliwości o zwrot pieniędzy.

Tak więc mam pytanie co teraz zrobić jakie mam możliwości na odzyskanie sprawnego produktu.

Pozdrawiam
z góry przepraszam za wszelkie błędy stylistyczne, ortograficzne, logiczne itp.

Tak - jesteś traktowany jak przedsiębiorca.
To czy możesz lub chcesz z niego korzystać, i w jakim celu (zarobkowym, dla przyjemności czy jakimkolwiek innym), sprzedawcy kompletnie nie interesuje.

Obowiązują przepisy kc o rękojmi.

Witam,

prosiłbym o usunięcie tematu
Poprawny wątek założę w nowym temacie, będzie jasno i przejrzyście
Pozdrawiam

Witam,
a) status stron (obydwu)
przedsiębiorcy

b) podstawy reklamacji
jeśli dobrze rozumiem rękojmia za wady (w jakim stopniu różni się od niezgodności towaru z umową, w jaki sposób takową złożyć i jakie mam prawa i obowiązki tak w skrócie i po ludzku )
Nie otrzymałem od sprzedającego karty gwarancyjnej lub umowy, sprzedający nie ma regulaminu na swojej stronie internetowej czy też na allegro

c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
towar zakupiony przez allegro, kup teraz

d) wskazać daty
-zakup towaru 19.09.2014
-zauważenie usterki 03.11.2014
-zgłoszenie usterki sprzedającemu mailem z zapytaniem co mam zrobić 04.11.2014 (w odpowiedzi zostałem poproszony o przesłanie produktu)
-sprzedający otrzymał przesyłkę 10.11.2014

e) przedmiot zakupu
quadcopter Phantom 2 wraz z gimbalem

f)opis zaistniałego problemu
jak powyżej napisałem 10.11.2014 sprzedający otrzymał towar
22.11.2014 sprzedający odpisał z propozycją naprawy towaru odpłatnie
odpisałem, że chciałbym aby sprzedawca naprawił produkt na reklamacji
Założyłem temat na forum modeli zdalnie sterowanych kilka osób miało problem z silnikami i zostały one naprawione przez sprzedającego.
Napisałem także bezpośrednio do producenta i otrzymałem odpowiedź, że w Polsce nie ma oficjalnego sprzedawcy ani serwisu i mogę odesłać produkt do Niemiec (nie jest to najlepsza opcja ze względu na koszty)
Po rozmowach ze sprzedającym 28.11.2014 zarządał on przesłania do niego pisma reklamacyjnego na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176 z późn. zm.) czy nie dotyczy to tylko konsumentów?

W jaki sposób załatwić tą sprawę jakie mam prawa i podstawy do naprawy towaru przez sprzedawcę

Pozdrawiam

uqad napisał:
jeśli dobrze rozumiem rękojmia za wady (w jakim stopniu różni się od niezgodności towaru z umową, w jaki sposób takową złożyć i jakie mam prawa i obowiązki tak w skrócie i po ludzku )
Tak rękojmia. Niezgodność jest dla konsumentów, nie firm i określa wiele więcej: Poradnik Konsumenta
Twoje prawa określa KC, Art. 556 i dalsze.
uqad napisał:
W jaki sposób załatwić tą sprawę jakie mam prawa i podstawy do naprawy towaru przez sprzedawcę
Wystosuj pismo z żądaniem naprawy lub odstąpienia od umowy na podstawie Art. 556 i 560 KC. Wyślij poleconym ZPO. Towar ma wadę i nie ma znaczenia, że "te części się zużywają" ani to czy to producent jest temu winien czy nie. Przed tobą odpowiada sprzedawca.

nomnes napisał:
Towar ma wadę i nie ma znaczenia, że "te części się zużywają" ani to czy to producent jest temu winien czy nie. Przed tobą odpowiada sprzedawca.

