Ripper napisał:
Co ma zrozumienie prawa do racji w sądzie? Może ten Twój "tłuk", ktokolwiek to nie jest, zrozumiałby, że racji nie ma i do sądu nie poszedł.
Uważasz, że jest moralnie słusznym egzekwowanie prawa wobec ludzi, którzy nie mają szansy go znać? Może piszmy ustawy po kantońsku - wtedy problem z domorosłymi znawcami prawa będzie jeszcze mniejszy!
aby każdy rozumiał prawo, należy wrócić do średniowiecza...
czyli tworzyć prawo kazuistyczne;
za zabicie krowy konia kaczky kury i gęsi domowej (ale nie dzikiej) grozi...
a co do tłuków przychodzi jeden i krzyczy, że mu kurtke wadliwą sprzedali, bo śmierdzi; drugi mówi, że kurtka owszem śmierdzi, ale to nie jego wina, ani tym bardziej producenta, bo kurtka leżała w wilgoci i dlatego śmierdzi;
na co pierwszy tłuk, tak, mam w domu wilgoć i smród, ale jak śmierdzi (kurtka) to jest wada;
ten pierwszy no tak jest wada i dla świętego spokoju przyjmuje tę kurtke i jest ok;
tłuk pierwszy po roku czasu znowu przychodzi ze śmierdzącą kurtką, ale już kupioną u innego nie tłuka, tylko w normalnym sklepie, który ma obsługe prawną i rzeczoznawczą; oczywiście opinia negatywna, kurtki nie przyjmują;
co robi pierwszy tłuk, a no idzie do Sądu i krzyczy...złodzieje, złodzieje...tamten uczciwy kupiec mi kurtke wymienił, a Ci zagramaniczni, nie chcą wymienić, a kurtka tak samo śmierdzi, jak śmierdziała i tak samo wiulgotno mam w domu jak miałem;
wyrok oddalający powództwo;
apelacja, skarga do prezesa, do federacji konsumentów, do rzecznika; akta sprawy wędrują, biegają itp; po dwóch latach sprawa się wreszcie kończy prawomocnie, z oczywistych względów oddalenie powództwa, tłuk co robi, a no pisze o niezgodność do Sądu Najwyższego, Sn w ogóle ma go tam gdzie każdy powinien go mieć...; na co on idzie do gazety i krzyczy, że....
wymiar sprawiedliwości wolno działa, bo mu sprawę 3 lata rozpoznawali...
i co...kolejna sprawa o przewlekłość postępowania;p
a takich tłuków, którzy absorbują wymiar sprawiedliwości jest po kilku w każdym okręgu sądowym;
i powiedz mi co byś jako spec od rozwiązywania problemów zrobił???