czy odnośnie tego też jest zapis, który mógłbym zacytować?
W przypadku konsumentów takowy istnieje jeśli dobrze interpretuję
"Zgodnie z art. 4 sprzedawca odpowiada tylko za niezgodności, które istniały w chwili wydania towaru ale ten sam przepis stanowi, iż jeśli niezgodność ujawniła się w ciągu 6 miesięcy od zakupu, to domniemuje się, iż istniała ona w chwili zakupu"

Jaka data będzie obowiązywała w piśmie reklamacyjnym obecnego jej napisania, czy faktycznego zgłoszenia problemu sprzedawcy tj. 4.11.2014 czy też wystarczy wzmianka w piśmie odnośnie tego, że przekazałem informację wcześniej. Jaki czas będzie miał sprzedający na naprawę towaru?

Sprzedający żąda również dosłania wszystkich elementów takich jak pudełko do gimbala, ładowarki,elementów zapasowych(śrubek, dodatkowych śmigieł, gumek do gimbala) czy jestem zobowiązany to wszystko przesłać?
Czy mogę się ubiegać o zwrot za przesyłkę towaru?

uqad napisał:
czy odnośnie tego też jest zapis, który mógłbym zacytować?
uqad napisał:
Jaka data będzie obowiązywała w piśmie
nomnes napisał:
Twoje prawa określa KC, Art. 556 i dalsze.
uqad napisał:
czy jestem zobowiązany to wszystko przesłać?
Jeśli odstępujesz od umowy: tak.
uqad napisał:
Czy mogę się ubiegać o zwrot za przesyłkę towaru?
Tak.

Na fakturze mam 3 pozycje
1.Phantom z gimbalem
2. osłony śmigieł
3. śmigła karbonowe
w momencie kiedy zgłaszam tylko quadcopter pozostałych 2 pozycji nie muszę odsyłać, są dość duże i robią gabaryt.
Czy powinienem przesłać pismo reklamacyjne w 2 kopiach, abym otrzymał jedną z ich podpisem w momencie kiedy skorzystam kuriera jest opcja odesłania dokumentów.

Witam,
otrzymałem "naprawiony" quadcopter poza tym, że wydaje trochę mniej niepokojące dźwięki to w sumie nic się nie zmieniło wciąż brak stabilnego lotu i drga jak galareta. Nie otrzymałem żadnej noty serwisowej, a na pytanie mailowe co zostało naprawione brak odzewu.
Tutaj moje pytanie czy zapakować i odesłać ponownie?

Jakie inne opcje?
Sprzęt w tej formie nie nadaje się do użytku, nie odpuszczę takiej kwoty. Jak w realnym świecie wygląda egzekwowanie zwrotu gotówki lub wymiany na nowy sprawny model co jeśli dobrze rozumiem przysługuje mi na podstawie Art.560.

Ostatnia edycja:
Witam,
sprzedawca odebrał sprzęt wraz z pismem 22.12.2014 podpisał egzemplarz niestety bez daty ale to mam potwierdzone w liście przewozowym odbioru przesyłki, czy słusznie obliczam, że informację powinienem otrzymać do 4.01.2015 do 24:00? Jeśli takowej nie otrzymałem jest to traktowane za akceptację prośby zawartej w piśmie?

uqad napisał:
czy słusznie obliczam, że informację powinienem otrzymać do 4.01.2015 do 24:00?
A na jakiej podstawie tak wnioskujesz?
uqad napisał:
Jeśli takowej nie otrzymałem jest to traktowane za akceptację prośby zawartej w piśmie?
Jakiej prośby i na jakiej podstawie?

14 dni na odpowiedź na pismo reklamacyjne na podstawie art.61 k.c. tak znalazłem na forum
jest to druga reklamacja podczas pierwszej usterka nie została usunięta, obecnie prosiłem o odstąpienie od umowy.

Po nie udanej naprawie wysłałem kolejne pismo rekojmia za wady. Na podstwie art. 556. art. 560 k.c zwróciłem się o odstąpienie od umowy i zwrotu gotówki, w związku z nie usunięciem usterki podczas poprzedniej reklamacji.

Powrót